İsrail ordusu Gazze’deki Şifa Hastanesi'ni bombaladı: Ölü ve yaralılar var

İsrail Gazze'de yine hastaneleri hedef aldı
İsrail Gazze'de yine hastaneleri hedef aldı

İsrail saldırıları 35. gününde devam ederken saldırıların hedefinde sivillerin sığındığı binlerce hastanın tedavi gördüğü hastaneler de yer alıyor. Son olarak İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki Rantisi İhtisas Çocuk Hastanesi'ni 'doğrudan' hedef aldı. Şifa Hastanesi'nin avlusunu, El-Avde ile Endonezya Hastanesi'nin de çevresini hedef aldı.

İsrail yine hastanelere saldırdı. El-Aksa televizyonunun Telegram kanalından paylaşılan habere göre, İsrail savaş uçakları Rantisi Çocuk Hastanesi'ni doğrudan hedef aldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada, İsrail'in hastaneyi direkt hedef alması sonucu hastanenin bodrum katında ve bazı tesislerinde büyük yangınların çıktığı belirtildi.

Açıklamada, ölen ya da yaralananlara ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail Şifa Hastanesi çevresini hedef aldı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğuen büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'nin avlusunu hedef aldığını belirtti.

Kudra, saldırıda 2'si ağır 4 kişinin yaralandığını ifade ederek, binlerce kişinin barındığı hastanenin hedef alınmasının çok tehlikeli bir adım olduğunu vurguladı.

El-Aksa televizyonunun Telegram kanalından paylaşılan habere göre de İsrail Şifa Hastanesi avlusunda bulunan ve içinde sivillerin bulunduğu bir aracı hedef aldı.

Endonezya ve El-Avde hastanelerinin çevresi de bombalandı

Filistin haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlilerin sığındığı Endonezya Hastanesi'nin çevresine çok şiddetli saldırılar düzenledi.

Saldırıların hastanenin bazı bölümlerinde ciddi hasara yol açtığı ve insanlar arasında ciddi panik oluşturduğu belirtilen haberde, ölen ve yaralananların olduğu aktarıldı.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El-Avde Hastanesi çevresini bombaladığı belirtildi.

Saldırıda gönüllü bir sağlık görevlisinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, Kızılay'a ait iki ambulansın da hizmet dışı kaldığı aktarıldı.

Babülmendep Boğazı, Suudi Arabistan, Yemen, Sudan, Eritre ve Cibuti gibi Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin enerji kaynaklarına ve pazarlarına ulaşmalarını sağlamaktadır. Petrolün yaklaşık %8'i bu geçiş yoluyla taşınmaktadır. Cibuti, Eritre ve Yemen bu boğaza kıyısı olan ülkelerdir.

Ayrıca, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan bir geçittir. Ortadoğu'da dengenin hassas bir şekilde korunduğu ve iyi ilişkilerin sürdürülmesinin zorlu olduğu bir tarihsel gerçekle karşı karşıyayız. Yemen'deki uzun süredir devam eden kriz, Orta Doğu'daki ekonomik ve politik sorunları ön plana çıkarmaktadır.

İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun desteklediği hükümet güçleri arasında 8 yıldır süren bir çatışma vardır. Yemen'deki insani kriz, Suudi Arabistan ve İran'ın Arap Yarımadası'ndaki güç mücadelesinin bir yansıması olarak tanımlanabilir.

Taraflar uluslararası ilişkilerde yeni gerçekçi bakış açısını benimsiyorlar. Başka bir deyişle, devletler yönetim biçimlerine bakılmaksızın güç unsurlarını kullanarak kendi varlıklarını sürdürebilirler.

Dünya genelindeki anarşik eğilimi böyle görülebilir. Çünkü uluslararası sahada kesin ve sorgulanamaz bir otorite yoktur.

İsrail'in Eritre'deki askeri üssü, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 3 bin metre yükseklikte. Konumu, Eritre'nin en yüksek dağı olan Soire Dağı'nın zirvesinde.

Bu üssün amacı, Kızıldeniz'i gözlemlemek ve Bab el-Mendeb boğazını ve bölgedeki deniz trafiğini kontrol etmektir.

Husiler İsrail'e saldıracaklarını açıkladı. Ancak münferit saldırılar dışında topyekün bir taarruz gerçekleşmedi

Filistin Kızılayı yetkilileri de yaptıkları yazılı açıklamada, uluslararası topluluğa "büyük bir felaket" yaşanmadan önce tıbbi malzeme ve yakıt sağlamak için acil müdahale çağrısında bulundu.

  • İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum
  • Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
  • İsrail, 7 Ekim’den bu yana 36'sı Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda olmak üzere 352’si asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.
  • İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.
  • Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918'i kadın olmak üzere 10 bin 812 Filistinli öldürüldü, 26 bin 905 kişi yaralandı.
  • Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 181 Filistinliyi öldürdü.
  • İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
  • İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >