İsrail Şam'daki İran Büyükelçiliği'ni bombaladı

​İsrail İran elçiliğini bombaladı
​İsrail İran elçiliğini bombaladı

İsrail savaş uçakları, Suriye'nin başkenti Şam'da yer alan İran Büyükelçiliği'nin yakınlarına hava harekatı düzenledi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin yakınlarına düzenlediği saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

İran ve Suriye hükümetleri, İran büyükelçiliğinin yanındaki binayı tahrip eden saldırıyı kınadı.

İsrail ordusu, yabancı basında çıkan haberler hakkında yorum yapmadığını söyledi. Ancak son yıllarda İran ve Devrim Muhafızları tarafından silahlandırılan, finanse edilen ve eğitilen müttefik silahlı gruplarla bağlantılı olduğunu söylediği Suriye'deki hedeflere yüzlerce saldırı gerçekleştirildiğini kabul etti.

İsrail saldırılarının, Hizbullah ile Lübnan ve Suriye'deki diğer İran destekli grupların kuzey İsrail'e yönelik sınır ötesi saldırılarına yanıt olarak, geçen yıl Ekim ayında Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana artırıldığı bildiriliyor.

Devrim Muhafızları yetkilisi öldürüldü

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırısında üst düzey İran Devrim Muhafızları yetkilisi Muhammed Rıza Zahidi öldürüldüğü de iddia edildi.

Daha önce Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Zahidi, Suriye ve Lübnan topraklarındaki Devrim Muhafızları Kudüs Gücü faaliyetlerini komuta ediyordu.

Suriye Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Suriye savunma bakanlığı, İsrail uçaklarının, Pazartesi günü yerel saatle 17:00 (14:00 GMT) civarında, işgal altındaki Golan Tepeleri yönünden Şam'ın batı Mezze bölgesindeki otoyol üzerinde bulunan İran konsolosluk binasını hedef aldığını söyledi.

Bakanlık, Suriye hava savunmasının fırlattığı füzelerden bazılarını düşürdüğünü, ancak diğerlerinin geçmeyi başardığını ve "tüm binayı yok ederek içerideki herkesi öldürüp yaraladığını" da sözlerine ekledi.

Bakanlık, cesetlerin çıkarılması ve yaralıların enkaz altından kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü ancak kaç kişinin hayatını kaybettiğini söylemeden veya herhangi birinin ismini belirtmeden söyledi.

Olay yerinden çekilen fotoğraf ve videolarda, çöken çok katlı binanın kalıntılarından duman ve toz yükseldiği görüldü. Yan taraftaki İran büyükelçiliği önemli bir hasara maruz kalmış gibi görünmüyor.

İran Büyükelçisi Hossein Akbari, İsrail F-35 savaş uçaklarının "İran'ın askeri ataşeleriyle birlikte ikamet yerimi ve büyükelçiliğin konsolosluk bölümünü vahşice hedef aldığını" söyledi. İran devlet televizyonuna, aralarında bazı diplomatların da bulunduğu beş ila yedi kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Daha sonra Devrim Muhafızları bir açıklama yaparak aralarında komutanlar ve "kıdemli askeri danışmanlar" olarak tanımladığı Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı-Rahimi'nin de bulunduğu yedi subayının öldürüldüğünü bildirdi.

İran medyası, 63 yaşındaki Zahedi'nin, Devrim Muhafızları'nın denizaşırı operasyon kolu olan Kudüs Gücü'nde üst düzey bir isim olduğunu ve 2008 ile 2016 yılları arasında Lübnan ve Suriye'de komutan olarak görev yaptığını söyledi. Bu arada Hacı-Rahimi'nin, Zahedi'nin yardımcısı olduğu belirtildi.

Zahedi, ülkenin uzun süren hedefli suikast kampanyası sırasında İsrail tarafından öldürüldüğüne inanılan en tanınmış İranlı isimlerden biri.

Suriye'deki sahadaki bir kaynak ağına dayanan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sekiz kişinin öldürüldüğünü bildirdi: Kudüs Gücü'nün üst düzey bir lideri, iki İranlı danışman ve beş Devrim Muhafızları üyesi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad, "bu iğrenç terör saldırısını" şiddetle kınadığını ve saldırının "çok sayıda masum insanı" öldürdüğünü ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Bay Mekdad ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian'ın saldırıyı "tüm uluslararası yükümlülüklerin ve sözleşmelerin ihlali" olarak nitelendirdiğini ve "bu eylemin sonuçlarından Siyonist rejimi sorumlu tuttuğunu" söyledi.

Ayrıca "uluslararası toplumun ciddi bir tepki vermesi gerektiğini" vurguladı.

Ocak ayında çok sayıda Suriyeli güvenlik personeli öldürüldü

Beyaz Saray sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden'ın raporlardan haberdar olduğunu söyledi.

IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Pazartesi günü gazetecilere verdiği bir brifingde, İsrail'in güneyindeki Eilat kentindeki bir deniz üssüne düzenlenen insansız hava aracı saldırısının "çok ciddi bir olay" olduğunu söyledi. Drone'un "İran tarafından yapıldığını ve yönetildiğini" söyledi.

Bu saldırı, İsrail'in geçtiğimiz Cuma günü Şam ve kuzeydeki Halep şehrine düzenlediği şüpheli saldırıların ardından geldi; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 38'i Suriye askeri ve İran destekli Lübnan silahlı grubu Hizbullah'ın yedi üyesi de dahil olmak üzere 53 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Ocak ayında Mezze'de İsrail'in suçlandığı başka bir saldırıda beş üst düzey Devrim Muhafızı ve çok sayıda Suriyeli güvenlik personeli öldürüldü.

İsrail daha önce, İran'ın 'askeri mevzilenmesi' olarak adlandırdığı durumla mücadele etmek için Suriye'de saldırılar düzenlediğini ve İran silahlarının terör örgütleri olarak yasakladığı müttefik gruplara sevkiyatını gerçekleştirdiğini kabul etmişti.

İran, Devrim Muhafızlarının Suriye'deki iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güçlerine 'tavsiye vermek' üzere gönderildiğini söyledi ancak onların savaşta yer aldıklarını veya üs kurduklarını reddetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >