İsrail, UCM'ye şikayet edildi

İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edildi
İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edildi

Gazze Şeridi'nden 8 milletvekili, İsrail'in ablukayı kaldırması ve ablukadan etkilenenlere mali tazminat ödemesi talebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) şikayet dilekçesi sundu.

Filistin Yasama Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Bahr, Filistin Yasama Konseyi üyelerinin, Gazze ablukası nedeniyle İsrail'e yönelik şikayet dilekçelerini Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı'na sunmak amacıyla Fransız avukat Gilles Duvier'i görevlendirdiğini söyledi.

Dilekçede, İsrail'in ablukadan etkilenen tüm Filistinlilere tazminat ödemesi talep edilerek, mahkemenin güven fonu aracılığıyla bu talebin yerine getirilmesi istendi.

İsrail'in suçlarından dolayı derhal ve ciddi bir şekilde soruşturma başlatması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, aynı zamanda İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşı uyguladığı abluka ve saldırı suçlarından dolayı sorumluluğunu kabul etmesi için etkili mekanizmaların hızla oluşturulması ve mahkeme tüzüğündeki ağır cezaların uygulanması gerektiğine dair çağrı yapıldı.

Talep edilen tazminat ne kadar?

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma raporuna göre, Gazze ablukasının doğrudan ekonomik etkileri 2007 ile 2018 arasında 16,7 milyar dolar olarak kaydedilirken, talep edilen toplam tazminat miktarı 25 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >