İsrail'de flurona kâbusu: Hamile kadında hem grip hem de koronavirüs tespit edildi

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs salgınına karşı sıkı önlemlerin alınmasına karşın vaka sayılarının son dönemde arttığı İsrail'de bilim dünyasını endişelendiren bir olay yaşandı. Bilim insanları ve doktorlar çok nadiren görülen hem grip hem de koronavirüs vakasının aynı anda hamile bir kadında tespit edildiğini açıkladı.

Bilim dünyasını şaşırtan ve endişelendiren bir gelişme İsrail’de yaşandı. Petach Tikva kentindeki Beilinson Hastanesi’ne giden hamile kadının koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklayan yetkililer aynı anda grip (influenza) hastalığına da yakalandığını tespit etti. Bilim insanları iki hastalığa aynı anda yakalanmanın hastalığın gidişatını nasıl etkileyeceğini takip ederken doktorlar İsrail basınına açıklamalarda bulundu.

Hastalığa flurona adı verildi

Kadın, iki hastalığın nadir görülen karışımının ülkedeki ilk vakası oldu. Hastalığa 'flurona' adı verildi.

Yerel haberlerde, hastanın hafif semptomlar gösterdiği ve şu anda Petach Tikva kentindeki Beilinson Hastanesi'nde bulunan genç, hamile bir kadın olduğu bildirildi.

Bellinson Hastaneleri'nin Jinekoloji Departmanı yöneticisi Arnon Vizhnitser, yerel gazete Hamodia'ya yaptığı açıklamada, "Gelir gelmez ona grip ve koronavirüs teşhisi kondu" dedi. Tekrar kontrol etmemize rağmen her iki test de pozitif çıktı.

Bilim dünyası hastalığa 'flurona' adını verdi
Bilim dünyası hastalığa 'flurona' adını verdi

"Nefes almada zorluk yaşatır"

Vizhnitser, "Hastalık aynı hastalık; bunlar viral hastalık ve her ikisi de üst solunum yollarına saldırdığı için nefes almada zorluk yaşatır" diye ekledi.

İsrail Sağlık Bakanlığı, iki enfeksiyonun kombinasyonunun daha ciddi bir hastalığa neden olup olmayacağını belirlemek için vakayı incelediklerini söyledi.

Kadının perşembe günü taburcu edilmesi bekleniyor.

Kadın her iki hastalığın da aynı anda teşhis edildiği ilk belgelenmiş vaka olmasına rağmen, doktorlar ülkede daha fazla vaka olduğuna inanıyor.

Vizhnitser "Gripli hamile kadınları giderek daha fazla görüyoruz. Doğumda ateşi çıkan bir kadınla ilgilenmek kesinlikle büyük bir zorluk" diye konuştu.

Bu, özellikle koronavirüs mü yoksa grip mi olduğunu bilmediğiniz zaman yaşanıyor; bu yüzden onlara aynı şekilde atıfta bulunuyorsunuz. Hastalığın çoğu solunumla ilgili.

4. doz aşı uygulanmasına başlandı

The Times of Israel'e göre İsrail, bu sırada Omicron varyantının yayılmasını engellemek için cuma günü bağışıklık sistemi zayıf kişilere 4. doz aşı uygulamasına başladı.

İsrail, nisanda açık havada maske zorunluluğunu kaldırmış ve yalnızca kalabalık toplanmalar için zorunlu hale getirmişti. Ülke, vakalarda istikrarlı bir ani artışa tanık oluyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre cuma günü itibarıyla ülkede 5 bin vaka kaydedildi. Pandeminin başlamasından bu yana ülkede 1 milyon 376 bin 256 enfeksiyon ve 8 bin 243 koronavirüse bağlı ölüm bildirildi.

Haaretz'e göre perşembe günü, İsrail ordusunun koronavirüs görev gücü başkanı Omicron ülke geneline yayıldıkça sağlık sisteminin "çökeceği" uyarısında bulunmuştu.

COVID-19 ve grip aşısını aynı anda yaptırmanın yan etkilerinin orta dereceyi geçmediği görüldü
COVID-19 ve grip aşısını aynı anda yaptırmanın yan etkilerinin orta dereceyi geçmediği görüldü

Hem grip hem de COVID-19 aşısı yakın zamanlarda yapılabilir mi?

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden bilim insanları grip aşısı ve koronavirüs aşısının yakın zamanlarda yaptırılmasının ne gibi etkileri olabileceğini araştırdı.

Üç farklı grip aşısı ile koronavirüs aşıları Pfizer ve AstaZeneca ile yapılan araştırmada aynı gün bir koldan grip aşısı, diğer koldan da koronavirüs aşısı uygulandı.

Bir gruba ilk gün COVID-19 ve grip aşısı vurulurken ikinci gün plasebo verildi. İkinci bir gruba da ilk gün COVID-19 aşısı ve plasebo, ikinci gün grip aşısı uygulandı.

İngiltere ve Galler'deki 12 bölgede 679 gönüllüyle yapılan bu araştırma sonucunda iki aşıyı aynı anda yaptırmanın yan etkilerin orta dereceyi geçmediği görüldü. Katılımcıların yüzde 97'si de gelecekte aynı anda iki aşı yaptırmaya soğuk bakmadığını dile getirdi.

Tam sonuçları dünyanın önde gelen hakemli bilim dergilerinden Lancet'te yayınlanacak olan araştırmanın başındaki Rajeka Lazarus'a göre bu sonuçlar sayesinde, her iki aşıyı da vurulması gerekenlerin gitmek zorunda olduğu randevular azalabilir.

Kaynak: Independent

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >