İsrail'de yargı düzenlemesine karşı yeni protesto: Göstericiler Knesset'in yanına çadır kurdu

İsrail'de hükumet karşıtı gösteriler devam ediyor
İsrail'de hükumet karşıtı gösteriler devam ediyor

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı çıkan protestocular gösterilere devam ediyor. Eylemciler geceyi Meclis yakınlarında kurdukları çadırlarda geçiriyor.

Netanyahu koalisyonu, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını 2. ve 3. oylama için yarın Meclise getirmeye hazırlanırken, protestocular Batı Kudüs'te Meclis yakınlarında yer alan bir parkta çadır kurdu.

Göstericiler bugün taburcu olan Netenyahu'nun meclisteki oylamaya katılacağını söylemesinin ardından bu kararı aldı.

Ne olmuştu?

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.

Hükümet tarafından, muhalefetle müzakerelerin tıkanmasının ardından sürecin tekrar gündeme getirilmesi sağlanmıştı.

Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının 11 Temmuz’da birinci oylamadan geçmesinin ardından 2. ve 3. oylama için 24 Temmuz'da Meclise getirileceğini duyurmuştu.

Hükümetin "yargı reformuna" karşı çıkan, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin yer aldığı binlerce İsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini bırakma kararı almıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >