İsrail'in Kudüs'te gözaltına aldığı Tunahan Kuzu'yu yakından tanıyalım

Tunahan Kuzu
Tunahan Kuzu

● Hollanda DENK partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, zorunlu göçün 71. yılı münasebetiyle düzenlenen "Nakba" etkinliğine katılmak için geldiği Kudüs'te İsrail polisi tarafından gözaltına alındı.

● Milletvekili Tunahan Kuzu'nun Kudüs'te, Filistin bayrağı taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtiliyor.

● Tunahan Kuzu, milletvekilliği yaptığı sürece, alternatif fikirlere ve azınlık politikalarına önem vermesiyle dikkati çekiyor.

● Hollanda'da İşçi Partisinin (PvdA) entegrasyon politikasına güvenoyu vermediği için partiden ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk tarafından 9 Şubat 2015'te kurulan Denk Partisi, ilk defa katılacakları AP seçimleri için 3'ü Türk kökenli 14 aday gösterdi.

Hollanda DENK partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, 'Nakba'nın 71'inci yıl dönümünü anmak için gittiği Kudüs'teki etkinlikte İsrail polisi tarafından gözaltına alındı. Kuzu'nun Filistin bayrağı taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi.

DENK Partisi gözaltına alınma görüntülerini paylaştı

DENK Partisinin sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde Kuzu'nun Filistin bayrağı taşırken İsrail polisi ve askerleri tarafından etrafının çevrildiği, elindeki Filistin bayrağına el konularak gözaltına alındığı görülüyor.

Nakba nedir?

Tunahan Kuzu, Kudüs'te cuma namazı sonrası, zorunlu göçün 71. yılı münasebetiyle düzenlenen "Nakba" etkinliğine katılmak için Filistin'de bulunuyordu.

14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti, buna mukabil 14 Mayısı 15'ine bağlayan gece Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Irak İsrail'e savaş açtı.

İsrail savaştan galip çıktı ve Filistin coğrafyasında Araplara devlet kurmaları için bırakılan toprakların yarısını işgal etti.

Evine geri dönmek isteyen bir Filistinli
Evine geri dönmek isteyen bir Filistinli

İsrail, savaş sırasında topraklarını terk ederek kaçmak zorunda kalan Filistinli Arap mültecilerin “eve geri dönüşüne” izin vermedi ve Filistinliler için felaket olan o tarih En Nakba olarak anıldı.

Tunahan Kuzu'yu tanıyalım

Tunahan Kuzu Kocaeli Kandıralı bir ailenin çocuğu olarak 1981 yılında doğdu. Ailesi 1978 yılında Hollanda’ya işçi olarak göç eden, Tunuhan Kuzu üniversite eğitimini Roterdam Erasmus Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü’nde aldı.

Tunuhan Kuzu, Hollanda'da 20 Eylül 2012 tarihinde İşçi Partisi adına Temsilciler Meclisi üyesiydi.

2014 yılında İşçi Partisi ile fikir uyuşmazlığı yaşayan Kuzu uyum politikasına karşı çıktığı için partiden ihraç edilmişti.

Kuzu daha sonra kurucusu olduğu DENK partisi ile meclise yeniden girdi.

Netanyahu'nun elini sıkmadı

2016 yılında Filistin bayraklı rozet takan Tunahan Kuzu, Hollanda Parlamentosu’nu ziyaret eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun elini havada bırakmasıyla çok konuşulmuştu.

Yıllardır Filistinlilerin mücadelesini destekleyen, onların Avrupa'daki sesi olan Türk kökenli Hollanda Milletvekili Kuzu, Netanyahu'nun neden elini sıkmadığına ilişkin şunları söylemişti:

  • “2014 yazında Gazze’nin sokakları çocukların damarlarından akan kanlarla yıkanırken, burada kırmızı halı serildi. Bu durum el sıkışmayı değil, Filistin’in özgürlüğüne vurguyu hak ediyor”

İsrail o görüntüleri kesmişti

İsrail Başbakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan Netanyahu'nun Hollandayı ziyaret videosunda Tunahan Kuzu'nun protestosunun makaslandığı ortaya çıkmıştı.

Kuzu, 2017 seçimlerinde kurucusu olduğu Denk Partisinden Meclis'e girdi

15 Mart 2017'de yapılan Hollanda seçimlerinde PvdA'nın uyum politikasına güvenoyu vermedikleri için ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi ise 2'si Türk milletvekili, 3 sandalye elde etmişti.

 15 Mart 2017 genel seçimlerinde oy veren veren bir Hollandalı.
15 Mart 2017 genel seçimlerinde oy veren veren bir Hollandalı.

Son yıllarda Hollanda'da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların taleplerini dile getirebilmek için siyasi arenaya giren DENK Partisinin katıldığı ilk seçimde milletvekili çıkarması önemli bir başarı olarak değerlendirildi.

Tunahan Kuzu
Tunahan Kuzu

Meclisteki yemin töreninin ardından açıklamada bulunan DENK Partisi Genel Başkanı Tunahan Kuzu, şunları söylemişti:

  • "Selçuk Öztürk ile partiyi kurduğumuzda hayalimiz vardı ve biz bunu şimdi gerçekleştirdik. Yabancı kökenliler birlik olarak bu başarıyı elde ettik. Hollanda'da artan ırkçılık ve İslam fobiye karşı en güzel cevabı oylarınızla verdiniz. Hollanda hepimizin"

Kuzu, Doğu Türkistan'a da sahip çıkıyor

Tunahan Kuzu, geçtiğimiz yıl Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama ile görüşmesinde Doğu Türkistan Türklerine uygulanan Çin zulmüne dikkati çekmişti.

Hollandalı Milletvekili Kuzu, Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama ile görüşmesinde Doğu Türkistan Türklerine uygulanan Çin zulmüne dikkat çekerek, Çin zulmünü "dur" demek için yardımcı olmasını talep etmişti.

Lama-Kuzu
Lama-Kuzu

Dalai Lama da Doğu Türkistan Türklerine yönelik Çin zulmü nedeniyle üzüntü duyduğunu ve Doğu Türkistan Türkleriyle Tibetlerin ortak menfaatleri olan toplum olduğunu belirtmişti.

Tunahan Kuzu, görüşmede Doğu Türkistan'a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı.

  • "Şu anda gördüğüm duyarlılık beni gerçekten mutlu etti. Çin’de yaşanan olaylar herkesi üzmektedir. Tüm tepkilere rağmen Doğu Türkistan Türklerine yönelik Çin zulmü aralıksız bir şekilde devam etmekte. Umarız Çin Hükümeti’nin Doğu Türkistan Türklerine yönelik zulmünü dur der."

Hollanda Parlamentosu'nda Türkiye'yi karalayan firari Can Dündar'a sert tepki göstermişti

2017 yılında Hollanda Parlamentosu'nda Türkiye'yi karalamaya çalışan firari Can Dündar Türk Milletvekili Tunahan Kuzu'nun engeliyle karşılaşmıştı.

Firari Can Dündar'ın Türkiye'yi karalamasına tepki gösteren Kuzu şu şekilde konuşmuştu:

  • "Basın özgürlüğüne biz kesinlikle önem veriyoruz ama devlet sırlarını yayınlamanın suç olduğunu bildiğiniz halde yine de yayınlamanızı nasıl yorumluyorsunuz?
  • Bu sadece Türkiye'de suç değil Hollanda için de geçerli. Aynı suçu Hollanda'da işleseniz 15 yıl hapis yatarsınız. Sizin bu yaptığınız Hollanda devletini ve Hollanda'da yaşayan Türkleri karalamak isteyenlere podyum vermektir"

Kuzu, Suriyelilerin Hollanda Parlamentosu'nda sesi oluyor

Türk asıllı milletvekili Tunahan Kuzu Hollanda parlementosunda Suriyelilere kendi dillerinde seslenerek Hollanda tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti.

Kuzu konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

  • “Suriyeli kardeşlerimize bir mesaj vermek istiyorum. Bunun için kendi dillerinde onlara şunları ifade etmek istiyorum. Bizler sizlerin özgürlük, adalet, refah ve mücadelenizde daima yanınızdayız. Sizleri unutmadık, sizler herzaman kalplerimizdesiniz. Acınız acımız, üzüntünüz üzüntümüz, göz yaşlarınız gözyaşlarımız.Ve Hollanda’daki Suriyeli mültecilere şunu söylemek istiyorum: Hollanda’ya hoşgeldiniz.”

Kuzu'dan ırkçı Geert Wilders'a: Evinden çok İsrail Büyükelçiliği'ndesin

Hollanda'da Özgürlük Partisi Başkanı ırkçı görüşleriyle bilinen Geert Wilders parlamentoda yaptığı bir konuşmada, "Burası Hollanda parlamentosu. Burada Hollandalı olman gerekir. Ben parlamentoda Türk, Faslı ya da bir İsveçli olmasını istemiyorum. Bunu söylemeye hakkım yok mu benim? Burası benim ülkem" ifadelerini kullanmıştı.

Geert Wilders (sağda)
Geert Wilders (sağda)

Wilders'a tepkisini gösteren Tunahan Kuzu, "Kimin Hollandalı olup olmadığına Wilders değil, ülkenin anayasası karar verir. Çifte vatandaşlık bir kişinin ülkeye olan sadakatı hakkında hiçbir şey ifade etmez. Bir kişinin sadakati davranışlarıyla ölçülebilir. Wilders, geçmişte evinde bulunmaktan daha çok İsrail Büyükelçiliğinde bulundu. Bu o kadar dikkat çekiciydi ki Hollanda İstihbarat Birimi bu durumu araştırmak zorunda kaldı." şeklinde konuşmuş.

Kuzu'nun ırkçı Wilders'a yönelik bu sözleri ülkede gündem olmuştu.

DENK Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlanıyor

Hollanda'da üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu DENK Partisi, 23 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlanıyor.

Hollanda'da 23 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlanan Türk kökenli siyasetçiler ölümle tehdit ediliyor.Denk Partisi Schiedam Belediye Meclis Üyesi Doğukan Ergin (fotoğrafta), AP seçimleri yaklaşırken ölümle tehdit edildi.
Hollanda'da 23 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlanan Türk kökenli siyasetçiler ölümle tehdit ediliyor.Denk Partisi Schiedam Belediye Meclis Üyesi Doğukan Ergin (fotoğrafta), AP seçimleri yaklaşırken ölümle tehdit edildi.

Hollanda'da AP seçimlerine katılan 16 siyasi parti arasında yer alan DENK Partisi, "Irkçılığa sessiz kalmayalım, oyumuzu kullanalım" sloganıyla sürdürdüğü seçim kampanyası kapsamında gruplar halinde AP'de alınan kararların ve çıkarılan kanunların göçmen kökenlileri yakından ilgilendirdiğini anlatıyor.

DENK Partisi AP seçimleri için 3'ü Türk kökenli 14 aday gösterdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >