İstanbul Şehir Üniversitesi, Marmara Üniversitesi'ne devredildi

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Marmara Üniversitesi'ne devredildiğini açıkladı
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Marmara Üniversitesi'ne devredildiğini açıkladı

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulduğunu ve idaresinin garantör Marmara Üniversitesi'ne devredildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, üniversitenin mevcut mali durumunun eğitim öğretim faaliyetini sürdürülemeyecek hale getirdiği belirtildi. Daha önce üniversite, Halkbank'a olan borçlarını ödeyememiş, banka da alacaklarını istemişti.

Uzun zamandır kamuoyunda tartışma konusu olan İstanbul Şehir Üniversitesiyle ilgili karar verildi. YÖK, üniversitenin faaliyet izninin geçici olarak durdurulduğu ve idaresinin garantör Marmara Üniversitesine devredildiğini açıkladı.

"Bedelsiz devredilen taşınmazı kredi için teminat gösterdiler"

Açıklamada, Türkiye Halk Bankası tarafından, İstanbul Şehir Üniversitesinin 2014'ten itibaren kendisine Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından bedelsiz devredilen bir taşınmazı teminat göstererek kredi kullanmaya başladığı; söz konusu taşınmazın devrine ilişkin işlemin iptali için açılan dava sonucunda Danıştay 13'üncü Dairesince 'yürütmeyi durdurma' kararı verildiği ve tahsis edilen kredilerin teminatsız kalma riskiyle karşı karşıya kalındığı YÖK'e bildirildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Borç yapılandırılamadı"

"Bu süreçte, İstanbul Şehir Üniversitesinin banka hesaplarına 11 Ekim 2019'da İstanbul 18'inci Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 sayılı kararıyla haciz konulmuştur. Gelinen bu noktada İstanbul Şehir Üniversitesi yetkililerinin banka yetkilileriyle yürüttüğü borcun yapılandırılmasına yönelik görüşmeler bir uzlaşmayla sonuçlanmamış, yargı sürecinden de konunun çözümlenmesine yönelik bir sonuç çıkmamıştır. Bilindiği gibi vakıf üniversitelerinin bankalardan kredi kullanması, üniversiteler ve bankalar arasındaki özel hukuk ilişkisi olup Yükseköğretim Kurulunun onayına bağlı değildir."

Ne olmuştu?

  • Şehir Üniversitesi, yaşadığı mali zorluk nedeniyle borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmişti. Üniversite, Halkbank'a olan borçlarını ödeyememiş, banka da alacaklarını istemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >