İstanbul'da ani hava değişimi: Şiddetli yağmur 'Raf Bulutu' ile geldi

Arşiv
Arşiv

İstanbul'da bugün öğleden sonra ani bir doğa olayı meydana geldi. Hızla büyüyen koyu gri bulutlar şehri kaplayarak 'raf bulutu' oluşturdu ve ardından şiddetli yağış etkisini gösterdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) son değerlendirmelerine göre, bugün İstanbul'da sağanak ve fırtına bekleniyordu. Sabah saatlerinde güneşli havaya uyanan İstanbullular öğleden sonra kasvetli havayla karşılaştı.

Kötü havanın habercisi olarak bilinen Raf bulutlarının görüldüğü megakentte kısa süre içinde şiddetli yağış ve fırtına başladı.

İstanbul'da hızla büyüyen koyu gri bulutlar, bir anda şehri kaplayarak raf bulutu oluşturdu.

Raf bulutu oluşmasıyla birlikte şehir genelinde yoğun bir yağış başladı. Sağanak yağış, aniden bastıran şiddetli rüzgarlarla birlikte etkisini gösterdi.

Yağışın etkisiyle trafikte aksamalar yaşandı ve bazı yerlerde su birikintileri oluştu.

Raf bulutu nedir?

Raf bulutları, oldukça soğuk bir havanın sınırları iyi belirlenmiş ön cephesi olabilseler de, genelde gök gürültülü fırtınalara yol açtıkları görülmektedir. Raf Bulutları yuvarlanan bulutlardan farklıdırlar; çünkü onlar, yukarılarda gizlenmiş daha büyük bulut sistemlerine bağlıdırlar. Benzer olarak, raf bulutları duvar bulutlarından da farklıdırlar; çünkü duvar bulutları genelde fırtına sistemlerinin izinde giderler.

Raf bulutları, arcus bulutlarının bir alt türüdür. Arcus bulutu, genellikle güçlü fırtınalar sırasında oluşur ve cumulonimbus bulutunun altında ona bitişik şekilde bulunur.

Cumulonimbus bulutları yukarı doğru yükselen yoğun bulutlardır. Dolu, gök gürültüsü ve şimşek oluşturabilirler. Cumulonimbus bulutlarının alt kısmı düzdür ve yerin yüzeyinin üzerinde karanlık bir duvar gibi görünür.

Cumulonimbus bulutundan aşağı yönlü bir soğuk hava akımı yere ulaştığında soğuk hava yerin yüzeyi boyunca yayılır. Bu sırada yerin yüzeyinin üzerindeki nemli sıcak havanın yukarı doğru hareket etmesine neden olur.

Nemli sıcak hava yukarı doğru yükselirken soğuyarak yoğunlaşır ve arcus bulutlarını oluşturur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >