İstanbul'da aşırı sıcaklarla su tüketiminde rekor kırıldı

Arşiv
Arşiv

Aşırı sıcaklarla birlikte İstanbul'da su tüketimi rekor kırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi verilerine göre dün şehre verilen su miktarı 3 milyon 422 bin metreküp seviyesine ulaştı.Barajlardaki su seviyesi yüzde 65,79 olarak ölçüldü.

Sıcak havalarında etkisiyle İstanbul'da su tüketimi arttı. Kentte dün 3 milyon 422 bin metreküp ile su tüketim rekoru kırıldı. Bu rakam, bir önceki günde 3 milyon 404 bin metreküp olarak kaydedilmiş ve tüm zamanların rekoru sayılmıştı.

Barajların doluluk oranı ise bugün itibariyle yüzde 65,79'a geriledi.

Barajların doluluk oranları

İstanbul'un barajlarının doluluk oranları 5 Ağustos itibarıyla Istrancalar'da yüzde 33,86, Terkos'ta yüzde 72,28, Sazlıdere'de yüzde 35,98, Alibey'de yüzde 37,03, Büyükçekmece'de yüzde 60,79, Ömerli'de yüzde 93,71, Darlık'ta yüzde 68,04, Elmalı'da yüzde 82,08, Kazandere'de yüzde 32,5 ve Pabuçdere'de yüzde 16,75 olarak kaydedildi.

Su biriktirme hacmi

İstanbul'a su sağlayan baraj ve göletler, 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, su miktarı bugün itibarıyla 572.55 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor.

İstanbul'a Melen ve Yeşilçay'dan alınan su miktarı ise 2021 yılının başından şu ana kadar 421.93 milyon metreküp oldu.

  • Yaz aylarında su tasarrufu için 5kolay öneri
  • Su tesisatı ve musluklarda bulunankaçakları onarın
  • Sıcaklığa bağlı olarak metal ve plastik malzemelerde meydana gelen gevşeme ve esnemeler özellikle yaz mevsiminde kendini daha fazla gösterir. Gevşeyen ve sertleşerek özelliğini yitiren contalar, su kaçaklarına çanak tutar. Ayrıca, musluk ve bataryaların bağlantı noktalarında oluşan sızıntılar da göz ardı edilmemelidir. Yaz gelmeden tüm muslukları tek tek kontrol ederek, zemin ve beton ardı kaçakları tespit edip onararak su tasarrufunu önemli ölçüde artırabilirsiniz.
  • Sifonu kontrol etmeyi unutmayın
  • Tuvalet sifon mekanizması ve tanklarında oluşan sızıntılar, su kayıplarının en genel nedenleri arasında bulunur. Eskiyen ve özelliğini kaybetmeye başlayan sifon mekanizması, yavaş yavaş ve sessizce su sızdırma başlar. Tank kapağını açarak su içine birkaç damla organik boya ekleyip, sızıntının kaynağını kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Eğer sorun conta veya bağlantı noktalarından kaynaklanıyorsa, basit bir işlemle kaçağı önleyebilirsiniz. Su kaçakları çok sayıda ve düzensiz ise, su tankı veya sifon mekanizmasını yenileyerek sorunu çözebilirsiniz.
  • Bahçenizi gelişmiş fıskiye sistemleriile sulayın
  • Artan sıcaklığa bağlı olarak bahçeli evlerin yeşillendirilmesi ve gerekli peyzaj düzenlemelerinin yapılması da önemlidir. Sulama işlemi esnasında, fıskiyeli hortumlar ve sabit düzenekler kullanmak hem işinizi daha kısa sürede tamamlamanızı hem de daha az su harcamanızı kolaylaştırır. Buharlaşmayı azaltmak ve daha uzun süreli nemli bir ortam oluşturmak için, gündüz erken saatlerde ve güneşin etkisinin az olduğu ikindi vakitlerinde sulama yapmak, su tasarrufu olarak size geri döner.
  • Gereksiz su kullanımını azaltın
  • Diş fırçalarken ve tıraş olurken gereğinden fazla su kullanmak, sadece yaz sıcaklarında değil tüm yıl boyunca faturanızın kabarmasına yol açan önemli nedenler arasında yer alır. Suyu sadece ağzınızı çalkalamak, diş macununu ve tıraş bıçağını temizlemek için kullanarak dakikada 5 litreye yakın su tasarrufu elde edebilirsiniz. Ayrıca, sifon tankı içine su dolu bir pet şişe koyarak, her sifon çekiminde suyun hacmini azaltıp daha ekonomik su kullanımı da sağlayabilirsiniz.
  • Duş sürenizi kısaltın
  • Duş esnasında dakikada ortalama 6 litre su tüketimi söz konusudur. Ortam sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında duş almak, soğuk aylara kıyasla çok daha keyiflidir. Vücudunuz ılık suya kolaylıkla adapte olduğu için, özellikle yaz mevsiminde kısa bir duş almak ihtiyacınızı karşılamak için yeterlidir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >