İstanbul'da Balıklı Rum Hastanesi'nde büyük yangın

İstanbul'da Balıklı Rum Hastanesi
İstanbul'da Balıklı Rum Hastanesi

İstanbul Zeytinburnu'ndaki Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın çıktı. Yaşlı bakımevinin çatısındaki yangın hızla yayıldı. 100'dan fazla yaşlı ve hasta görevlilerce tahliye edildi. Yangın itfaiyenin müdahalesiyle kontrol altına alınırken; çalışmaları incelemek için bölgeye giden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, can kaybı ve yaralı olmadığını açıkladı.

İstanbul Zeytinburnu'ndaki Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Yangın, saat 12.50 sıralarında hastanenin yaşlı bakım merkezinin çatı katında başladı. Alevler hızla yayılarak çatının tamamını sardı. Tarihi binadaki yangın nedeniyle oluşan dumanlar İstanbul'un pek çok ilçesinden görüldü.

İhbar üzerine bölgeye Bakırköy, Bahçelievler, Başakşehir, Zeytinburnu, Fatih, Kağıthane, Şişli, Beşiktaş ve diğer ilçelerden itfaiye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Tahliye seferberliği

Yangın devam ederken hastaların tahliyesi için çalışma başlatıldı. Sağlık çalışanları, itfaiye erleri, zabıta ekipleri ve vatandaşlar, yaşlıları sedye ve tekerlekli sandalyelerle hastaneden uzaklaştırdı.

İlk müdahale olay yerinde

Polis bölgede geniş güvenlik önlemi alırken, yangın nedeniyle dumandan etkilenen vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti.

Çıkan yangının ardından hastanede tedavi gören vatandaşlar tahliye edildi.
Çıkan yangının ardından hastanede tedavi gören vatandaşlar tahliye edildi.

Helikopter geri gönderildi

Yangını söndürme çalışmalarına destek vermek üzere bölgeye sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğüne ait yangın söndürme helikopteri ise binada halen içeride çalışan itfaiye erlerinin olması ve tarihi yapıda çökme riski oluşabileceği düşüncesiyle geri gönderildi.

Alevler itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangın sonrası binanın çatısı kül oldu. Ekiplerin soğutma çalışması devam ediyor.

Tarihi binadaki yangın nedeniyle oluşan dumanlar İstanbul'un pek çok ilçesinden görüldü.

  • Nerede?
  • Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde bulunuyor. Hastane, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetiliyor.
  • Balıklı Rum Hastanesi'nin tarihi
  • Özel Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir.
  • Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetilir. Bünyesinde Türkiye’nin tek özel uyuşturucu tedavi kliniğini barındırır.
  • 1454 yılında Karaköy’de 'Büyük Balıklı Han'ın bulunduğu yerde faaliyete geçen hastaneye dayanır. 18. yüzyılda veba salgını nedeniyle hastane surların dışına taşınan hastane; "Yedikule Hastanesi" adıyla bakallar esnafı locası tarafından1753 yılında inşa edildi. Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi. 1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi. Balıklı Meryem Ana Kilisesi’nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı’daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816’da hastaneye bağlandı.
  • Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul’daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi. Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildiler.
  • 1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir. Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye’nin ilk özel kliniği kuruldu

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >