İstanbul'da büyük deprem: Şiddeti bu kez 5,8

İstanbul'da AFAD verilerine göre 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İstanbul'da AFAD verilerine göre 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İstanbul'da kent genelinde hissedilen büyük bir deprem meydana geldi. Avrupa Sismoloji Merkezi'ne göre depremin büyüklüğü 5,9 iken AFAD depremin büyüklüğünü 5,8 Kandilli Rasathanesi ise 5,7 olarak açıkladı. İçişleri Bakanlığı AFAD, İstanbul’daki ilk belirlemelerde bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar olduğu ve Avcılar’da bir minarenin kısmen yıkıldığı bilgisine ulaştı. Şirinevler’de yan yatan bir bina tahliye edilirken Sultangazi ve Eyüp’te iki binada hasar oluştu.
İstanbul'da GSM ve internet şebekelerinde zaman zaman kesintiler yaşanıyor. Büyüklüğü 4'e varan artçı sarsıntılar hala sürüyor.

İstanbul'da saat 14:00 sıralarında 5,8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Kent genelinde şiddetli bir şekilde hissedilen sarsıntı sonrası 4,0 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi. AFAD, vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı. Olası ihtiyaca karşın AFAD İstanbul Arama Kurtarma Birliği’ne destek olarak Sakarya, Bursa, Ankara ve Afyonkarahisar’daki dört AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden 80 AFAD Arama Kurtarma Uzmanı, İstanbul’a sevk edildi. Haberleşme hatlarındaki sorunun giderilmesi için yürütülen çalışma ise sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Açıklamalar yanıltmasın

ABD dönüşü depreme ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Deprem sonrası AFAD faaliyete geçmiştir. Bu tür zamanlarda çok açıklama yapan olur. Bu tür açıklamalar kimseyi yanıltmasın. Bir kadın sosyal medyada köprüyü kullanmayın halatları koptu gibi densizlik yapmış. Bunu fırsata çevirmek isteyenler var. Allah'a hamdolsun 8 kadar yaralanma var. Bunlar hafif yaralanmalar. Binalarda hafif hasar söz konusu" diye konuştu.

Vatandaşlar sokaklara akın etti.
Vatandaşlar sokaklara akın etti.

18 artçı deprem daha meydana geldi

AFAD–TDVM’den (Türkiye Deprem Veri Merkezi) alınan verilere göre Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin gerçekleştiği noktaya en yakın yerleşim yeri, 21.99 km. ile Silivri’nin merkezi oldu. Depremin ardından, en büyüğü 4.1 büyüklüğünde 18 artçı meydana geldi. Olası takviye amacıyla sevk edilen ekipler dışında, Marmara bölgesindeki AFAD il müdürlüklerinin tamamının yanı sıra AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü, AFAD İzmir ve AFAD Adana Arama Kurtarma Birlikleri teyakkuza geçirildi.

Deprem sonrası maddi hasarlar oluştu.
Deprem sonrası maddi hasarlar oluştu.

Okullar tatil edildi

İstanbul Valiliği kentte meydana gelen 5.8'lik deprem nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini açıkladı. Depremin hissedildiği Kocaeli'de kısa süreli panik yaşanırken tedbir amaçlı okullar tahliye edilerek eğitime yarım gün ara verildi.

Veliler okullara koştu.
Veliler okullara koştu.

Hava araçları İstanbul'u yukarıdan izlemek için havalandı

Yer kabuğunun 6.99 km. altında gerçekleşen deprem sonrası AFAD İstanbul’un yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki birimlerle 4.5G, uydu ve telsiz haberleşmeleri yapılarak yaşanan olumsuzluk olup olmadığı tespit ediliyor. Deprem, İstanbul’un yanı sıra Marmara bölgesi genelinde hissedildi. AFAD koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay ekipleri bölgeye sevk edildi. Emniyet, Jandarma ve Genelkurmay’a ait hava araçları, İstanbul’un yukarıdan gözlenmesi için havalandı. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay’dan ekipler olay yerine intikal ediyor. AFAD Afet Lojistik Merkezleri ise hazır halde bekletiliyor.

Avcılar'da caminin minaresi yıkıldı.
Avcılar'da caminin minaresi yıkıldı.

Marmara ve Ege de sallandı

Deprem, İstanbul’un yanı sıra tüm Marmara'da da yoğun olarak hissedildi. Başta Tekirdağ kent merkezi ile Çorlu, Çerkezköy ve Marmara Ereğlisi, deprem sırasında yoğun olarak sallandı. Vatandaşlar, panik içinde evlerinden dışarı çıktı. Depreme sınıflarda yakalanan öğrenciler de öğretmenleri tarafından bahçeye çıkarıldı. Deprem, İstanbul’a komşu olan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir'de de hissedildi.

Öğrenciler okul bahçelerine çıkarıldı.
Öğrenciler okul bahçelerine çıkarıldı.

"Büyük deprem fayında oldu"

Bu #Deprem Marmarada beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri)sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor

Binalardan tuğla parçaları düştü.
Binalardan tuğla parçaları düştü.
  • Kınık'ın açıklamaları şöyle:
  • "İstanbul Silivri açıklarında 5.7 büyüklüğünde olan deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler.
  • Bu deprem Marmara'da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri)sürebilir.
  • Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor."
AFAD, İstanbul'da yaşanan depreme ilişkin harita ve konum bilgisi paylaştı.
AFAD, İstanbul'da yaşanan depreme ilişkin harita ve konum bilgisi paylaştı.

İstanbul sabah da sallandı

İstanbul'da sabah saatlerinde de hafif şiddetli deprem meydana gelmişti. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, bugün saat 10.32'de merkezüssü Silivri olan 3,6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 7,78 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, Silivri'ye 23,94 kilometre mesafede gerçekleşmişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >