İstanbul’da CHP-HDP ittifakının perde arkasındaki isim Canan Kaftancıoğlu mu?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu

CHP'nin 29 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Beyoğlu adayı olarak gösterdiği ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın kendisine adaylık teklifinin CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan geldiğini açıklaması, Kaftancıoğlu’na CHP-HDP'nin İstanbul’daki ittifakının koordinasyonunu sağlama görevi mi verildi sorusunu akıllara getirdi.

CHP'nin 29 Mart Yerel Seçimlerindeki adayların büyük çoğunluğunun belirlendiği Parti Meclisi toplantısı olaylı geçmişti. PM toplantısı sırasında istifa ettiğini açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu daha sonra istifadan vazgeçtiğini açıklamıştı.

Alınan karar sonrası HDP çizgisine yakın olan birçok isim CHP'den İstanbul’un ilçelerinden aday gösterildi.

Kaftancıoğlu'nun partisinin İstanbul'un ilçelerinde aday gösterilen kişileri belirleme konusunda etkin olduğu CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş'ın açıklamasıyla bir kez daha ortaya çıktı.

Taş adaylık için kendisine ilk teklifin il başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan geldiğini, Cuma günü Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede de kararının netleştiğini belirtti.

CHP’nin İstanbul ilçelerinde HDP çizgisine yakın isimlerin aday gösterilmesinde Kaftancıoğlu’nun imzasının olup olmadığı sorusu cevabını arıyor.

CHP Beyoğlu Adayı Alper Taş
CHP Beyoğlu Adayı Alper Taş

CHP'de Kadıköy adayı Odabaşı krizi

CHP'de, 145 adayın belirlendiği, istifaların ve tartışmaların yaşandığı olaylı PM'de belirlenen adaylara itirazlar ve tepkiler sürerken, partide Kadıköy adayı krizi devam ediyor.

HDP’ye yakın Şerdil Odabaşı’nın Kadıköy adayı olmasını Kaftancıoğlu mu sağladı?

CHP PM'deki muhaliflerle parti yönetimi arasında Kadıköy adayı krizinde muhalifler, oylamayı 30 oyla kazananarak aday olan, Canan Kaftancıoğlu destekli olduğu öne sürülen Şerdil Dara Odabaşı ismi üzerinde tartışmalar devam ediyor.

Şerdil Dara Odabaşı'nın, terör örgütü PKK'nın siyasi kanadı HDP'ye yakın olması, CHP içerisinde de tepkilere neden oluyor.

Şerdil Odabaşı'nın HDP'yi destekleyen Twitter paylaşımları büyük tepki çekti.
Şerdil Odabaşı'nın HDP'yi destekleyen Twitter paylaşımları büyük tepki çekti.

Kaftancıoğlu'na Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu'ndan sert tepki gelmişti

Şerdil Odabaşı isminin PM’de oylandığı gece önce istifa edip daha sonra görevine devam edeceğini açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na dair Kadıköy’ün mevcut belediye başkanı Aykut Nuhoğlu şunları kaydetmişti:

  • "Tamamen şovdur. Doğru olduğunu düşünmüyorum. Adaylar belirlenmeden önce istifa etseydi doğruluğuna inanırdım. Peki istifa ettikten sonra neden geri dönüyor. İl Başkanı gerekli sorumluluğu taşımamıştır”

HDP, İstanbul, Ankara, İzmir dahil 7 ilde aday çıkarmayacak

HDP, hafta sonu Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarında, yerel seçimlerde batı illerine dair izleyecekleri stratejiyi belirledi. Toplantıdan çıkan karara göre HDP, Gaziantep, Urfa, Adana, Ankara, Mersin, İzmir ve İstanbul olmak üzere 7 büyükşehirde aday göstermeyecek.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yerel seçimlerde aday göstermeyecekleri şehirleri açıklamıştı.

Oluç özetle şunları kaydetmişti:

HDP olarak, demokrasi, demokratik hak ve özgürlükler adına, Türkiye'de demokrasi mücadelesinin güçlenmesi için kimi yerlerde fedakarlıklar yapma konusunda bir karar aldık.

  • “Bazı ilçelerde ve illerde istisnalar olabilir. Bunların neler olduğunu da önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Belediye meclislerine HDP'nin logosu ve adayları ile gireceğiz.
  • Demokrasi güçlerinin, Türkiye'deki sendikaların, STK'lerin, meslek birliklerinin, demokrasi, özgürlük ve adalet için mücadele edenlerin işaret ettiği adaylara oylarımızın verilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul'da aday göstermeme kararı alan HDP İstanbul'un 5 ilçesinde aday gösterme kararı aldı. Kulislerde HDP’nin, Bağcılar'a İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'yı aday göstereceği aday çıkarmadığı ilçelerde ise CHP adaylarını destekleyeceği konuşuluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >