İstanbul'da kuraklık tehlikesi geçti mi?

Arşiv
Arşiv

Beklenen mevsimsel yağışların düşmemesi İstanbul'un içme suyu seviyesini gün geçtikçe düşürmüş, barajlardan yansıyan kuraklık fotoğrafları da tedirginliğe neden olmuştu. Ancak kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul'da rüzgar tersine döndü. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, eğer tahminler tutar ve suyu her ihtimale karşı verimli kullanmaya devam edersek İstanbul için kuraklık tehlikesi önemli ölçüde geçti’’ dedi.

Kurak geçen 2020 yılında barajlardaki su seviyesi önemli ölçüde düştü. Birçok barajda su seviyesi ortalamaların oldukça altına indi. Doğal olarak bu durum hem şehirde yaşayanların su ihtiyacının karşılanması hem de sanayi veya tarım sektörü için endişeye yol açtı.

Peki İstanbul’da susuzluk tehlikesi geçti mi? İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


"Haziran ayına kadar barajlar dolacak"

İSKİ verilerine göre her yıl ocak ve haziran ayı arasında barajlardaki su miktarında artış yaşandığını söyleyen Toros’a göre bu yıl da aynı artış gözlemlenebilecek.

Toros, ‘’Özellikle geçmiş verilere ve şu andaki tahminlerimize baktığımızda İstanbul barajlarının bu yıl da Haziran ayına kadar dolacağını söyleyebiliriz’’ dedi.


"Şubat'ta da güzel yağış alacağız"

Ocak ayı tahminlerine göre; Marmara Bölgesi’nde normalin üzerinde beklenen yağış tahmininin doğru çıktığını belirten Toros, ‘’Yine aynı tahminlere göre Şubat ayında da normalin üzerine yağış beklentimiz var’’ açıklamasında bulundu. Mart ayında ise Türkiye’nin kuzey bölgelerinde ortalama değerlerde bir yağış miktarı bekleniyor.

Ancak Toros’a göre Mart ayında ülkenin güney kesimlerinde yağışlar biraz azalacak.


"İstanbul'da kuraklık tehlikesi geçti"

  • Haziran ayına kadar İstanbul’da normalin altında pek yağış beklenmediğini ifade eden Toros, ‘’İstanbul barajlarındaki doluluk oranı neredeyse yüzde 40’a dayandı. Bu ileriki günler için umut verici bir rakam. Eğer tahminler tutar ve suyu her ihtimale karşı verimli kullanmaya devam edersek İstanbul için kuraklık tehlikesi önemli ölçüde geçti’’ dedi.

Toros, ‘’Ocak ortasından sonra aldığımız yağışlar, İstanbul barajlarına oldukça yaradı. Felaket senaryolarından artık uzaklaşabiliriz’’ ifadelerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: ntv.com

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >