İstanbul'da meydana geldiği iddia edilen 'yavaş deprem'in perde arkası

Arşiv
Arşiv

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian 2016 yılında İstanbul'un birkaç kilometre güneyinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu yazmıştı. Gazetenin iddiasına göre İstanbul’da meydana gelen yavaş depremin perde arkasını aktardık.

Dün İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian 2016 yılında İstanbul'un birkaç kilometre güneyinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu yazdı.

Gazetedeki haberde 2016'daki bu yavaş depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yeniden hareketlenmesi anlamına gelebileceği öne sürülmüştü.

The Guardian ‘İstanbul’da yavaş deprem’ haberini 'Earth and Planetary Science Letters' adlı jeoloji yayınında yer alan bir makaleye dayandırdı.
The Guardian ‘İstanbul’da yavaş deprem’ haberini 'Earth and Planetary Science Letters' adlı jeoloji yayınında yer alan bir makaleye dayandırdı.

Haberde depremin merkez üssünün, İstanbul'un birkaç kilometre güneyi olduğu, bu depremi bölgede inceleme amaçlı bir sondaj deliğindeki gerilme-ölçerden elde edilen veriyle saptadığı detaylarına yer verilmişti.

'Earth and Planetary Science Letters'daki makalede deprem ifadesi kullanılmamış

The Guardian’ın kaynağı 'Earth and Planetary Science Letters'daki makalede “Deprem” sözcüğünün geçmediği “slow strain release”, yani “gerilmenin yavaş şekilde serbest kalması” ifadesi kullanıldığı ortaya çıktı.

Ayrıca kaynak alınan makalede “sismik hareket”ten bahsediliyor ve 25 Haziran 2016’da bir şeylerin olduğu ifade ediliyor.

Dün kamuoyunda paylaşılan “yavaş deprem” ibâresinin ise The Guardian’a ait olduğu belirlendi. Gazetedeki haberin bu kadar tartışılmasının nedeninin gazetenin manşete taşıdığı akademik bakımdan yanlış bir kavram olan ‘yavaş deprem’ ibaresi olduğu belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >