İstanbul'da nereleri askeriyeye ait? İşte cevabı

Askeri kışlaların şehir dışına taşınmasının gündeme geldiği bu günlerde akıllara askerlere ait alanların ne kadar olduğu sorusu geldi. İstanbul'da yüzde onluk bir alan askeriyeye ait.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, İstanbul'un arazi mülkiyetinin yüzde 10'u askeri alanlara ait. Bu alanlardan önemli bir kısmı, orman niteliğini koruyan, yapılaşmamış alanlar. Hektarlarca büyüklükte askeri alanlar olduğu gibi kent merkezinde bina ölçeğinde ya da daha küçük büyüklükte araziler de mevcut. Bu alanlar, yapılaşmamış olmaları ve bitki örtüsünü korumaları itibariyle İstanbul için ciddi önem arz eden araziler diye konuştu.



Atlar 540 bin hektar alana sahip olan İstanbul'un, 56 bin hektarlık kısmının askeri alan ve askeri güvenlik bölgesi kapsamında kaldığını belirtiyor.

İstanbul'un genelinde eskiden askeri arazi olan ve halen askeri alan niteliğini sürdüren bazı alanlar şöyle:

SARIYER ZEKERİYAKÖY 15. FÜZE ÜS KOMUTANLIĞI KÖY KONUT PROJESİ 
Zekeriyaköy'de köylülerin arsalarının kamulaştırılmasıyla 600 dönümlük araziye 15. Hava Füze Üssü 2010'da boşaltıldı. Milli Savunma Bakanlığı araziyi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)ye devretti, TOKİ'nin ise Emlak Konut şirketine sattı. Emlak Konut ve Siyahkalem Mimarlık şirketi ortaklığında lüks konut ve AVM içeren "Zekeriyaköy Konut Projesi"nin 3 etabından 2ncisinin yapımına başlandı.
SARIYER ZEKERİYAKÖY 15. FÜZE ÜS KOMUTANLIĞI KÖY KONUT PROJESİ Zekeriyaköy'de köylülerin arsalarının kamulaştırılmasıyla 600 dönümlük araziye 15. Hava Füze Üssü 2010'da boşaltıldı. Milli Savunma Bakanlığı araziyi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)ye devretti, TOKİ'nin ise Emlak Konut şirketine sattı. Emlak Konut ve Siyahkalem Mimarlık şirketi ortaklığında lüks konut ve AVM içeren "Zekeriyaköy Konut Projesi"nin 3 etabından 2ncisinin yapımına başlandı.
AYAZAĞA JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI MASLAK 1453 PROJESİ 
İstanbul Ayazağa'daki alan için Jandarma Genel Komutanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında 2008de protokol düzenlendi. Bu protokol uyarınca askeri alan olan bölge, askeri tesis yapımı karşılığında TOKİ'ye devredildi. 2 yıl sonra 11 Ağustos 2010da TOKİ alanı Gecekondu Önleme Bölgesi ilan etti. Aynı yıl içinde Emlak GYO araziyi ihaleye çıkardı. İmar planları 3 kez yargı engeline takılsa da 4üncü kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Ali Ağaoğlu'nun Fatih Ormanlarına komşu olan Maslak 1453 projesi tamamlanmak üzere.
AYAZAĞA JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI MASLAK 1453 PROJESİ İstanbul Ayazağa'daki alan için Jandarma Genel Komutanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında 2008de protokol düzenlendi. Bu protokol uyarınca askeri alan olan bölge, askeri tesis yapımı karşılığında TOKİ'ye devredildi. 2 yıl sonra 11 Ağustos 2010da TOKİ alanı Gecekondu Önleme Bölgesi ilan etti. Aynı yıl içinde Emlak GYO araziyi ihaleye çıkardı. İmar planları 3 kez yargı engeline takılsa da 4üncü kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Ali Ağaoğlu'nun Fatih Ormanlarına komşu olan Maslak 1453 projesi tamamlanmak üzere.
HALKALI ASKERİ ARAZİ 
İstanbul-Halkalı'da jandarma birliklerinin bulunduğu 193 bin metrekarelik askerî araziye TOKİ tarafından 2 bin 300 konutluk Avrupa Konutları Atakent 3 projesi inşa edildi.
HALKALI ASKERİ ARAZİ İstanbul-Halkalı'da jandarma birliklerinin bulunduğu 193 bin metrekarelik askerî araziye TOKİ tarafından 2 bin 300 konutluk Avrupa Konutları Atakent 3 projesi inşa edildi.
ZEYTİNBURNU TANK FABRİKASI 
TSK'ya ait alan 2006 yılında yapılan bir anlaşmayla TOKİ'ye devredildi. Emlak Konut GYO, Zeytinburnu'nda 111 dönümlük tarihi tank fabrikası arazisini 70 metre (23 kat) yüksekliğinde inşaat izniyle ihaleye çıkarttı. Arazide 1. Ordu Zeytinburnu Ağır Bakım tamir fabrikası, demirhane, dökümhane, marangozhane, er yemekhanesi, bölük karargahı, hamam ve gazino gibi binalar bulunuyordu.
ZEYTİNBURNU TANK FABRİKASI TSK'ya ait alan 2006 yılında yapılan bir anlaşmayla TOKİ'ye devredildi. Emlak Konut GYO, Zeytinburnu'nda 111 dönümlük tarihi tank fabrikası arazisini 70 metre (23 kat) yüksekliğinde inşaat izniyle ihaleye çıkarttı. Arazide 1. Ordu Zeytinburnu Ağır Bakım tamir fabrikası, demirhane, dökümhane, marangozhane, er yemekhanesi, bölük karargahı, hamam ve gazino gibi binalar bulunuyordu.
ZEYTİNBURNU BEŞTELSİZ ASKERİ ALAN 
Zeytinburnu Olivium AVM'nin batısında yer alan yaklaşık 100 bin metrekarelik askeri alan, Milli Savunma Bakanlığından TOKİ'ye geçti. Mahallede kat sınırı 5 olarak belirlenirken, TOKİ bina yüksekliğini 11 kat (35.50 metre) olarak belirlendi.
ZEYTİNBURNU BEŞTELSİZ ASKERİ ALAN Zeytinburnu Olivium AVM'nin batısında yer alan yaklaşık 100 bin metrekarelik askeri alan, Milli Savunma Bakanlığından TOKİ'ye geçti. Mahallede kat sınırı 5 olarak belirlenirken, TOKİ bina yüksekliğini 11 kat (35.50 metre) olarak belirlendi.
FLORYA ŞENLİKKÖY ASKERİ ARAZİ 
Florya Şenlikköy Mahallesi'ndeki 34 bin 353 metrekarelik askeri alanın imar planı 2016 yılında değişti. Çevresinde villa konseptinde az katlı binaların bulunduğu bölgeye bu düzenleme ile 429 yeni konut eklenecek.
FLORYA ŞENLİKKÖY ASKERİ ARAZİ Florya Şenlikköy Mahallesi'ndeki 34 bin 353 metrekarelik askeri alanın imar planı 2016 yılında değişti. Çevresinde villa konseptinde az katlı binaların bulunduğu bölgeye bu düzenleme ile 429 yeni konut eklenecek.
BEYOĞLU, KUZEY DENİZ SAHA KOMUTANLIĞI 
Kuzey Deniz Saha komutanlığı karargahı olarak kullanılan Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası diğer adıyla Kasımpaşa Kalyoncular Kışlası 23 Mayıs 2016da yıkıldı. Aynı bölgede Kuzey Deniz Saha komutanlığına ait mahkeme, deniz hastanesi, dikimevi gibi Haliç manzaralı yapılar da bulunuyor. Komutanlığın doğusunda yer alan Taşkızak Tersanesi de Haliç Tersanesinin askeri kısımlarından birini oluşturuyor.
BEYOĞLU, KUZEY DENİZ SAHA KOMUTANLIĞI Kuzey Deniz Saha komutanlığı karargahı olarak kullanılan Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası diğer adıyla Kasımpaşa Kalyoncular Kışlası 23 Mayıs 2016da yıkıldı. Aynı bölgede Kuzey Deniz Saha komutanlığına ait mahkeme, deniz hastanesi, dikimevi gibi Haliç manzaralı yapılar da bulunuyor. Komutanlığın doğusunda yer alan Taşkızak Tersanesi de Haliç Tersanesinin askeri kısımlarından birini oluşturuyor.
ESENLER KIŞLASI 
Esenler'de bulunan 8.7 milyon metrekarelik askeri arazinin, kentsel dönüşüm projelerinde rezerv konut alanı olarak kullanılmasına karar verildi. Milli Savunma Bakanlığından Esenler Belediyesine 29 Nisan 2015 tarihinde imzalanan protokolle devredilen araziye yaklaşık 50 bin konut inşa edilecek. Alanda konut üretiminin yanı sıra büyük bir şehir parkı da yer alacak. Esenlerde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı Baştabya ve Topkule Kışlaları ile 47. Motorlu Piyade Alay komutanlığı ile Ulaştırma Oto Tabur Komutanlığının bulunduğu Metris Kışlası yer alıyor.
ESENLER KIŞLASI Esenler'de bulunan 8.7 milyon metrekarelik askeri arazinin, kentsel dönüşüm projelerinde rezerv konut alanı olarak kullanılmasına karar verildi. Milli Savunma Bakanlığından Esenler Belediyesine 29 Nisan 2015 tarihinde imzalanan protokolle devredilen araziye yaklaşık 50 bin konut inşa edilecek. Alanda konut üretiminin yanı sıra büyük bir şehir parkı da yer alacak. Esenlerde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı Baştabya ve Topkule Kışlaları ile 47. Motorlu Piyade Alay komutanlığı ile Ulaştırma Oto Tabur Komutanlığının bulunduğu Metris Kışlası yer alıyor.
DAVUTPAŞA KIŞLASI - Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsü 
15.yy'dan itibaren saray ve askeri törenlere hizmet veren bir alanda kurulan Davutpaşa Kışlası II.Mahmud'un (1808-1839) Yeniçeri Ocağı'nı tamamen ortadan kaldırarak yerine oluşturduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye adlı orduya kışla olarak yapılmıştır. 1999 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi mülkiyetine verilen ve bazı bölümlerin yer aldığı kışlaya, YTÜ'nün Yıldız ve Maslakta bulunan bölümlerinin de Davutpaşaya taşınması ile yeni binalar eklendi.
DAVUTPAŞA KIŞLASI - Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsü 15.yy'dan itibaren saray ve askeri törenlere hizmet veren bir alanda kurulan Davutpaşa Kışlası II.Mahmud'un (1808-1839) Yeniçeri Ocağı'nı tamamen ortadan kaldırarak yerine oluşturduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye adlı orduya kışla olarak yapılmıştır. 1999 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi mülkiyetine verilen ve bazı bölümlerin yer aldığı kışlaya, YTÜ'nün Yıldız ve Maslakta bulunan bölümlerinin de Davutpaşaya taşınması ile yeni binalar eklendi.
HABİBLER KIŞLASI 
Esenlerin hemen yanında Habibler mevkiinde Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası bulunuyor.
HABİBLER KIŞLASI Esenlerin hemen yanında Habibler mevkiinde Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası bulunuyor.
HASDAL KIŞLASI 
Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz Darbe girişiminin merkez üslerinden biri olan Hasdal kışlası ile Maltepe kışlasının Çorlu ve Trakya'ya taşınacağını duyurmuştu. Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal Kışlaları için imar değişikliği talebi 2013 ve 2014 yıllarında İBB meclisine gelmiş, toplam 508 hektarlık alanı kapsayan kışlanın 121 hektarlık kısmının konut ve ticaret alanına alınması talebini içeren dosya müdürlüğüne iade edilmişti.
HASDAL KIŞLASI Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz Darbe girişiminin merkez üslerinden biri olan Hasdal kışlası ile Maltepe kışlasının Çorlu ve Trakya'ya taşınacağını duyurmuştu. Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal Kışlaları için imar değişikliği talebi 2013 ve 2014 yıllarında İBB meclisine gelmiş, toplam 508 hektarlık alanı kapsayan kışlanın 121 hektarlık kısmının konut ve ticaret alanına alınması talebini içeren dosya müdürlüğüne iade edilmişti.
 KULELİ ASKERİ LİSESİ 
Üsküdar'da İstanbul Boğazına neredeyse sıfır konumunda olan Kuleli Askeri Lisesi 1845 yılında kuruldu. Eski genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Işık Koşaner'in de aralarında bulunduğu komuta kademesinde yer alan çok sayıda asker mezun oldu. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiğinde koruluk, manastır ve kule bulunan şimdiki alanda, Yavuz Sultan Selim devrinde manastır yeniçerilere kışla olarak verildi. 2. Mahmut döneminde, süvari birlikleri için inşa edilen kışla Kuleli Askeri Lisesi'nin ilk yapısı oldu. 1925 yılında okul "Kuleli Askeri Lisesi" olarak bugünkü adını aldı.
KULELİ ASKERİ LİSESİ Üsküdar'da İstanbul Boğazına neredeyse sıfır konumunda olan Kuleli Askeri Lisesi 1845 yılında kuruldu. Eski genelkurmay başkanları emekli orgeneraller İlker Başbuğ ve Işık Koşaner'in de aralarında bulunduğu komuta kademesinde yer alan çok sayıda asker mezun oldu. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiğinde koruluk, manastır ve kule bulunan şimdiki alanda, Yavuz Sultan Selim devrinde manastır yeniçerilere kışla olarak verildi. 2. Mahmut döneminde, süvari birlikleri için inşa edilen kışla Kuleli Askeri Lisesi'nin ilk yapısı oldu. 1925 yılında okul "Kuleli Askeri Lisesi" olarak bugünkü adını aldı.
SELİMİYE KIŞLASI 
1.Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılan Selimiye Kışlası, III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirildi. Yeniçerilerin ayaklanması ile yıkılan bu kışla II. Mahmut devrinde kâgir olarak yeniden yapılmış, Sultan Abdülmecid döneminde de yenilenmiştir. Ortasında büyük bir avlu olan dikdörtgen biçimindeki yapı, İstanbul'un anıt yapılarından birisidir.
SELİMİYE KIŞLASI 1.Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılan Selimiye Kışlası, III. Selim tarafından Nizâm-ı Cedîd askerleri için inşa ettirildi. Yeniçerilerin ayaklanması ile yıkılan bu kışla II. Mahmut devrinde kâgir olarak yeniden yapılmış, Sultan Abdülmecid döneminde de yenilenmiştir. Ortasında büyük bir avlu olan dikdörtgen biçimindeki yapı, İstanbul'un anıt yapılarından birisidir.
HEYBELİADA DENİZ LİSESİ 
Heybeliada sahilinde yer alan ve tarihi 1773 yılına uzanan Heybeliada Deniz Lisesi 1946-1947 yılından bu yana eğitim veriyordu.
HEYBELİADA DENİZ LİSESİ Heybeliada sahilinde yer alan ve tarihi 1773 yılına uzanan Heybeliada Deniz Lisesi 1946-1947 yılından bu yana eğitim veriyordu.
MALTEPE BARANSEL KIŞLASI 
General Nurettin Baransel Kışlası, Maltepe. Çok sayıda lüks konut projesi ile çevrelenen İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığının yer aldığı kışla, adalar manzaralı yamaçlar üzerine kurulu.
MALTEPE BARANSEL KIŞLASI General Nurettin Baransel Kışlası, Maltepe. Çok sayıda lüks konut projesi ile çevrelenen İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığının yer aldığı kışla, adalar manzaralı yamaçlar üzerine kurulu.
MALTEPE KENAN EVREN KIŞLASI - Marmara Üniversitesi kampüsü
Marmara Üniversitesinin İstanbul'un birbirinden farklı ve değerli noktalarında bulunan kampüsleri, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TOKİ ve Marmara Üniversitesi arasında 11 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokolle Maltepe'de bulunan 2 milyon 455 bin m2 büyüklüğündeki Kenan Evren Kışlasına taşındı. Bu protokol ile Halkalı, Bahçelievler ve Nişantaşı Yerleşkelerinin TOKİ'ye devri karşılığında kışlası arazisi Marmara Üniversitesine devredildi. Nişantaşı, Validebağ, Halkalı, Bahçelievler gibi İstanbul'un emlak değeri en yüksek semtlerindeki araziler ise TOKİ eliyle satılacak.
MALTEPE KENAN EVREN KIŞLASI - Marmara Üniversitesi kampüsü Marmara Üniversitesinin İstanbul'un birbirinden farklı ve değerli noktalarında bulunan kampüsleri, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TOKİ ve Marmara Üniversitesi arasında 11 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokolle Maltepe'de bulunan 2 milyon 455 bin m2 büyüklüğündeki Kenan Evren Kışlasına taşındı. Bu protokol ile Halkalı, Bahçelievler ve Nişantaşı Yerleşkelerinin TOKİ'ye devri karşılığında kışlası arazisi Marmara Üniversitesine devredildi. Nişantaşı, Validebağ, Halkalı, Bahçelievler gibi İstanbul'un emlak değeri en yüksek semtlerindeki araziler ise TOKİ eliyle satılacak.
ÇEKMEKÖY KIŞLASI 
3. Boğaz Köprüsünün Çekmeköy çıkışını sağlayacak bağlantı yolu için Çekmeköy Kışlasının batı kısmından 200 dönümlük bir alanda yol çalışmaları yapılıyor. 

SANCAKTEPE KIŞLASI 

 Sancaktepe'de 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlasının yerine İstanbul'un en büyük hastanesinin yapılması planlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında yaklaşık 4 milyon metrekarelik arazide yer alan 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığının, 4 bin 100 yatak kapasiteli sağlık kompleksi için Çorluya taşınacağı duyurulmuştu.
ÇEKMEKÖY KIŞLASI 3. Boğaz Köprüsünün Çekmeköy çıkışını sağlayacak bağlantı yolu için Çekmeköy Kışlasının batı kısmından 200 dönümlük bir alanda yol çalışmaları yapılıyor. SANCAKTEPE KIŞLASI Sancaktepe'de 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlasının yerine İstanbul'un en büyük hastanesinin yapılması planlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında yaklaşık 4 milyon metrekarelik arazide yer alan 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığının, 4 bin 100 yatak kapasiteli sağlık kompleksi için Çorluya taşınacağı duyurulmuştu.
EN BÜYÜK ASKERİ ARAZİ TUZLADA 
İstanbul Anadolu yakasındaki son ilçesi Tuzlada, askeri tersanelerin yanı sıra, Tuzla Piyade okulu ve Aydınlı bölgesinde yer alan askeri alanlar bulunuyor. Tuzlanın toplu konut bölgesi ilan ettiği Aydınlı Mahallesinde Milli Savunma Bakanlığına tahsis edilen 14 bin 200 metrekarelik askeri alana konut ve ticaret merkezi için imar izni verildi. Tuzla Belediyesinin 15 katlı konut ve ticaret merkezi projesi için askeri alanda kalan arsasıyla ilgili imar planı değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2015 yılında kabul edildi.
EN BÜYÜK ASKERİ ARAZİ TUZLADA İstanbul Anadolu yakasındaki son ilçesi Tuzlada, askeri tersanelerin yanı sıra, Tuzla Piyade okulu ve Aydınlı bölgesinde yer alan askeri alanlar bulunuyor. Tuzlanın toplu konut bölgesi ilan ettiği Aydınlı Mahallesinde Milli Savunma Bakanlığına tahsis edilen 14 bin 200 metrekarelik askeri alana konut ve ticaret merkezi için imar izni verildi. Tuzla Belediyesinin 15 katlı konut ve ticaret merkezi projesi için askeri alanda kalan arsasıyla ilgili imar planı değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2015 yılında kabul edildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >