İstanbul'da olası bir depremle hepsi patlayabilir: Yaklaşan sessiz tehlike

​İstanbul'da olası bir depremle hepsi patlayabilir: Yaklaşan sessiz tehlike
​İstanbul'da olası bir depremle hepsi patlayabilir: Yaklaşan sessiz tehlike

İstanbul’un yangın riski TBMM gündemine taşındı. Kartalkaya Otel Yangını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan uzmanlar, 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin megakentte aynı anda 500 doğalgaz servis kutusunda yangına yol açabileceği uyarısında bulundu.

TBMM Kartalkaya Otel Yangını Araştırma Komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Son toplantıda İstanbul’un deprem kaynaklı yangın riski ele alındı.

Türkiye gazetesinin haberine göre; İstanbul Üniversitesi'nden Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, milletvekillerine kentteki olası yangın senaryolarını ve hazırlık düzeyini anlattı.

500 noktada eşzamanlı yangın riski

Dr. Gültek, büyük depremlerin farklı afet türlerini tetikleyebileceğini vurgulayarak, İstanbul’da beklenen 7 ve üzeri şiddette bir depremin aynı anda 500 doğalgaz servis kutusunda yangına neden olabileceğini söyledi.

Riskli bölgelerde ortak projeler yürütülüyor

1999’dan bu yana bu riski azaltmaya yönelik çeşitli adımlar atıldığını belirten Gültek, özellikle Şişli, Maslak ve İkitelli gibi otel ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde İstanbul İtfaiyesi ile birlikte saha çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Sistemi bilen yok, duvar bile yok

Gültek, birçok bina ve tesiste yangın söndürme ve algılama sistemlerinin bulunduğunu ancak büyük ölçüde atıl durumda olduğunu dile getirdi. "Bazı tesislerde yönetici ve teknik personelin bu sistemlerden haberi bile yoktu" dedi.

Ayrıca 10 yıl önce yapılan bir çalışmada, 60 büyük fabrikanın çoğunda yangına karşı en temel önlem olan yangın duvarının dahi bulunmadığını, yüzde 70’inde algılama sistemlerinin çalışmadığını ve neredeyse hiçbirinde acil aydınlatma sisteminin işler durumda olmadığını söyledi.

Tarihi yapılarda geri dönüşsüz risk

Tarihi yarımadada bulunan ahşap yapıların oluşturduğu yangın tehlikesine de dikkat çeken uzmanlar, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bir hasar simülasyonu geliştirdiğini kaydetti.

Dr. Uğur Emre Temelli ise tarihi binalarda çıkan yangınlara müdahalenin çok zor olduğunu, kullanım amaçlarının çeşitlenmesiyle riskin daha da arttığını belirtti. "Yangın, bu yapılarda geri dönüşü olmayan kayıplara yol açabilir" dedi.

Ulusal yangın veri sistemi önerisi

Temelli ayrıca, yangınlarla mücadelede etkin bir yapı oluşturulması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu: "Ulusal Yangın Veri Sistemi kurulmalı, yönetmelikler güncellenmeli, iş yeri ve konutlar ayrı değerlendirilerek bir Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ile Ulusal Yangın Laboratuvarı hayata geçirilmeli."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >