İstanbullulara iyi haber: Yağışlar barajlara yaradı

Arşiv
Arşiv

Son günlerde etkili olan sağanak yağışlarla birlikte barajların doluluk oranları da artmaya başladı. Yağışların başladığı 11 Aralık'ta yüzde 41,1 olan doluluk oranı, bugün ise yüzde 43,76'ya çıktı.

İstanbul'da son günlerde etkili olan sağanak yağışlar, barajların doluluk oranlarını yükseltti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (İSKİ) edinilen verilere göre; İstanbul'da barajların doluluk oranı 11 Aralık’ta yüzde 41,1'den yüzde 42,7'ye yükseldi.

Son 5 günde yüzde 2,66

Son 5 gündeki artış oranı ise yüzde 2,66 oldu. Yağmurların devam etmesi ve beklenen kar yağışlarıyla birlikte barajlardaki doluluk oranlarının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Barajlardaki son durum

Yine İSKİ verilerine göre İstanbul’daki barajlarda doluluk oranları şu şekilde:

- Alibey Barajı (Yüzde 21,85)

- Büyükçekmece (Yüzde 41,31)

- Darlık Barajı (Yüzde 35,48)

- Elmalı Barajı (Yüzde 53,18)

- Istrancalar (Yüzde 87,03)

- Kazandere Barajı (Yüzde 14,3)

- Ömerli Barajı (Yüzde 71,67)

- Papuçdere Barajı (Yüzde 7,12)

- Sazlıdere Barajı (Yüzde 21,26)

- Terkos Barajı (Yüzde 42,08)

  • Su tasarrufu için ne yapmalı?
  • 1- Ekonomik musluk başlığı kullanarak yarı yarıya su tasarrufu yapabiliriz.
  • 2- Ellerimizi yıkarken sabunladıktan sonra musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Az su alıp elimizi 20 saniye sabunlar sonrasında musluğu az açıp elimizi yıkarsan harcayacağımız su miktarı 100-200 mililitre olacaktır. Ellerimizi yıkarken musluğu açık bırakırsak 2-3 litre suyu boşa da akıtmış olabiliriz. Her el yıkamamızda 1 litre su tasarrufu yapsak çok ciddi miktarda su tasarrufu sağlayabiliriz.
  • 3- Dişlerimizi fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapalı olmasına azami özen göstermeliyiz. Aynı şekilde duş alırken ve çamaşır makinesini de tam doldurup çalıştırarak da önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.
  • 4- Sebzelerimizi, meyvelerimizi her zamankinden daha fazla yıkıyoruz. Bunu yaparken de bir kap içinde onları bekletip, sonra durulama yaparak ve bu suyu da bitkileri sulamada kullanarak su tasarrufu yapabiliriz.
  • 5- Duş alırken veya diğer zamanlarda sıcak su musluğunu açtığımızda gelen ilk soğuk suyu tekrar geri sisteme veren vana yapıları kullanabiliriz. Bu sistem yoksa ilk gelen soğuk suları bir kapta biriktirip bitkileri sulamada kullanabiliriz.
  • 6- Sifon haznesine 1 litrelik pet şişe koymak da oldukça pratik bir tasarruf yöntemi.
  • 7- Bitkileri buharlaşmanın en az olduğu rüzgarsız, gün içinde havanın en soğuk ve nemin en yüksek olduğu zamanlarda sulayabiliriz. Böylelikle daha az su ile bitkilerin su ihtiyacını karşılayabiliriz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >