İstanbul'u kilitleyen sisin nedeni ortaya çıktı

 İstanbul'da yoğun sis etkili oldu.
İstanbul'da yoğun sis etkili oldu.

İstanbul'u etkisi altına alan sis, deniz ulaşımından uçak seferlerine kadar birçok noktada günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Peki İstanbul'da meydana gelen sis neden ve nasıl oluştu? GZT mercek altına aldı...

İstanbul'un birçok bölgesinde etkisini sürdüren sis yaşamı olumsuz etkiledi. Sis nedeniyle Bakırköy Sahil yolunda görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü.

İstanbul Boğaziçi'nde de etkili olan yoğun sis, deniz seferlerinin aksamasına yol açarken, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanındaki hava trafiğinde zaman zaman gecikmeler yaşandı.

Sis, kara ve deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.
Sis, kara ve deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.

İstanbul'da sis neyin habercisi?

Uzmanlar, sisin sürekli değişen yüksek ve alçak basınç nedeniyle oluştuğuna dikkati çekerek havanın ısınmasının bir göstergesi olduğunu vurguluyor.

Sis nasıl oluşur?

Yatay görüş mesafesinin bir kilometrenin altına düşmesiyle meydana gelen sis, Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinmektedir.

İstanbul'u etkisi altına alan sis havadan böyle görüntülendi.
İstanbul'u etkisi altına alan sis havadan böyle görüntülendi.
  • Yerle temas eden hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.

Sisin oluşum mekanizması nasıldır?

Sisin oluşması için havadaki su buharının doymuş hale gelmesi gerekirken, sis durumunda havanın bağıl nemi yüzde 100'e yakın hale gelmektedir.

Sis yer yüzeyi ile temasta olan bir bulut olduğundan gerek yeryüzünün topoğrafik yapısı, gerekse sis oluşumunu sağlayan arz yüzeyi ile temas eden havanın soğuma şekilleri ve yükseklikle sıcaklığın artması (enversiyon) sis oluşumu için önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Eminönü'de sis böyle görüntülendi.
Eminönü'de sis böyle görüntülendi.
  • Sis ve enversiyon olayının en önemli özelliği, dünya yüzeyi ile temas eden havanın soğuması sonucunda meydana gelmesidir.

Böyle soğumalar şöyle oluşmaktadır:

  • 1- Açık gecelerde giden radyasyondan dolayı yüzeyden ısı kaybı ile,
  • 2- Farklı sıcaklıktaki iki hava kütlesinin temasında sıcak havanın daha soğuk bir yüzey üzerinde akmasıyla ya da soğuk havanın sıcak bir hava kütlesinin altına girmesi ile yer yüzeyine doğru meydana gelen ısı kaybıyla,
  • 3- Eğimli bir arazi üzerinde yükselen havanın adyabatik genişlemesinden (yamaç sisi) dolayı meydana gelir.

Hayatı olumsuz etkileyen sis, fotoğrafçılara güzel görüntü yakalama fırsatı sundu.
Hayatı olumsuz etkileyen sis, fotoğrafçılara güzel görüntü yakalama fırsatı sundu.

Şehirlerde sis nasıl oluşur?

Şehirlerde sis oluşma şartları oldukça elverişlidir. Bunun öncelikli nedeni endüstri kuruluşlarının atmosfere büyük miktarda yoğunlaşma çekirdekleri atılmasıdır.

Suyun yoğunlaşması için atmosferde yoğunlaşma çekirdeği olan partiküllerin serbestçe dolaşması gerekir. Yoğunlaşma çekirdeklerinin yanı sıra çeşitli yakıtların yanması sonucu atmosfere giden su buharının da şehir sislerinin oluşumunda katkısı vardır.

Bütün bunlar bir araya geldiğinde şehir sisinin karakterini oluşturur.

İstanbul'da vapur seferleri iptal edildi.
İstanbul'da vapur seferleri iptal edildi.

Sis İstanbul'u kilitledi

İstanbul'da yoğun sis nedeniyle Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanındaki hava trafiğinde gecikmeler yaşandı. Bu nedenle her iki havalimanına inişler ve kalkışlar gecikmeli olarak yapılırken, bazı uçaklar İstanbul'a yakın havalimanlarına yönlendirildi.

İstanbul'da etkili olan yoğun sis nedeniyle vapur seferleri de iptal edildi.

Gemiler bekliyor

İstanbul’u etkisi altına alan yoğun sis nedeniyle Boğaz'dan geçemeyen yüzlerce gemi, Karadeniz ve Marmara'da bekletiliyor.

İstanbul Boğazı'nda 3 gündür sis nedeniyle transit gemi geçişlerinde aksama yaşanıyor. Boğaz'ın kapatılmasıyla Kuzey ve Güney girişinde yüzlerce gemi geçiş için beklemek zorunda kaldı.

Boğaz'ın gemi geçişlerine kapatılması nedeniyle gemi trafiği böyle oluştu.
Boğaz'ın gemi geçişlerine kapatılması nedeniyle gemi trafiği böyle oluştu.

Gemi şirketleri binlerce dolar zararda

Uzun süreli beklemeler küçük ölçekli gemilerde yakıt, kumanya ve su sorunu oluşturuyor. Gemi şirketleri taahhüt ettikleri sürede mevcut yüklerini götüremedikleri için de yüz binlerce dolar zarar ettiği tahmin ediliyor.

2018'in nisan ayında da İstanbul Boğaz'ında 5 günlük sis kâbusu yaşanmış, Boğaz 70 saatten fazla transit gemi geçişlerine kapatılmasıyla 351 gemi uzun süre beklemek zorunda kalmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >