İstanbul'un ardından Uber, Ankara'da hizmet vermeye başladı

Arşiv
Arşiv

Türkiye'de bir dönem sarı taksiler tarafından büyük tepki gören Uber 15 Ocak'tan itibaren yeniden faaliyete geçti. Bugün itibariyle Uber, İstanbul'dan sonra Ankara'da da hizmet vermeye başladı.

Uber Türkiye'den yapılan açıklamada, Ankaralıların bugünden itibaren Uber uygulaması üzerinden sarı taksi çağırabileceği bildirildi.

Uber'in, İstanbul'da hizmet vermeye başladığı 2014'ten beri popüler bir güvenli ulaşım seçeneği haline geldiği belirtilen açıklamada, Türkiye'de 4,7 milyondan fazla kişi tarafından indirilen uygulamanın İstanbul'da 18 bin taksi sürücüsü tarafından kullanıldığı aktarıldı.

Açıklamada, "MERHABAANKARA" kodunu kullanarak mart ve nisan boyunca Ankara'da yapılacak bir yolculuğun 40 liraya kadarlık tutarının hediye olacağı bilgisi verildi.

Uber 2020'de 6,8 milyar dolar zarar etti

Pandemiden olumsuz etkilenen şirketlerden birisi olan araç çağırma uygulaması Uber, geçen yıl 6.8 milyar dolar kaybetti.

CNN Business'ta yer alan habere göre, Uber'in dördüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte açıkladığı yıllık kayıp, 2019'da kaybettiği 8,5 milyar dolara göre önemli bir düşüşü temsil ediyor.

Uber, bir önceki yılın dev zararını azaltmak amacıyla geçen yıl maliyetli girişimlerini elden çıkardı, personel azalttı ve “kârlı büyüme”ye odaklandı. CFO Nelson Chai yaptığı açıklamada, "2021'de kârlılık hedeflerimize ulaşma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz" dedi.

2019 yılına göre biraz daha iyileşme sürecine giren Uber'in gelirinde yine de pandeminin "Rides" işi üzerindeki etkisi nedeniyle azalma oldu. Rides’ın geliri yüzde 52 oranında azalarak 1,5 milyar dolara geriledi.

Şirketin yemek teslimat işi Eats’in geliri ise dördünü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 224 oranında artarak 1,4 milyar dolar oldu.

Uber son aylarda teslimat portföyünü büyütmeye çalışıyor. Nitekim temmuz ayında, küçük çaplı gıda teslimat rakiplerinden biri olan Postmates’i 2,65 milyar dolara satın aldı. Şirket geçen hafta da alkollü içecek teslimat startup’ı Drizly’yi satın aldı.

Şirket otonom araç araştırma birimi ve uçan taksi operasyonlarını ise geçen aralık ayında sattı.

Geçmişte ciddi kayıplar yaşayan Uber, koronavirüs etkisiyle geçen yılın ilk yarısında personelinin yaklaşık yüzde 25'ini azaltmıştı.

UBER Türkiye'de neden sorun olmuştu?

Dünyada tartışılmaya devam eden Uber, aralıklarla gündeme gelmeye devam ediyor. Daha önce haksız rekabete yol açtığı ve yasal taksilerin müşterilerini çalmakla suçlanan Uber, müşterilerinin güvenliğini sağlayamamakla da itham edilmişti.

Türkiye’de de bir süre faaliyette bulunan Uber, tepkiler sonucunda kapatılmıştı. Ancak 15 Ocak’ta İstinaf Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda, sarı taksiler ile birlikte çalışmaya devam edebiliyor.

Bu tarihe kadar Uber uygulamasına olan erişim, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve BTK’ya bağlı olarak çalışan ESB ( Erişim Sağlayıcıları Birliği) tarafından engellenmişti. Uber’in VIP taşımacılık hizmeti verdiği UberXL uygulaması Türkiye’de hizmet verdiği dönemde şoförler Uber bünyesinde çalışmıyor, özel taşımacılık sertifikaları ile çalışıyorlardı.

Vatandaşlar UBER'den memnun

Bir dönem taksi şoförleri ile Uber sürücüleri arasında yaşanan gerginlik, böylece son bulmuş oldu. Uber’in yeniden Türkiye’de olduğunu duyan vatandaşlar, uygulamanın kendilerine avantaj sağlayacağı için memnun olduklarını dile getirirken, taksi şoförleri ise lüks araç hizmetine geçmediği sürece, sarı taksi faaliyetlerinin kendilerine de fayda sağlayacağını ifade etti.

Daha kolay müşteri bulabileceğiz

Yolca gideceği noktayı uygulamada belirlediği için taksi sürücülerine kolaylık olacağını aktaran 20 senelik taksi şoförü Uğur Yıldız, Uber ile diğer uygulamalar rekabet geleceği için daha iyi olacağına inanıyoruz. Müşteri de taksi bulamadığında korsan taksi çağırıyor. Uber olursa taksici daha kolay müşteri bulur. Uber’in XL tarzındaki yola girmesine öncesinde şikayetçiydik. Sarı taksi olarak bize hizmet ettiği sürece hiçbir sorun yok diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >