İstanbul’un ayakta kalan incisi: Dolmabahçe Sarayı

İstanbul’un en büyük koylarından birinin doldurulmasının ardından mevcut alana yapılan Dolmabahçe Sarayı 1856 yılından bu yana tüm heybetiyle ayakta duruyor.

Osmanlı döneminden günümüze birçok eser kalmıştır. Bu ihtişamlı eserlerin başında hiç kuşkusuz Dolmabahçe Sarayı gelir. 1800'lü yılların ortasında yapımına başlanan saray, tüm ihtişamıyla boğazdan geçen gemileri selamlamaya devam ediyor.
Oldukça büyük bir alan
Dolmabahçe Sarayı, 250.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.<o:p></o:p>
Oldukça büyük bir alan Dolmabahçe Sarayı, 250.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.<o:p></o:p>
Donanmanın demirlediği yer
Sarayın bulunduğu alan yaklaşık dört yüzyıl öncesine kadar, Osmanlı Donanması'na ait gemilerin demirlendiği bir alandı.
Donanmanın demirlediği yer Sarayın bulunduğu alan yaklaşık dört yüzyıl öncesine kadar, Osmanlı Donanması'na ait gemilerin demirlendiği bir alandı.
Bataklığa dönüştü
İstanbul Boğazı'nda bulunan koylardan biri olan alan, zamanla bataklık haline geldi. 17. yüzyılda söz konusu koy, doldurulmaya başladı. Doldurulan alana, padişahlar için bir hasbahçe yapıldı.
Bataklığa dönüştü İstanbul Boğazı'nda bulunan koylardan biri olan alan, zamanla bataklık haline geldi. 17. yüzyılda söz konusu koy, doldurulmaya başladı. Doldurulan alana, padişahlar için bir hasbahçe yapıldı.
1843 yılında yapımına başlandı
Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz birinci padişahı olan Sultan Abdülmecid'in emriyle sarayın yapımına 13 Haziran 1843 tarihinde başlandı.
1843 yılında yapımına başlandı Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz birinci padişahı olan Sultan Abdülmecid'in emriyle sarayın yapımına 13 Haziran 1843 tarihinde başlandı.
13 yılda tamamlandı
13 yılda tamamlanan yapı 7 Haziran 1856'da kapılarını açtı.
13 yılda tamamlandı 13 yılda tamamlanan yapı 7 Haziran 1856'da kapılarını açtı.
5 milyon altın harcandı
Saray için toplam beş milyon altın harcanmış. Sarayın yapımı sırasında devlet son derece sıkıntılı günler yaşamış. Bu kadar maliyetli bir yapının tamamlanması için büyük uğraş veren Sultan Abdülmecit, sarayda yalnızca beş yıl yaşamıştır.
5 milyon altın harcandı Saray için toplam beş milyon altın harcanmış. Sarayın yapımı sırasında devlet son derece sıkıntılı günler yaşamış. Bu kadar maliyetli bir yapının tamamlanması için büyük uğraş veren Sultan Abdülmecit, sarayda yalnızca beş yıl yaşamıştır.
Batı etkisi hakim
Sarayın mimarisinde batı etkisi hakimdir. Buna rağmen bina Türk evlerinin genel yapısının birkaç ölçek büyüğü olarak tasarlanmıştır.
Batı etkisi hakim Sarayın mimarisinde batı etkisi hakimdir. Buna rağmen bina Türk evlerinin genel yapısının birkaç ölçek büyüğü olarak tasarlanmıştır.
Elektrik bağlandı
Saraya, elektrik ve kalorifer sistemi 1910-1912 yılları arasında getirilmişti.
Elektrik bağlandı Saraya, elektrik ve kalorifer sistemi 1910-1912 yılları arasında getirilmişti.
Altı padişah yaşadı
Dolmabahçe Sarayı'nda, 1856 yılından halifeliğin kaldırıldığı 1924 yılına kadar altı padişaha ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi yaşamıştır.
Altı padişah yaşadı Dolmabahçe Sarayı'nda, 1856 yılından halifeliğin kaldırıldığı 1924 yılına kadar altı padişaha ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi yaşamıştır.
Atatürk orada vefat etti
1927-1938 yılları arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nı kullanmıştır. Atatürk 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda vefat etmiştir.
Atatürk orada vefat etti 1927-1938 yılları arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nı kullanmıştır. Atatürk 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda vefat etmiştir.
Müze-saray olarak kullanılıyor
Saray 1984 yılında itibaren müze-saray olarak kullanılmaktadır. (Sarayın tarihiyle ilgili bazı bilgiler millisaraylar.gov.tr'den alınmıştır)
Müze-saray olarak kullanılıyor Saray 1984 yılında itibaren müze-saray olarak kullanılmaktadır. (Sarayın tarihiyle ilgili bazı bilgiler millisaraylar.gov.tr'den alınmıştır)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >