İstanbul'un risk raporu açıklandı: Acil dönüştürülmesi gereken 7 ilçesi belli oldu

Arşiv
Arşiv

İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan raporu açıklandı. Rapora göre, İstanbul genelinde yaklaşık 200 bin yapı risk altında bulunuyor ancak bu yapıların sadece 84 binlik bir kısmı dönüşüme uğradı. Buna göre 7 ilçenin acil dönüşüme uğraması gerektiği kaydedildi.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) 'Kentsel Dönüşümde Rezerv Alan ve Riskli Alan Kavramlarına Dair Değerlendirme' raporu yayınladı.

İPA’nın 'Kent Gündemi Serisi'nin son raporunda kasım ayında yapılan değişikliklerin ardından yeniden gündeme gelen rezerv alan ve riskli alan kavramları ile bu kavramların İstanbul’daki yansımaları incelendi.

Sadece 84 bin yapı dönüştürüldü

Rapora göre İstanbul’da 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 70 adet riskli alan, 152 adet rezerv yapı alanı ve yaklaşık 84 bin riskli yapı ilan edildi.

İlan edilen riskli alanların çoğunlukla kamu mülkiyetinde bulunan, genellikle tek veya iki katlı düzensiz yapıların bulunduğu ya da rantı yüksek alanlardan oluştuğu belirtildi.

Son 11 yılda İstanbul’da bulunan ve 2000 yılı öncesi yapılmış 800 bin binanın yalnızca 84 bini dönüştü.

Acil dönüştürülmesi gereken ilçeler

- Büyükçekmece

- Güngören

- Kartal

- Küçükçekmece

- Pendik

- Tuzla

- Zeytinburnu

Öncelikli ele alınması gereken bu ilçelerde ilan edilenin beş katı dönüşüme ihtiyaç olduğu belirtildi. Sadece Tuzla ilçesinde Bakanlığın ilan ettiğinin 38 katı büyüklükte bir alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı mevcut olduğu kaydedildi.

Rezerv alan konusuyla ilgili öne çıkan en önemli ve en tehlikeli alanların başında Kanal İstanbul güzergahının geldiği kaydedildi. Kanal İstanbul güzergahındaki rezerv alanlarda merkezi yönetim tarafından yapılan açıklamalara göre 500 bin, İPA’nın analizine göre 2 milyon yeni nüfus artışı öngörüldü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >