İstenmeyen mesajları ve aramaları iptal edebilirsiniz: İleti Yönetim Sistemi nasıl kullanılır?

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin geliştirdiği İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile istenmeyen aramalar, mesajlar ya da e-postalar doğrudan e-Devlet üzerinden sınırlandırılabiliyor. Peki İYS nasıl kullanılır? İleti Yönetim Sistemine nasıl girilir?

Facebook, Google, Twitter ya da diğer birçok farklı uygulama hassas kullanıcı verilerini reklam amaçlı pazarlıyor. Bu noktada son kullanıcılar hiç tanımadığı numaralardan aranıyor ya da SMS ile çeşitli bilgilendirmelerle karşılaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, geliştirdiği yeni İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile birlikte e-Devlet'te bu tüm arama ya da gereksiz mesajları sınırlandırmayı sağlıyor. Peki İYS'ye nasıl girilir? İstenmeyen mesajlar, aramalar nasıl iptal edilir?

İleti Yönetim Sistemi'ne (İYS) nasıl girilir?

Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını bugünden itibaren 16 Şubat 2021'e kadar e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek.

İleti Yönetim Sistemi e-Devlet sayfası
İleti Yönetim Sistemi e-Devlet sayfası

İşlem doğrudan e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Öncelikle bir iletişim adresi tanımlaması yapmanız şart. Bunun için telefonnumarası ya da e-posta adresiyle kayıt olabilirsiniz.

Daha sonrasında 'Onayları Yönet' düğmesiyle onay verilen şirketleri görebilir ve sağ kısımdan onayları düzenleyebilirsiniz.

İleti Yönetim Sistemi sayfası
İleti Yönetim Sistemi sayfası

www.iys.org.tr adresinden telefon numaranızla da giriş yapabilirsiniz.

İleti Yönetim Sistemi (İYS) nedir?

  • İYS, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, TOBB tarafından sunulan bir veri tabanı sistemi.
  • Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >