İstihbarat Uzmanı anlattı: Hakan Fidan dış politikada arka planda zaten aktif roldeydi

Akademisyen ve istihbarat uzmanı Ali Burak Darıcılı, Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Akademisyen ve istihbarat uzmanı Ali Burak Darıcılı, Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde 15 yıla yakın bir süre görev yapan akademisyen ve istihbarat uzmanı Ali Burak Darıcılı, GZT’nin MİT içeriklerinde başrolde olan ve sıklıkla söz edilen Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanlığına atanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Akademisyen ve istihbarat uzmanı Ali Burak Darıcılı, Hakan Fidan'ın MİT'ten Dışişleri'ne uzanan yolculuğunu GZT Yayın Şefi Nazif Menteş'e anlattı.

Darıcılı, 'Fidan'ın Türkiye'nin dış politikasındaki önemini, etki alanlarını ve yaklaşımı nedir? sorusunu da cevaplandırdı.

Darıcılı'nın konuşmasından satır başları şu şekilde;

"İstihbarat Servisi'nde tepedeki insan direktör Türkiye'deki yeni sistemde Teşkilat Başkanı deniyor eskiden müsteşar her şeyden sorumlu olan, tüm sistemi kontrol eden ve bilen insandır yani tüm sorumluluk ona ait tüm başarının ya da başarısızlığın şahsında birleştiği üst düzey bürokrattır. İstihbarat servislerinde bölümlenme vardır, herkes kendi işini bilir, diğer yerleri bilmez bir sızıntı olursa daha az sızıntı olsun diye oluşturulmuş bir sistemdir. Bunun istisnası tek bir insan vardır o da direktördür, hiyerarşik üçgenden en tepedeki isimdir. Hakan Fidan da budur, CIA Direktörü William Burns de budur. Sayın Fidan'ın öncelikle hayırlı olsun yeni görevi başarılar dilerim. Netice de o başarılı olursa Türkiye'nin dış politikası hayırlı istikamette gider. Biz de Türk vatandaşları olarak bundan istifade ederiz.

Şimdi ne olacak? İstihbarat diplomasisi diye bir kavram var zaten bu kavrama göre istihbarat servisinin çeşitli bakış açıları var. Bir istihbarat servisinin direktörünün yaptığı örtülü görüşmelerle veya yönettiği istihbarat servisiyle dış politikada çok önemli yönlendirici bir aktör olmasıdır. Bu da Hakan Fidan'dır.

Dış politikada arka planda aktif roldeydi, şimdi göz önünde yapacak

Ukrayna- Rusya savaşında Türkiye'nin aktif tarafsızlık politikasının icraa edilmesinde, tahıl anlaşmasının imzalanmasında, İsrail ve Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesinde, BAE ile örtülü görüşmeler var bunların hepsinde arka planda aktif rol oynayan isim örtülü görüşmeleri icraa eden isimdi zaten dış politikada çok önemli zaten çok önemli bir aktördü, bunları arka planda yapıyordu şimdi göz önünde görünür yapacak" dedi.

"Hakan Fidan'la çalıştım"

Darıcılı, Hakan Fidan ile birlikte çalıştığını ve amir memur ilişkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >