İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı: 6 ölü, 81 yaralı

İstiklal Caddesi'nde bombalı eylem gerçekleştirildi
İstiklal Caddesi'nde bombalı eylem gerçekleştirildi

İstanbul İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı meydana geldi. Bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 2'si ağır 81 kişi de yaralandı. Saldırıya ilişkin, bombayı bırakan teröristin de aralarında olduğu 46 kişi gözaltında. Eylemi gerçekleştiren kadın terörist, PKK bağlantısını ve talimatı Kobani'den aldığını itiraf etti. İstanbul Emniyeti de operasyonun ayrıntılarını açıkladı. Kullanılan patlayıcının TNT olduğu tespit edildi.

İstanbul'da İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 2'si ağır 81 kişi yaralandı.

Saldırıya ilişkin başlatılan soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı 8 savcı ve 2 başsavcıvekili yürütüyor.

Bombayı bırakan teröristin de aralarında olduğu 46 kişi gözaltına alındı.

1200 kamera görüntüsü incelendi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü olayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre saldırıdan sonra 1200 kamera görüntüsü incelendi. Tespit edilen şüpheli kadının taksi ile Esenler'e gittiği belirlendi.

21 adrese baskın

Yapılan fiziki ve teknik çalışmada zanlının irtibatının olduğu tespit edilen 21 adrese operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda 46 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Gece yarısı operasyon düzenlendi

Sorguda bombayı koyan zanlının Küçükçekmece ilçesinde bir adrese gittiği tespit edildi. Belirlenen adrese saat 02.50’de operasyon düzenlendi. Operasyonda olayı gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashir gözaltına alındı.

İstihbarat elemanı

Terörist sorgusunda PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden eylem yapmak için kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yaptığını itiraf etti.

Talimat Kobani'den

Terörist ayrıca PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

Patlayıcının türü tespit edildi

Öte yandan saldırıda kullanılan patlayıcının türü de belli oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kriminal Daire Başkanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Olay yerinden, teröristin olay yerine gelirken kullandığı araçtan ve şehit olan vatandaşlarımızın üzerinden elde edilen bulguların Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı İstanbul Bölge Laboratuvarımızda gerçekleştirilen kimyasal incelemesinde, saldırıda kullanılan patlayıcının yüksek güçlü patlayıcılardan olan TNT olduğu tespit edilmiştir" denildi.

Soylu: Yakalamasaydık Yunanistan'a kaçacaklardı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olayla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Operasyonların devam ettiğini söyleyen Soylu, "Eğer yakalamasaydık bugün yunanistan'a kaçacaklardı" dedi.

Terör örgütünden öldürün talimatı

Soylu, "Olay sonrası yapılan teknik dinlemede terör örgütünün talimatı teröristin öldürülmesine yönelikti. Teröristi öldürüp tüm ağı çözmemizi engelleyecek bir planları vardı. Ama güvenlik güçlerimiz meselenin üstünün örtülmesini engellemişlerdir" diye konuştu.

ABD'ye tepki

Açıklamasında ABD'ye teröre verdiği destek üzerinden tepki gösteren Soylu, "Amerikan Büyükelçiliğinin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz" ifadelerini de kullandı.

"Çok güçlü karşılık vereceğiz"

Bakan Soylu, şöyle devam etti: "Bize verilen mesajı aldık. Bize verilen mesajın ne olduğunu biliyoruz. Bu aldığımız mesaja karşı çok güçlü bir mesaj vereceğiz"

  • Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu
  • Süleyman Soylu, patlamada1984 İstanbul doğumlu Arzu Özsoy ve 2007 Ereğli doğumlu kızı Yağmur Uçar, 1988 Palu doğumlu Yusuf Meydan, 2013 Seyhan doğumlu Ecrin Meydan, 1982 Gümüşhane doğumlu Adem Topkara ile 1995 Rize doğumlu eşi Mukaddes Elif Topkara’nın hayatını kaybettiğini bildirdi.
  • Saldırıda 81 yaralının olduğu ve 50 kişinin taburcu edildiği bilgisini paylaşan Soylu, “Bunların bir bölümü kulak çınlamasıyla tedbiren hastanede tuttuğumuz kardeşlerimizdi. Doktorlarımız gidebilirler dedikten sonra hepsi evlerine intikal ettiler. 5 yaralımız şu anda yoğun bakımda. 2 yaralımızın durumu da ağır. Yine diğerleri tedbiren hastanede tutuluyorlar” dedi.

İstiklal Caddesi'nde beton saksıların bankları söküldü

İstanbul'da dün gerçekleşen bombalı saldırı sonrası polisin incelemeleri sona erdi. İstiklal Caddesi yeniden yaya trafiğine açılırken, beton saksıların bankları söküldü.

İstiklal caddesi yayalara açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi ekiplerinin temizlik çalışmalarının ardından İstiklal Caddesi yeniden yayaların kullanımına açıldı.

İstiklal Caddesi, dün 16.20'de meydana gelen patlamanın ardından emniyet ekiplerinin aldığı güvenlik tedbirleri kapsamında yayaların kullanımına kapatılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk incelemelere göre saldırıda 'terör kokusu' olduğunu söyledi. Erdoğan, "İlk tespitler bir kadının rol oynadığını gösteriyor, kalleş saldırının failleri ortaya çıkarılacak" dedi.

Fuat Oktay: Terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da olay yerinde yaptığı açıklamada, "Kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın bombayı patlatması sonucu oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Oktay, saldırı sonucu 4'ü olay yerinde olmak üzere 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 81 kişinin de yaralı olduğu bilgisini paylaştı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "Bu olayların arkasında her kim varsa sonuna kadar, sınırların içinde değil dünyanın öbür ucuna da gitse bunlara ulaşılacaktır" dedi.

Sekiz savcı ve iki başsavcıvekili görevlendirildi

Adalet Bakanı Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla ilgili sekiz savcı ve iki başsavcıvekili görevlendirildiğini bildirdi.

Yaralananların tedavisinin hastanelerde sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki patlamada yaralananların tedavisinin hastanelerde sürdüğünü bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstiklal Caddesi'ndeki patlamada 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 53 kişinin ise yaralandığını hatırlattı.

Olay yerine ulaşan ekiplerce ilk müdahalelerin yapıldığını belirten Koca,"Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadesini kullandı.

  • Soruşturma başlatıldı ve yayınyasağı getirildi
  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamayla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık, soruşturma kapsamında 5 cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Ayrıca, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından, patlamayla ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verildi.

'Kan ihtiyacı yok'

Kızılay Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Patlama sonrası bölgedeki hastanelere kan sevkiyatı yapıldığı belirtilen açıklamada, "Şu an acil kan ihtiyacı bulunmamaktadır" denildi.

Fahrettin Altun'dan açıklama

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Yaşanan olayla ilgili olarak devletimizin tüm kurum ve kuruluşları hızlı, titiz ve etkin bir şekilde soruşturma yürütmektedir" dedi.

Altun, "Medya kuruluşlarını sorumlu olmaya, sosyal medya kaynaklı dezenformatif içeriklere itibar etmemeye, ilgili kamu otoritelerinin açıklamalarını esas almaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesaplarından yapılan olumsuz paylaşımlara yönelik soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, patlamaya ilişkin sosyal medya hesaplarından yapılan olumsuz haberlere yönelik paylaşımlara soruşturma başlattı.

Beşiktaş-Fraport TAV Antalyaspor karşılaşması ertelendi

Öte yandan Spor Toto Süper Lig'in 14. haftasında Beşiktaş ile Fraport TAV Antalyaspor arasında oynanması gereken karşılaşma, Beyoğlu'nda yaşanan patlama nedeniyle ertelendi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >