İstikşafi görüşmeler sonrası Yunanistan Ege'yi silahdırmaya devam ediyor

Arşiv
Arşiv

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler yeniden başladı. Öte yandan Yunanistan'ın Ege'yi silahlandırma çalışmaları dikkati çekiyor. ABD ile ortak tatbikat düzenleyen Yunanistan Batı Trakya bölgesine Amerikan silahlı kuvvetleri için askeri yığınak yapma izni verdi. Geçtiğimiz sene Lozan'a aykırı biçimde askeri üs haline getirilen Dedeağaç'a ABD'ye ait 30 adet Black Hawk saldırı helikopterinin ineceği açıklandı.

İÇİNDEKİLER

Yunanistan 61'inci istikşafi görüşmeler ile Türkiye ile ilişkileri sıcak tutmak için uğraşırken, diğer yandan ABD ile ortak askeri tatbikatlara hız verdi.

Yunanistan'ın ABD ile ortak tatbikat sonrası, Amerikan silahlı kuvvetlerine Trakya bölgesine askeri yığınak için izin verdiği bildirildi.

30 saldırı helikopteri askeri üsse indi

Batı Trakya bölgesinde bulunan Dedeağaç (Aleksandrupolis) Dimokritos Havalimanı Müdürü Stelios Zantanidis'in yerel medyaya yaptığı açıklamada, ABD'ye ait 30'dan fazla "Black Hawk" saldırı helikopterinin, Dimokritos Havalimanı'nı üs olarak kullanacağını belirtti.

  • Şubat-Ağustos arasında havalimanını üs olarak kullanacak helikopterlerin aynı zamanda yakıt ikmali ve bakımının da yine havalimanında yapılacağı ifade edildi. ABD'nin Dedeağaç Havalimanı Müdürü Zantanidis'ten hangar, Amerikalı komutanlar için ofis ve idari alanlar talebinde bulunduğunu açıkladı.

Lozan Barış Anlaşması'na aykırı

Yunanistan, Lozan Barış Anlaşması gereği askersiz olması gereken Dedeağaç'ta ABD'ye üs vermişti. ABD, buradan Bulgaristan ve Romanya'daki üsleri arasında bağlantı sağlayıp Türk Boğazlarını bypass etmeye çalışacak.

Üssün açıldığı dönemde Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinde yer alan bir haberde, ABD'nin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına alternatif bir rota oluşturmak amacıyla Yunanistan'ın kuzey liman kentlerine altyapı yatırımı yaptığını iddia etmişti.

4 Rafele Tanagra adasına geliyor

Yunanistan'ın Fransa'dan satın aldığı Rafale savaş uçakları ile eğitime Ege semalarında başlayacağı açıklandı.

2 – 4 Şubat 2021 tarihleri arasında Yunanistan ve Fransız Hava Kuvvetlerinin ortaklaşa gerçekleştirecekleri "SKİROS" (İskiri adası) isimli eğitim tatbikatı Tanagra Hava Üssü'nde gerçekleştirilecek.

  • Bu amaçla 4 adet RAFALE savaş uçağının 1 Şubat tarihinde Tanagra Hava Üssü'ne gelmesi bekleniyor. Tatbikatın Perşembe son günü, Fransa'nın Atina Büyükelçisinin de aralarında bulunacağı üst düzey yetkililerin Tanagra'da eğitim tatbikatının son aşamasını izlemesi bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >