İsveçli yetkili: Sürü bağışıklığına rastlanmadı

Arşiv
Arşiv

Diğer ülkelerden farklı olarak sürü bağışıklığı stratejisine başvuran İsveç'te bu yöntemin işe yaramadığı anlaşıldı. Salgın Hastalıkları Uzmanı Tegnell yaptığı açıklamada, "Sürü bağışıklığı zor bir konu. Henüz sürü bağışıklığı kazanıldığına dair bir ize rastlamadık" dedi.

İsveç'te üst düzey yetkili olan Salgın Hastalıkları Uzmanı Anders Tegnell ülkede koronavirüs salgınına dair son durumu paylaştı.

Tegnell, sürü bağışıklığı stratejisini deneyen ülkede sürü bağışıklığı kazanıldığına dair bir işarete rastlanmadığını bildirdi.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulundan Thomas Linden yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısında hala artış yaşandığına dikkati çekerek, "Birkaç ay sonra nasılsa aşı gelecek gibi bir fikir önlemlerde rehavete neden olmamalıdır" dedi.

Independent'ın haberine göre, Linden, üçüncü dalgada sağlık sisteminin çok daha zorlanacağını bildirdi.

Avrupa'da son durum nedir?

Geçtiğimiz iki ayda, İsveç'in de dahil olduğu Avrupa'da COVID-19 vakalarında ciddi bir artış yaşandı. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler salgının yayılmasını önlemek için kısmi kısıtlamalara geri dönmek zorunda kaldı.

Dünya Sağlık Örgütünün verisine göre İsveç'te toplam 208 bin 295 vakaya rastlandı, bunlardan 6 bin 406'sı yaşamını yitirdi. Ülkede toplam vakas sayısının çeyreği ise yalnızca Kasım ayında görüldü.

Resmi verilere göre, her üç Stockholmlüden birinin vücudunda antikora rastlandı.

Ne olmuştu?

  • Salgının başından itibaren diğer ülkelerden farklı bir yola giden İsveç ulusal karantina ilan edilmesi fikrine karşı çıktı. Resmi yetkililer hiçbir zaman sürü bağışıklığı denendiğine dair bir açıklama yapmasa da okullar, restoranlar ve mağazalar açık kaldı ve 70 yaş üzerindeki kişilere insanlarla temastan kaçınması tavsiye edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >