İsviçre'de bir kasaba 'patlayıcı' nedeniyle 10 yıl boşaltılacak

Mitholz/İsviçre - Arşiv
Mitholz/İsviçre - Arşiv

İsviçre'de II. Dünya Savaşı döneminden kalma bir mühimmat deposunun patlama riski olduğu ortaya çıktı. 3 bin 500 ton mühimmat olan Mitholz kasabasının 10 yıllığına boşaltılması gerekiyor.

II. Dünya Savaşı'nın üzerinden 75 yıl geçmesine rağmen hala mühimmat olan yerler ortaya çıkıyor ve bu yerlerdeki tehlikeler de devam ediyor.

İsviçre'nin Mitholz kasabasında II. Dünya Savaşı'ndan kalma 3 bin 500 tonluk mühimmat deposunun temizlenmesi kararı alındı.

En az 10 yıl kasabayı terk etmek zorundalar

1949 ve 1986 yıllarındaki teftişlerde büyük bir tehlike teşkil etmediği belirtilen depo ile ilgili son raporda, deponun her an patlayabileceği belirtilirken kasaba sakinlerinin en az 10 yıl boyunca kasabadan ayrılmaları kararı alındı.

Yeraltı deposunda son iki yıldır yapılan çalışmalarda elde edilen risk değerlendirmesine göre, deponun durumunun mevcut güvenlik yönetmeliklerine göre "kabul edilemez" riskler içerdiğini söyledi.

1947'deki patlamada 9 kişi ölmüştü

Kasabada 1947 yılında 7 bin ton mühimmat dolu depoda patlama yaşanmış, patlamada mühimmatın yarısı infilak ederek 9 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Saldırı durumunda kullanılacaktı

Mitholz kasabasındaki mühimmat deposu, II. Dünya Savaşı sırasında resmi olarak tarafsız olan İsviçre'nin saldırıya uğraması, askerlerinin dağlık yerlerde saklanmaları ve Alp dağlarına dağılmış bir yeraltı cephanesi ağından yararlanmaları için İsviçre askeri stratejisinin bir parçası olarak oluşturulmuştu.

Bölgede yer alan demiryolu ve otobanların da güvenliğinin sağlanması amacıyla, patlayıcıların depodan çıkarılma operasyonunun 2030 yılına kadar başlaması öngörülmezken hükümetten yapılan açıklamada, "Güvenlik nedenlerinden dolayı, Mitholz sakinlerinin de tahliyenin seyrine bağlı olarak 10 yıldan fazla bir süre bölgeden uzaklaşmaları gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Operasyon yüzlerce milyon euroya mal olacak

  • Ayrıca hükümet, tüm operasyonun 500 ila 900 milyon İsviçre Frangı (463-835 milyon euro) arasında bir bedele tamamlanmasını beklediklerini açıkladı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >