İtalya, Dünya'ya düşme ihtimali olan Çin uzay istasyonu için vatandaşlarını uyardı

Çin uzay istasyonu Tiangong-1
Çin uzay istasyonu Tiangong-1

Çin yönetiminin 2016 yılında kontrolden çıktığını açıkladığı uzay istasyonu Tiangong-1’in yakın zamanda Dünya’ya düşme ihtimali bulunması yetkilileri harekete geçirdi.

Kontrolden çıkan Çin istasyonunun Dünya’ya çarpmasının yaklaştığı ve düşeceği konumların bilindiği bile konuşuluyor. Böyle bir ihtimalin gerçek olması durumunda çok büyük etkilerinin olabileceğini düşünen İtalyan yetkililer de olası bir çarpma durumunda yapılması gerekenleri 5 maddede sıraladı.

''Korunma önlemleriyle ilgili uluslararası kodlar bulunmamaktadır''

Hürriyet’in haberine göre İtalyan Sivil Savunma yönetimince hazırlanan açıklama ise şöyle: ''Bu türden olayların Dünya’ya, özellikle de karaya çarpma vakalarının çok nadir görüldüğünü hatırlarız. Dolayısıyla bu tip olaylar karşısında alınacak korunma önlemleriyle ilgili uluslararası kodlar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, potansiyel çarpma riski olan bölgelerdeki halkın korunma amacıyla faydalanabileceği bazı talimatlar hazırlamak mümkün.''

İtalyan Sivil Savunma yönetimince hazırlanan 5 talimat ise şöyle sıralandı:

  • 1. Düşen parçaların binaların çökmesine neden olma ihtimali düşük, buy nedenle kapalı binalar açık alanlardan daha güvenlidir. Pencerelerden ve camlı kapılardan uzak durulması tavsiye edilir.
  • 2. Parçalar binaların çatısına düşerse, çatıda ve hemen altındaki katlarda delinmeye yol açarak hasar yaratabilir.
  • 3. Olası bir çarpma durumunda binaların içinde yapılsa açıdan en güvenli yerler, yığma binalar için alt katlardaki tonozların altı, taşıyıcı duvarlardaki kapı boşlukları, betonarme yapılarda ise kolonların ve duvarların yakınlarıdır.
  • 4. Küçük dağların Dünya’ya çarpmadan önce görülme ihtimali düşüktür.
  • 5. Büyük ebattaki bazı parçaların sağlam kalması ve hidrazin maddesi içermesi mümkün. Genel olarak, düşen parçaları görenlerin bunlara dokunmaması, en az 20 metre uzakta durması ve ilgili yetkililere haber vermesi tavsiye edilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >