İyi bir iletişimcinin kitaplığında bulunması gereken 10 kitap

Önü alınamaz bir hızla değişen ve dönüşen dünyada, en büyük ilerleme şüphesiz ki iletişim alanında yapılıyor. Bu devinim içinde bir iletişimci olarak yerini almak isteyenler için 10 başucu kitabı.









GEORGE ORWELL - 1984 
Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından biri olan George Orwell, 47 yıllık yaşamına iki başyapıt sığdırmıştır; Hayvan Çiftliği ve Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Orwell'in bu kitabında, her şeyin tümüyle devletin denetiminde olduğu belleksiz ve muhalefetsiz bir toplum tehlikesine karşı yürekten bir uyarı niteliğindeydi. Roman, dünyanın sürekli birbiriyle savaşan üç totaliter polis devletinin egemenliği altında olduğu düşsel bir gelecekte geçiyor. Hem o dönemde hem de sonraki yıllarda çok sayıda okuru derinden etkilemiş ve güncelliğini hiç yitirmemiştir.
GEORGE ORWELL - 1984 Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından biri olan George Orwell, 47 yıllık yaşamına iki başyapıt sığdırmıştır; Hayvan Çiftliği ve Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Orwell'in bu kitabında, her şeyin tümüyle devletin denetiminde olduğu belleksiz ve muhalefetsiz bir toplum tehlikesine karşı yürekten bir uyarı niteliğindeydi. Roman, dünyanın sürekli birbiriyle savaşan üç totaliter polis devletinin egemenliği altında olduğu düşsel bir gelecekte geçiyor. Hem o dönemde hem de sonraki yıllarda çok sayıda okuru derinden etkilemiş ve güncelliğini hiç yitirmemiştir.
UMBERTO ECO - GÜLÜN ADI 
Gülün Adı,İtalyann yazar Umberto Eco'nun ilk romanı. Orta çağ İtalya'sında geçen romanda, Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, Hrıstiyan tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, iyi kurulmuş Polisiye bir öykü ile bir anlatıcı tarafından aktarılmaktadır. Yedi günlük zaman dilimine bölünerek yazılmış roman güncelliğini hala koruyor.
UMBERTO ECO - GÜLÜN ADI Gülün Adı,İtalyann yazar Umberto Eco'nun ilk romanı. Orta çağ İtalya'sında geçen romanda, Papa ile İmparator arasında atama yetkisi savaşı, Hrıstiyan tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, iyi kurulmuş Polisiye bir öykü ile bir anlatıcı tarafından aktarılmaktadır. Yedi günlük zaman dilimine bölünerek yazılmış roman güncelliğini hala koruyor.
URSULA K. LE GUIN - MÜLKSÜZLER 
Mülksüzler,Ursaka K. Le Guin  tarafından 1974'de yazılmış  ütopik bir bilimkurgu romanı. Roman, 'Anarres' ve 'Urras' adlı bir ikili dünya sisteminde geçer. Anarres Odo'cu anarşistlerin Urras ise kapitalist  ve devletçilerin dünyasıdır. Soğuk savaş döneminde yazılan bu kitap Türkiye'de 90'lı yıllarda basılmıştır.
URSULA K. LE GUIN - MÜLKSÜZLER Mülksüzler,Ursaka K. Le Guin tarafından 1974'de yazılmış ütopik bir bilimkurgu romanı. Roman, 'Anarres' ve 'Urras' adlı bir ikili dünya sisteminde geçer. Anarres Odo'cu anarşistlerin Urras ise kapitalist ve devletçilerin dünyasıdır. Soğuk savaş döneminde yazılan bu kitap Türkiye'de 90'lı yıllarda basılmıştır.
BİLGE KARASU - GECE 
Türkçe edebiyatın en özgün kalemlerinden biri olan Karasu "Gece" adlı kitabıyla Amerika'da verilen "Pegasus Ödülü"nü kazanan tek Türk yazardır.

"
Gece'de anlatılan tek tek, bölük pörçük durumların, konumların, gerçek yaşamla somut ilişkisi, sürekli seziliyor satır aralarında. Okurun yakın geçmişte tanığı olduğu birçok toplumsal, tarihsel, kültürel deneyden yankılar var metinde sözgelişi. Alışılmış tarihsel mantığın işleyişi bile sorguya çekiliyor. Ama bütün bu gerçek durumlardan soyut bir çıkarım olan yaşantı, insan umutlarıyla korkularının bütünleyici imgeleriyle dile getiriliyor." 
Akşit Göktürk
BİLGE KARASU - GECE Türkçe edebiyatın en özgün kalemlerinden biri olan Karasu "Gece" adlı kitabıyla Amerika'da verilen "Pegasus Ödülü"nü kazanan tek Türk yazardır. " Gece'de anlatılan tek tek, bölük pörçük durumların, konumların, gerçek yaşamla somut ilişkisi, sürekli seziliyor satır aralarında. Okurun yakın geçmişte tanığı olduğu birçok toplumsal, tarihsel, kültürel deneyden yankılar var metinde sözgelişi. Alışılmış tarihsel mantığın işleyişi bile sorguya çekiliyor. Ama bütün bu gerçek durumlardan soyut bir çıkarım olan yaşantı, insan umutlarıyla korkularının bütünleyici imgeleriyle dile getiriliyor." Akşit Göktürk
ARTHUR C. CLARKE - 2001
Dört kitaplık bir serinin ilk kitabı olan 2001, 1998'de yayımlandı. Filme de alınan kitap, Ay'a ayak basmanın henüz hayal olduğu bir dönemde yazılmış olmasına rağmen ve yüzyılımızın en olağanüstü ve çarpıcı senaryosuna sahip. 2001: Bir Uzay Efsanesi, insanın evrendeki yeri sorusuna cevap arıyor.
ARTHUR C. CLARKE - 2001 Dört kitaplık bir serinin ilk kitabı olan 2001, 1998'de yayımlandı. Filme de alınan kitap, Ay'a ayak basmanın henüz hayal olduğu bir dönemde yazılmış olmasına rağmen ve yüzyılımızın en olağanüstü ve çarpıcı senaryosuna sahip. 2001: Bir Uzay Efsanesi, insanın evrendeki yeri sorusuna cevap arıyor.
ALDOUS HUXLEY - CESUR YENİ DÜNYA 
Aldous Huxley romanı 1931'de kaleme aldı. Bu dönemde zaten başarılı bir yazar ve sosyal hicivci olarak tanınmaktaydı. Romanda tanımlanan dünya bir ütopya olarak da gözükebilir, fakat ironik  bir ütopyadır. Zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir. Tüm ırkların eşit olduğu ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya vardır. 
Fakat, ironik biçimde, tüm bu gelişmeler birey için çok önemli olan birçok değerin yok edilmesi, kaldırılması ile başarılmıştır; aile. kültürel çeşitlilik, sanat, edebiyat, felsefe artık yoktur.
ALDOUS HUXLEY - CESUR YENİ DÜNYA Aldous Huxley romanı 1931'de kaleme aldı. Bu dönemde zaten başarılı bir yazar ve sosyal hicivci olarak tanınmaktaydı. Romanda tanımlanan dünya bir ütopya olarak da gözükebilir, fakat ironik bir ütopyadır. Zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir. Tüm ırkların eşit olduğu ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya vardır. Fakat, ironik biçimde, tüm bu gelişmeler birey için çok önemli olan birçok değerin yok edilmesi, kaldırılması ile başarılmıştır; aile. kültürel çeşitlilik, sanat, edebiyat, felsefe artık yoktur.
RAY BRADBURY - FAHRENHEIT 451 
Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı. Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... 

Montag'ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o andan sonra işini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. 


Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri olan roman, Ray Bradbury'nin 1951'de ilk defa basılan ünlü bilim kurgu romanıdır
.
RAY BRADBURY - FAHRENHEIT 451 Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı. Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... Montag'ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o andan sonra işini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri olan roman, Ray Bradbury'nin 1951'de ilk defa basılan ünlü bilim kurgu romanıdır .
JOHN BERGER - GÖRME BİÇİMLERİ
İngiliz yazar ve sanat eletirmeni Jhon Berger'e ait bu kitap, gördüklerimizi nasıl algıladığımızı açıklarken, kadın erkek arasındaki farklara da çeşitli yorumlar getiriyor.

Ön Kapak


Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir.

Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek bulunuruz. Bu dünyayı sözcüklerle anlatırız ama sözcükler dünyayla çevrelenmiş olmamızı hiçbir zaman değiştiremez. Her akşam güneşin batışını görürüz.

Dünyanın güneşe arkasını dönmekte olduğunu biliriz. Ne var ki bu bilgi, bu açıklama gördüklerimize uymaz hiçbir zaman. Gerçeküstücü ressam Magritte "Düşlerin Anahtarı" adlı resminde sözcüklerle nesneler arasında her zaman var olan bu uçurumu yorumlamıştır.
JOHN BERGER - GÖRME BİÇİMLERİ İngiliz yazar ve sanat eletirmeni Jhon Berger'e ait bu kitap, gördüklerimizi nasıl algıladığımızı açıklarken, kadın erkek arasındaki farklara da çeşitli yorumlar getiriyor. Ön Kapak Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir. Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek bulunuruz. Bu dünyayı sözcüklerle anlatırız ama sözcükler dünyayla çevrelenmiş olmamızı hiçbir zaman değiştiremez. Her akşam güneşin batışını görürüz. Dünyanın güneşe arkasını dönmekte olduğunu biliriz. Ne var ki bu bilgi, bu açıklama gördüklerimize uymaz hiçbir zaman. Gerçeküstücü ressam Magritte "Düşlerin Anahtarı" adlı resminde sözcüklerle nesneler arasında her zaman var olan bu uçurumu yorumlamıştır.
J.D.SALINGER - ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR 
Diğer bir adıyla "Gönülçelen", modern zamanların başyapıtı olarak değerlendiriliyor. Kitap, genç bir adam olan Holden Caulfield'ın bunalımlı ve iniş çıkışlı günlerini anlatıyor.
J.D.SALINGER - ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR Diğer bir adıyla "Gönülçelen", modern zamanların başyapıtı olarak değerlendiriliyor. Kitap, genç bir adam olan Holden Caulfield'ın bunalımlı ve iniş çıkışlı günlerini anlatıyor.
ERNEST HEMINGWAY - ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR 
Arka Kapak

Yayımlandığı günden bu yana, bütün dünya dillerine çevrilen ve Nobel ödüllü yazar Hemingway'ın başyapıtı sayılan Çanlar Kimin İçin Çalıyor, yazarın da bulunduğu İspanya İç Savaşı'nın dramatik bir kesitini konu alır. Hemingway'ın akıcı üslubu, karakter ve tiplerini betimleme ustalığı, bu yapıtında doruğundadır. 


Yenilginin kaçınılmaz olduğu bir savaşta bile insanın umudunun günübirlik olmadığının duygusuyla dolu olayların bütününde kahramanlarını içtenlikle ve derin bir doğallıkla işlerken yazar, çağının sözüne güvenilir tanıklarından oluğunu güçlü biçimde hissettirir.


Çarpıcı boyuttu trajik olaylarla zenginleşmiş İspanya İç Savaşı, insanlık durumunun bütünlüklü bir kesiti, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, bu kesitin olağanüstü bir ustalıkla betimlenmesidir. Dilimize bir çok kez çevrilen yapıtın, aslına uygun çevirisini yayımlamak, Hemingway'ın insana duyduğu sorumluluğun paylaşımı sayılmalıdır.
ERNEST HEMINGWAY - ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR Arka Kapak Yayımlandığı günden bu yana, bütün dünya dillerine çevrilen ve Nobel ödüllü yazar Hemingway'ın başyapıtı sayılan Çanlar Kimin İçin Çalıyor, yazarın da bulunduğu İspanya İç Savaşı'nın dramatik bir kesitini konu alır. Hemingway'ın akıcı üslubu, karakter ve tiplerini betimleme ustalığı, bu yapıtında doruğundadır. Yenilginin kaçınılmaz olduğu bir savaşta bile insanın umudunun günübirlik olmadığının duygusuyla dolu olayların bütününde kahramanlarını içtenlikle ve derin bir doğallıkla işlerken yazar, çağının sözüne güvenilir tanıklarından oluğunu güçlü biçimde hissettirir. Çarpıcı boyuttu trajik olaylarla zenginleşmiş İspanya İç Savaşı, insanlık durumunun bütünlüklü bir kesiti, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, bu kesitin olağanüstü bir ustalıkla betimlenmesidir. Dilimize bir çok kez çevrilen yapıtın, aslına uygun çevirisini yayımlamak, Hemingway'ın insana duyduğu sorumluluğun paylaşımı sayılmalıdır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >