İzlanda elektrik üretmek için ilginç bir yol buldu

İzlanda kendi bünyesinde bulunan dünyanın en sıcak çukurundan elektrik enerjisi üretmek için sondaj çalışmaları gerçekleştiriyor.

İzlanda'da yeni bir projenin startı verildi. Volkanların patlamasıyla oluşmuş erimiş magmadan sondaj yoluyla yeni bir sürdürülebilir enerji kaynağı üretmeye çalışacaklar. İlk girişimler başladı ve İzlanda'nın güneybatı bölgesinde bulunan magma çukurunun 5 km derinine kadar inildi. Bu çukurlarda sıcaklık 400-1000 derece arasında değişiyor.

Magmadan elde edilecek enerji geleneksel jeotermal sondaj kuyularıyla elde edilen enerjiden 10 kat daha güçlü olacak. Jeotermal enerji dünyanın çoğu yerinde elektrik enerjisi üretmek için kullanılan bir yöntem. Özellikle İzlanda'da ülkenin her yerinden sıcak su kaynakları fışkırdığı için ülkenin yarısının elektrik ihtiyacı jeotermal kaynaklardan karşılanıyor. Ülkenin geri kalanının elektrik ihtiyacı ise hidroelektrik santrallerden karşılanıyor.

Yapılan hata yeni bir fikrin doğmasını sağladı
Projenin fikri ise 2009 yılında yapılan bir hatadan ortaya çıktı. Jeotermal enerjiden elektrik üretme çabaları sırasında yanlışlıkla magmaya sondaj uygulandı ve 2 km kadar derine inildi. Hemen magma çukuruna su basıncı uygulanarak ne kadar enerji ortaya çıkacağı saptanmaya çalışıldı ve 30 megawatts enerjinin ortaya çıktığı görüldü.

Proje henüz çok yeni ancak uzmanlar sürdürülebilir bir enerji kaynağı oluşturma konusunda çok umutlular. Yeni sondaj çalışmaları İzlandanın jeolojik olarak aktif bir bölgesi olan Reykjanes bölgesinde olacak. Araştırmacılar burada dünyanın tektonik tabakaları arasında bulunan ve deniz suyunun magma tarafından 1.000 santigrat dereceye kadar ısındığı yer olan Mid-Atlantic Ridge'e (Atlantik okyanusuyla Kuzey denizi arasında yer alan ve büyük bir kısmı su altında bulunan sıradağlar) ulaşmayı umuyorlar.





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >