İzmir'de yaşanan depremle ilgili uzmanlardan ilk yorum

Arşiv
Arşiv

İzmir'de meydana gelen ve İstanbul dahil çevre illerden de hissedilen 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra uzmanlardan ilk yorumlar gelmeye başladı. Uzmanlar, yaşanan depremin ardından şiddetli artçıların olabileceğini belirtti.

İzmir'de meydana gelen ve İstanbul dahil birçok ilden hissedilen depremle ilgili uzmanlardan art arda yorumlar gelmeye başladı. İşte konunun uzmanlarından depremle ilgili uyarı niteliğindeki önemli açıklamalar...

Prof. Dr. Ahmet Ercan:

Seferihisar bölgesinde 6,7-6,8'lik bir deprem beklediğimi söylemiştim. Deprem tam olarak söylediğim yerde meydana geldi. Kandilli depremin büyüklüğünü 6,8 olarak belirtti. Deprem sığ bir depremdir aynı zamanda döküntü türü bir depremdir. Seferihisar kırığıyla Nazilli üzerinden gelen doğu-batı yönlü Büyük Menderes kırığının tam kesişim noktasında meydana geldi. Dolayısıyla çok öneml, bir depremdir. İzmir ve Aydın'da yıkım eşiği 6,4'tür. Bu deprem 6,8 ile bu eşiği aştı ve çöküntüler meydana geldi. Özellikle kırsal kesimde Urla, Çeşme gibi noktalarda yıkımlar meydana gelmiş olabilir. Bu depremin döküntü bileşeni vardır en büyük depremin Sisam ve Sakız adasında olması gerekiyor fakat turizmi etkilememesi açısından Yunanistan bu konuda açıklama yapmıyor. Bu bölge yıllardır gerilmekteydi ve enerjisini attı. Peşinden bir hafta 15 içerİsinde artçı depremler olacaktır. Bu depremin arkasından daha büyük bir çıkıntı dalgası olmasını beklemiyorum. Halkın dışarıda oturmasını öneririm. Fakat ne yazık ki salgından kaynaklı evde durulması öneriliyor. Tam bir ikilemde kalmış durumdayız.

Prof. Dr. Okan Tüysüz:

Ege Bölgesi, Türkiye'nin en sık deprem üreten bölgelerinden birisi. Bu da deniz içinde olan bir deprem. 1955'te bölgede biraz doğusunda 6.8'lik bir deprem var. Geçmişte deprem olmuşsa genelde gelecekte de aynı büyüklükte deprem olur. Şu anki bilgiler taze. Bunun arkasından 6'ya varan artçılar olacaktır" dedi.

Tüysüz, "Ege bölgesi sık faylardan oluşur. Deniz içinde varlığı bilinen faylar var. Birkaç saat sonra ne tür bir fay tarafından oluştuğu belli olur.

İzmir'den gelen ilk fotoğraflar
İzmir'den gelen ilk fotoğraflar

Prof. Dr. Süleyman Pampal:

Sevindirici yanı büyük deprem sıklığı azdır bu fayda. 6.6 ile 7 arasında 10-15 kat fark var. 6.6 yine de ülkemizde yıkıcı etkiye sahiptir. Depremin ivmesi üst merkezden itibaren uzaklaştıkça azalır. Depremin denizde olması bir şanstır, yıkıcı etkisini de azaltır. Derin bir deprem geniş bir alanda hissedilir.

Ege Bölgesi'nde kuzey güney çökmeli çok sayıda kırılmış fay mevcut. Ve Büyük Menderes gibi grabenleri oluşturan aktif faylar yüzünden tarihte çok sayıda deprem meydana gelmiştir. Genellikle 6-7 büyüklüğünde depremler meydana gelebiliyor. 6.6 orta büyüklüğünde deprem Türkiye'de hasara neden olabilecek bir deprem. Depremde hasara neden olan faktör depremin merkezidir. Depremin üs merkezindeki ivme de yüksek olur.

İzmir'den gelen ilk fotoğraflar
İzmir'den gelen ilk fotoğraflar

9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Müdürü Hasan Özbilir:

Biraz daha Seferihisar taraflarında sıkıntılar olabilir Urla'ya kadar. Deprem tsunami tehlikesi de yaşatmaz diye düşünüyorum. Sisam Adası daha çok zarar görmüş olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >