Japon devi için yolun sonu göründü

​Japon devi için yolun sonu göründü
​Japon devi için yolun sonu göründü

Honda, Ford, Toyota, Volkswagen, Mercedes, BMW, Audi gibi onlarca markaya airbag başta olmak üzere güvenlik sistemleri üreten Japon Takata firması iflas açıklıyor.

Honda, Ford, Toyota, Volkswagen, Mercedes, BMW, Audi, Mazda, Mitsubishi, Mazda, Chrysler gibi pek çok otomotiv devi için hava yastığı üreten ve tedarik eden Japon devi Takata'nın iflas başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Yastığın açılma mekanizmasına ait pompada amonyum nitrat kimyasalı kaynaklı yaşanan patlamalar nedeniyle, dünya genelinde 16 ve ABD içerisinde de 11 kişi hayatını kaybetmiş ve 180'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Hatalı hava yastıkları söz konusu firmaların 2013 yılından bu yana milyonlarca aracı geri çağırmasına yol açmıştı.

Sadece ABD içerisinde 19 otomobil üreticisine ait 42 milyon aracın, tüm dünyada da 100 milyon hatalı hava yastığının geri çağırılması firmaları büyük zararlara uğratmıştı. Japon devi Takata da resmi soruşturma geçirmenin yanı sıra kurbanların ardı ardına açtığı davalarla yüzleşmek zorunda kalmıştı.

Şubat ayında mahkemece sağlanan anlaşmada 1 milyar dolar cezaya çarptırılan Takata, kurbanlara da 125 milyon dolar ödemeye mahkûm edildi.

Gerekirse mal varlıklarını elden çıkarmayı kabul eden Takata'nın ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığı için resmen iflas başvurusunda bulunduğu belirtiliyor.

Dün itibarıyla çıkan söylentiler sonrası Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda yüzde 16.5 değer kaybeden Takata hisseleri günlük maksimum zarar limiti ile 404 yenden (3.6 dolar) kapandı.

Takata'nın iflas başvurusu sonrasında ise şirketi dava eden kurbanlar panikte. Takata ve ABD'deki operasyonlarının Haziran sonu itibarıyla iflas koruması istemesi ve tüm varlıklarını en büyük rakibi Key Safety Systems firmasına satması bekleniyor.

Japon üreticisinin varlıklarının ne kadara satılacağı resmi olarak açıklanmazken, kaynaklar ABD'de soruşturma sonrası çıkan 1 milyar dolarlık faturanın ödenmesi karşılığında işlemin gerçekleştirileceğinden emin.

Öte yandan bu paranın önemli bir bölümü araçlarını geri çağıran üreticilere gidecek. Zira sadece Toyota, BMW, Mazda ve Subaru'nun alacakları 550 milyon dolardan fazla.

Kaynak: Habertürk

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >