Japon şirket çalışanlarının yerine robotları işe alacak

Japon şirket Fukoku Mutual yaptığı duyuruda bazı çalışanlarını işte çıkartıp, onların yerine robotları çalıştıracağını duyurdu.

Yıllardır bilim-kurgu filmlerinde yapay zekaların insanların yerini almasını izlesek de bu gerçek hayatta tam olarak gerçekleşmiş değil. Japon sigorta şirketi Fukoku Mutual bunu tam anlamıyla hayata geçirmek için kolları sıvadı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre mart sonuna kadar ödeme biriminde çalışanların %30'unun yerini yapay zekalar alacak.

ŞİRKET YILDA %30 TASARRUF EDECEK
Japon basınında çıkan haberlere göre ilk etapta 131 kişiden 34'ü işten çıkarılacak ve yapay zekaların performansı test edilecek. Şirket söz konusu değişimler sayesinde maliyetlerden yüzde 30 tasarruf ederek yılda 1.2 milyon dolar kar sağlamayı planlıyor. Yapay zeka için dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM'den destek alacak olan Fukoku Mutual; metin, görüntü, ses ve video da dahil olmak üzere bütün verileri analiz etme ve yorumlama yeteneğine sahip bir yapay zeka kullanmayı planlıyor. Bu sayede yapay zeka, kişilerin sağlık raporlarını, hastanede kalma sürelerini, operasyon maliyetlerini inceleyerek sigorta sahiplerine ödenecek miktarı belirleyecek.

ÜNİVERSİTELİ YAPAY ZEKA DA GELİYOR
Ülkede her alana yayılmaya başlayan yapay zekanın bir örneği de 2015 yılında ülkedeki üniversiteye giriş sınavlarında denenmişti. Bir grup Japon araştırmacı tarafından tasarlanan yapay zeka; matematik, fizik, Japonca ve İngilizce testlerinden oluşan sınavda 950 puan üzerinden 511 puan alarak öğrencilerin ortalama puanı olan 416 puanı geride bırakmıştı. Bu puan her ne kadar ülkenin önde gelen eğitim birimi olan Tokyo Üniversitesi'ne girmek için yetersiz olsa da araştırmacılar 2021 yılında yapay zekanın Tokyo Üniversitesi için yeterli puana ulaşacağını açıklamıştı.


Kaynak: Donanımhaber

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >