Japonlardan üretime harika çözüm: Çiftçi robotlar

Japonya'da robotlar yaşlı insanların bakımından restoranlarda garsonluğa kadar günlük yaşamın bir çok alanında kullanılıyor. Şimdiki hedef ise; tamamen robotlar tarafından işletilen tarım alanları.

Japonya'da Spread adlı firma, yapay tarım alanlarında robotlar tarafından yapılacak tarım projesinin startını verdi. Sebzeler tamamen steril bir ortamda yetişecek. İçeri kesinlikle insan girmeyecek. Yapay ışıkla ve tarım ilaçları kullanılmadan üretim yapılacak. Ancak projenin önünde bazı engeller var.

Bu engellerin ilki: Yüksek enerji maliyeti. Spread firmasının global pazarlama yöneticisi J.J Price yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Firmamız bu sorunun üstesinden gelmek için enerji tüketimini % 30 azaltacak bir led aydınlatma sistemi geliştirdi." Yetkiliye göre aşılması gereken bir başka maliyet faktörü: İnsan. Üretimin bazı aşamalarında insan gücüne ihtiyaç duyulacak. Ancak gelecek nesil sebze fabrikalarında buna ihtiyaç kalmayacak, zira işin tamamını robotlar üstlenecek.

Günde 30 bin marul
2017 tarihinde robot çiftliklerin yeni led ışıklandırma, daha iyi bir su arıtma sistemi ve %50 daha az işçilik maliyetiyle birlikte faaliyete geçmesi bekleniyor. Sadece kalitesiz tohumlar insanlar tarafından ayıklanmaya devam edecek. Geri kalan her şey otomatik olacak. İlk etapta günlük 30 bin marul üretilmesi planlanıyor.

Japonya'da nüfusun yaşlanması ve genç nüfusun yeterli olmaması nedeniyle çiftçi sayısı git gide azalıyor. Bu yüzden Spread firmasının kurucusu yeni nesil sebze yetiştiriciliğini pek çok sorunun çözümü olarak görüyor. Spread şirketinin kurucusu Shinji Inada konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "Sistam tüm dünya için, özellikle de gıda üretimine erişimi olmayan yerler için düşünüldü. Bizim teknolojimize oraların acilen ihtiyacı var. Hedefimiz; fabrikalarımızı böylesi yerlere kurabilmek" dedi.



Kaynak: dw.com.tr







Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >