Japonya Başbakanı Şinzo Abe istifa etti

Şinzo Abe
Şinzo Abe

Japonya’da Başbakan Şinzo Abe'nin sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 2012’den beri sürdürdüğü başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe sağlık durumu sebebiyle istifa ettiğini açıkladı.

Ay başından beri bir dizi tetkikten geçen Abe, Haziran ortasından bu yana düzenli basın toplantısı yapmadı. Son basın toplantısını 18 Haziran’da düzenleyen Abe, kendisine yöneltilen soruları kısaca cevaplandırıyor.

Kan kusmuştu

Ulusal basında çıkan haberlerde Temmuz ayında Abe’nin başbakanlık konutunda kan kustuğu kaydedilmişti. Başbakan Abe'nin kronik ülser olduğu belirtiliyor.

  • Hafta başında Abe, Japonya’da tek görev döneminde "en uzun süre görevde kalan başbakan" unvanını kazanmıştı.

2006'da göreve geldi

İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etti. Aralık 2012'de göreve geri dönmesinden bu yana ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışan Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcadı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme geldi.

Yolsuzluk iddiaları ile dikkati çekti

Abe, çeşitli yolsuzluk iddiaları ile de kamuoyunun dikkatini çekti. Japonya'da devlete ait bir arazinin Başbakan Şinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağlantılı bir özel okul işletmesine çok ucuza verildiği yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrıca yüzlerce davetlinin katıldığı bir partiye kendi siyasi taraftarlarını davet ederek, yurttaşların vergilerini israf etmekle eleştirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >