Japonya çözüm arıyor: 'Nine ve dedelerin ülkesi olacak'

Arşiv
Arşiv

Yaşlı nüfusuyla dünya sıralamasında ilk sıralarda olan Japonya'da nüfusun yaklaşık üçte biri 65 yaş ve üstü. Düşen doğum oranları ve azalan genç nüfus, ülkede 'yaşlı çocuklar' gerçeğini ortaya çıkardı. 70 yaşındaki kişiler, anne ve babalarının bakımını üstleniyor, çalışmaya devam ediyor.

NTV'nin haberine göre Doğu Asya ülkesi Japonya'da 2022'de yıllık doğum sayısı ilk kez 800 binin altına düştü. 2023 başı itibarıyla 124,77 milyonluk Japonya nüfusunun yüzde 29'u 65 yaş ve üstü, yüzde 11,6'sı 0-14 yaş aralığında bulunuyor.

  • Japonya, 65 yaş ve üzerinin toplam nüfusa oranında dünyada ilk sırada bulunuyor. Japonya'yı yüzde 24,1'le İtalya ve yüzde 23,3'le Finlandiya takip ediyor. İçişleri ve İletişim Bakanlığının 2022 verilerine göre, Japonya'da 75 yaş ve üzeri nüfus 19,3 milyona, 65 yaş ve üzeri nüfus ise 36,2 milyona yükseldi.

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığının 2021 verilerine göre, ülkede 100 yaşını geçenlerin sayısı 86 bini aştı. Yüz yaş üzeri nüfus art arda 51 yıldır artıyor. Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Ulusal Enstitüsüne göre, Japonya'da 2040'a kadar 65 yaş ve üstü kişilerin, genel nüfusa oranı yüzde 35'i aşacak.

Hükümet çözüm arıyor

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, düşen doğum oranlarıyla Japonya'nın 'sosyal fonksiyonlarını kaybetmenin eşiğine' geldiğini, bu yıl çocuk yetiştirme politikalarına odaklanacaklarını açıkladı. Çocuk yetiştirmenin kolaylaştırılmasını 'gelecek için en etkili yatırım' olarak nitelendiren Kişida, doğum oranını tersine çevirmek için 'çocuk öncelikli ekonomi ve toplum' sözü verdi.

  • Kişida, "Ülke ekonomisi ve toplum sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığı göz önüne alındığında, çocuk yetiştirme destekleri en önemli politikamız." diye konuştu. Başbakan, "Yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin çocuk yetiştirmeye katılmasını sağlamak için benzeri görülmemiş karşı tedbirler uygulamak istediklerini" söyledi.

Hükümete bağlı Çocuk ve Aile Ajansı nisanda faaliyete geçecek. Kişida, hazirana kadar bu kapsamlı politikaların bütçesini ikiye katlamak için plan yapacaklarını belirtti. Farklı kesimlerden Japonlar, ülke nüfusunun gençleştirilmesi çabalarını AA muhabirine değerlendirdi.

"Finansal destekler iyileştirilmeli ki çocuklar da varlıklı bir hayat yaşayabilsin."

3 çocuklu ve 6 torunlu Tateişi, "En büyük sorun maaşın yükselmemesi, şirketlerin ucuz çalıştırma isteği ve Japon yeninin değer kaybetmesi." ifadelerini kullandı. Japon ekonomisinin gelişmiş ülkelerin arasında geride kaldığını ileri süren Akiko, "30 yıldır ilerleme yok. Çin gibi ülkeler gelişip gidiyor." dedi.

  • Tek çocuk olarak büyüyen 65 yaşındaki emekli Suganuma ise Japon gençlerin yüksek maaş istediğini ya da Avrupa ve ABD'ye gitmeyi tercih ettiğini söyledi. Japon halkında 'çocuk doğurmama sorununu' maaşların düşüklüğüne bağlayan Suganuma, "Gençlerin evlenip çocuk sahibi olma motivasyonları oldukça düşük." dedi.

Bu konuda Japon hükümetinin çabalarını artırması gerektiğini belirten Suganuma, "Finansal destekler iyileştirilmeli ki çocuklar da varlıklı bir hayat yaşayabilsin." dedi. İki kızı, bir torunu olduğunu kaydeden Suganuma, "Büyük kızım bir çocuk yapmış, ikinciyi yapamayacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >