Jet yakıtı ile benzin arasındaki fark nedir?

​Jet yakıtı ile benzin arasındaki fark nedir?
​Jet yakıtı ile benzin arasındaki fark nedir?

Jet yakıtı, uçakları çalıştırmak için kullanılan enerji verici madde, benzin ise otomobilleri çalıştırmak için kullanılan enerji verici maddedir. Her ikisi de motorları çalıştıran enerji verici madde ise aralarındaki fark nedir?

Jet yakıtının ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Ya da otomobilinize jet yakıtı koyup, gideceğiniz yerlere jet gibi gidip gelme hayali kurdunuz mu? Aslında jet yakıtı benzinle çok benzer bir yakıt. Ancak kafanıza göre aracınıza jet yakıtı koyamazsınız. Tabii ki bazı tehlikeleri var. Benzin ve jet yakıtı, her ikisi de

rafine petrolün uzun bağlı hidrokarbonlarından türetiliyor.

Benzin içerdiği hidrokarbon tiplerinden dolayı bazı özelliklerde jet yakıtından ayrışıyor. Benzinin yapısında bulunan atomlar, 7’den 11’ine dek karbon atomu içerirken, jet yakıtı ise 12-15 aralığında hidrokarbonlar içeriyor. Bu da jet yakıtının 'kerosen' denilen yapılardan oluşması anlamına geliyor.

Aslında otomobillerin jet yakıtı kullanabilmesi için teorik olarak bir engel yok. Ancak uçaklar ve arabalar farklı ortamlarda hareket ettikleri için bazı engeller ortaya çıkıyor. Jet yakıtında bulunan kerosen donma noktası düşük bir madde. Uçuş sırasında uçağın sıcaklığı -30 santigrat dereceye kadar düştüğü için uçakta benzin kullanılması imkansız. Çünkü bu sıcaklıkta benzin depoda donar. Ancak kerosen, alev alma eşiği daha düşük olduğu ve benzin gibi bir anda parlayarak yanmadığı için donmuyor. Bu sayede daha güvenli bir yolculuk imkanı sunuyor.

Sonuç olarak baktığımızda, benzin ve jet yakıtı saf petrolden imal edilen ve yanmalı motorları çalıştırabilen enerji verici maddelerdir. Aralarındaki temel fark hidrokarbon dizilişlerinden kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki videodan ikisi arasındaki farkı daha ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >