"John Bass'ı ABD temsilcisi olarak görmüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbıstan Cumhurbaşkanı Vucic ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasındaki yaşanan vize krizi ile ilgili, "Bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize işlemlerinin askıya alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da 'Ben bunu devletim adına aldım' gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür."

"Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı?"

Erdoğan, "Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna sızmadıysa, o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu tür ajanlara müsaade etmez." diye konuştu.

"Veda ziyaretlerini kabul etmiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass hakkında, "Veda ziyaretlerinde bulunuyor büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye'deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim." ifadelerini kullandı.

"Amerikan üst yönetiminin büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerek"

ABD'nin vize kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa, o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen 'Türkiye-Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi?' demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >