Johnson için sular ısınıyor: Kraliçe görevden alabilir

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Başbakan Boris Johnson'ı görevden almanın planlarını yapıyor.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Başbakan Boris Johnson'ı görevden almanın planlarını yapıyor.

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson için sular ısınıyor. İddialara göre, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, danışmanlarından ülkenin başbakanını hangi koşullar altında görevden alabileceğine ilişkin görüş istedi.

İngiltere'de gündemi sarsacak bir iddia ortaya atıldı. “I” gazetesinin Buckingham Sarayı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Kraliçe 2. Elizabeth, danışmanlarına başbakanı hangi koşullarda görevden alabileceğini sordu. Kraliçe'nin bu adımı, İngiliz Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta hükümetin parlamentoyu tatil kararını yok hükmünde saydığı kararını açıklamasından önce geldi.

  • Habere göre Kraliçe, 1953'te tahta çıktığından bu yana ilk kez böyle bir senaryo üzerinde durma ihtiyacı hissetti.

Johnson, Kraliçe’yi de yanılttı ve anayasal açıdan zor durumda bıraktı.
Johnson, Kraliçe’yi de yanılttı ve anayasal açıdan zor durumda bıraktı.

Johnson'un amacının Brexit sürecinde parlamentoyu devre dışı bırakmak olduğu iddia edildi

Başbakan Boris Johnson, geçen ay Kraliçe’den parlamentonun 5 hafta tatil edilmesi talebinde bulunmuş, Kraliçe de buna onay vermişti.

Johnson, parlamentoyu tatil kararına gerekçe olarak, hükümet programını hazırlamak için zamana ihtiyaç duymasını göstermişti. Ancak İngiltere’de hükümet programı hazırlamak için alınan tatil kararları geleneksel olarak 4-5 günle sınırlıyken, Johnson’ın 5 hafta süre istemesi, asıl amacının parlamentoyu Brexit sürecinde devre dışı bırakmak olduğu yönündeki iddiayı güçlendirmişti.

Johnson, Kraliçe'yi yanılttı

Siyasi gözlemcilere göre Johnson, bu hamlesiyle Kraliçe’yi de yanılttı ve anayasal açıdan zor durumda bıraktı.

Anayasa Mahkemesinin geçen hafta salı günü açıkladığı ve Johnson hükümetinin parlamentoyu tatil etme talebini yok hükmünde saydığı kararı üzerine, Kraliçe’nin bu yöndeki “fermanı” da "boş bir kağıt parçası" diye nitelendirilmişti.

Johnson'ın istifayı reddedebilir.
Johnson'ın istifayı reddedebilir.
  • İngiltere’de Kraliçe, devletin sembolik başkanı olarak görülse de yasalar ve bazı kritik kararlar ancak onun onayıyla yürürlüğe giriyor.
  • Kraliçe’nin yetkileri arasında, başbakanı ve bakanları atamak da yer alıyor.
  • Ancak Kraliçe, teamüller gereği parlamentonun ve hükümetin kararlarıyla karşı karşıya gelmekten geri duruyor.

Johnson'ın istifayı reddetme ihtimali bulunuyor

Gazete, bununla birlikte, Kraliçe’nin danışmanlarından istediği görüşün Johnson’ın parlamentoyu tatil kararı bağlamında olmadığını ileri sürdü. Habere göre, Kraliçe 2. Elizabeth, bir güvensizlik oylamasıyla devrilmesi ancak istifa etmeyi reddetmesi durumunda, Johnson’a karşı nasıl bir yaptırım uygulayabileceğini hesaplıyor olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >