Joker filmi için iki farklı görüş: 'Müthiş mi, berbat mı?'

Joker.
Joker.

● Başrolünde Joaquin Phoenix'in yer aldığı Joker filmi, DC Comics'in en özel projelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

● Türkiye'de 4 Ekim'de vizyona girecek film, eleştirmenleri şimdiden ikiye bölmeyi başardı. Bir kısım film analisti Joker'i 'fazlasıyla iyi' şeklinde yorumlarken eleştirmenlerin bir kısmı 'hayal kırıklığı' notunu düştü.

● Joker'in dünya genelinde beklenen gişe istatistiklerine ulaşması ve DC Comics'in yatırımlarını olumlu sonuçlandırması bekleniyor.

Neredeyse bir yıldır sinema gündeminin en çok konuşulan filmleri arasında yer alan Joker, son dönemin en çok merak edilen projelerinden biri konumunda yer alıyor. 2018 yılında You Were NeverReally Here'da sergilediği performansla hayran bırakan Joaquin Phoenix, filmde Joker karakterini canlandırıyor. Phoenix ile birlikte Robert De Niro, Zazie Beetz, Shea Whigham, Bill Camp ve Marc Maron gibi önemli oyuncuları bünyesinde barındıran Joker, son dönemin en iddialı yapımlarından biri.

Joker, dünya genelinde milyonlarca hayranı olan oldukça özel bir 'anti kahraman'.
Joker, dünya genelinde milyonlarca hayranı olan oldukça özel bir 'anti kahraman'.

Hangover serisinden tanıdığımız Todd Phillips ile beraber Scott Silver'ın yazdığı film, Phillips'in dram türündeki ilk sinema filmi olma özelliği taşıyor. DC Genişletilmiş Evreni'nden bağımsız olarak ortaya çıkarılan Joker, sıradan bir kahraman filminden ziyade karakter odaklı bir dram filmi olarak değerlendirilebilir. Warner Bros. tarafından yapılan film duyurusu, Joker'in sinopsisini ortaya koymuş ve birçok film tutkununu heyecanlandırmayı başarmıştı. Warner Bros.'un ilk duyurusu şu şekilde:

  • “Joker, ikonik bir kötü karakteri odak noktasına alıyor ve büyük ekranda daha önce görülmemiş orijinal bir hikâye anlatıyor. Toplum tarafından dışlanmış bir insan olan Arthur Fleck’in keşfi, sadece cesur bir karakter çalışması değil, aynı zamanda geniş kapsamda ele alınan eğitici bir masal.”

Joaquin Phoenix, Joker performansıyla dikkati çekmeyi başardı.
Joaquin Phoenix, Joker performansıyla dikkati çekmeyi başardı.

Birkaç günde 25 milyon izleyici!

Birçok farklı yorumla ısrarlı biçimde beklenen Joker vizyona girdiği andan itibaren ilk analizler de hızlı biçimde gelmeye başladı. Film için, Guardian Gazetesi 'mükemmel bir şekilde cesur', Total Film ise 'meydan okuyan ve tahrip edici' ifadelerini kullandı. Başroldeki Joaquin Phoenix'in performansı için 'dehşetli', 'büyüleyici' ve 'parmak ısırtan' yorumları yapılıyor. Fakat bir diğer eleştirmene göre film 'Agresif ve muhtemelen sorumsuz bir manyaklıkla' eleştiriliyor.

Joker karakteriyle ses getirmeyi başaran Heath Ledger'in ardından Joaquin Phoenix performansı da merakla bekleniyor.
Joker karakteriyle ses getirmeyi başaran Heath Ledger'in ardından Joaquin Phoenix performansı da merakla bekleniyor.

Time dergisinden Stephanie Zacharek, 'Yönetmen Todd Phillips bize kültürümüzün boşluğu hakkında bir film izlettiğini düşünmemizi istiyor olabilir' diyor ve ekliyor: 'Ama bize bunun çok ilkel bir örneğini sunuyor.' IGN'den Jim Vejvoda, Phoenix'in de 'sürükleyici ve kendini adamış görünen performansıyla Oscar'ı hak ettiğini' ifade ediyor. Birçok farklı eleştirmeni farklı notkalardan yakalayan Joker, yalnızca birkaç günde 25 milyonu aşkın izleyiciyi sinema salonlarına çekmeyi başardı.

Joker beklentileri karşılıyor mu?

Geçtiğimiz hafta sonu ilk gösterimini Venedik Film Festivali'nde gerçekleştiren Joker, 8 dakika boyunca izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Özellikle başrol Joaquin Phoenix'in sergilediği performans eleştirmenleri ikiye böldü. Aynı durum filme genel çerçeveden bakıldığında da eleştirmenlerin yaşadığı fikir ayrımına işaret ediyor.

İşte Hollywood'un önde gelen film eleştirmenlerinin Joker ve film hakkındaki başlıca yorumları:

- Xan Brooks, Guardian

Oldukça cesur ve patlayıcı bir film.

- Dan Casey, Nardist

Memnuniyetle söylüyorum ki, film gerçekten güzel.

- John Nguyen, Nerd Reactor

Kesinlikle diğer filmleri de etkileyecek bir çizgi roman filmi olmuş.

- Brandon Davis, ComicBook.com

Şimdiye kadar yapılmış en zorlu, yıkıcı ve nihilistik çizgi roman filmi.

- Germani Lussier, io9

Film birçok farklı zamandan farklı tema barındırıyor, kafanızı karıştıracaktır.

- Jenna Busch, VitalThrills.com

Film, şu an yaşadığınız dünyayı ve canavarların nasıl ortaya çıktığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

- Glenn Kenny, RogerEbert.com

Sosyal bir yorum olarak, Joker kötüdür, zararlıdır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >