Kabe'nin 'Batı kapısı' ilk kez görüldü

Kabe
Kabe

Hac farizasını yerine getirmek için Mekke'de bulunan hacı adayları şimdiye kadar kimsenin şahit olmadığı bir akşam yaşadılar. Aniden kararan hava ve sonrasında başlayan fırtına Kabe'nin örtüsünü havalandırdı ve Kabe'nin Emeviler döneminde kapatılan Batı kapısının izi ilk kez görüldü.

İHA'nın haberine göre, Arafat’ta hacı adaylarına tahsis edilen büyük çadırlar rüzgardan etkilenirken herhangi bir devrilme hadisesi yaşanmadı.

Güvenlik sebebi ile çadırlara verilen elektrik kesildi. Fırtınaya Mina’da yakalanan hacı adaylarının bazıları hafif olarak yaralandı. Yaralılara sağlık ekipleri tarafından anında müdahale edildi.

İlerleyen saatlerde Mekke’den vakfe için Arafat’a çıkan hacı adaylarının yakalandığı kum fırtınası sona erdi. Arafat’ta çadırlara yeniden elektrik verilmeye başlandı. Çadırlardaki klimaların yeniden çalıştırıldığı ve hacı adaylarının dinlenmeye çekildiği bildirildi.

Yaşanan şiddetli fırtına, Kâbe'de sıra dışı görüntüler oluşturdu

Yaşanan fırtına Kabe'nin örtüsünü havalandırdı. Kabe'nin şimdiye kadar hacı adayları tarafından hiç görülmeyen kısımları ilk kez görüldü.

Haccac döneminde ise, kapı tekrar Kureyş’in inşa ettiği şekle iade edilmiş ve batı tarafındaki kapı kapatılmıştır.

Şu andaki mevcut kapı ise, saf altından yapılmış olup, Kral Halid b. Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.


Kabe'nin örtüsü arefe günü değiştiriliyor

Her yıl kurban bayramının arefe gününde Kabe'nin eski örtüsü alınırken, aynı anda yenisi yerine yerleştiriliyor. Bu değiştirilme işlemi saatler sürüyor. Arefe akşamı değiştirilmeye başlanan Kabe örtüsü, bayram sabahına kadar değiştirilmiş oluyor. Saf ipek ve 4 altın parçadan oluşan 47 metre uzunluğundaki Kabe örtüsünün üzerinde altın ve gümüş işlemeli ayet ve dualar da bulunuyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >