Kabe'nin manevi dokusunu zedeleyen kule: Zemzem Towers

Zemzem Towers'ın Kabe'ye yaptığı çirkin görüntü Müslümanlar tarafından eleştirilmesine rağmen Suudi hükümeti herhangi bir açıklamada bulunmuyor
Zemzem Towers'ın Kabe'ye yaptığı çirkin görüntü Müslümanlar tarafından eleştirilmesine rağmen Suudi hükümeti herhangi bir açıklamada bulunmuyor

İslamiyetin ve Müslümanların en önemli ibadet noktalarının başında gelen Kabe-i Muazzama hac ve umre sebebiyle her yıl milyonlarca Müslüman tarafından ziyaret ediliyor.

Kabe'nin etrafında giderek yükselen Zemzem Towers tarzındaki yapılar Müslümanlar tarafından manevi açıdan rahatsız edici bulunduğu için eleştiriliyor.

Bu konuyla ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Suudi Arabistan hükümeti ise binaların yapılmasına müdahale etmiyor.

Kabe'nin hemen yanına yapılan devasa binalardan biri olan ve sembolik öğeleriyle dikkat çeken Zemzem Towers aynı zamanda saat kulesi olarak da kullanılıyor.

Binanın üstündeki yıldızların Osiris Lüsifer'i temsil eden sembollere sahip olması dikkati çekerken, 72 kattan oluşmasının da şeytanın yardımcısını ifade ettiği iddia ediliyor.

İslamiyetin sembolü olan Kabe her yıl hac ve umre için Müslümanlar tarafından ziyaret ediliyor. Müslümanların önemli değerlerinden biri olan Kabe, Suudi Arabistan Krallığı'na ait olan Mekke topraklarında yer alıyor. Arabistan hükümeti ise Mekke'nin, Peygamberimiz döneminden kalan yapısını koruma konusunda başarılı olamıyor.

Kabe'nin etrafında bulunan devasa binalar her yıl ziyarete giden hacı adaylarının tepkisini çekiyor. Bu konuyla ilgili olumlu anlamda herhangi çalışma yapmayan Suudi Arabistan hükümeti binaların yapılmasına da öncülük ediyor.

Müslümanları rahatsız eden binalardan biriyse Zemzem Towers olarak adlandırılan otellerin başında gelen devasa yapı. Kabe'nin hemen yanına yapılan bu otel içerdiği semboller ile manevi havaya gölge düşürüyor.

Otelin içerdiği sembollerin anlamları dikkat çekiyor

Kulenin ifade ettiği semboller
Kulenin ifade ettiği semboller

Bina 72 kattan oluşuyor. 72 sayısının ise Lüsifer’in 72 şeytan yardımcısını sembolize ettiği iddia ediliyor. Tüm bu sembollere ait bir binanın Kabe'nin yanında bulunması ise Müslüman dünyasının tepkilerine neden oluyor.

Zemzem Towers'ın Kabe'yi gölgeleyen yapısı eleştirilere neden oluyor
Zemzem Towers'ın Kabe'yi gölgeleyen yapısı eleştirilere neden oluyor

Kabe'nin dokusunu bozuyor

Müslümanlar tarafından istenmeyen ve eleştirilen bu devasa yapının ömrünün çok uzun olmayacağı söyleniyor. Kabe'nin dokusunu ve manevi havasını bozan bu binanın en geç 2035 yılında yıkılacağı belirtildi.

Bu devasa kule, Osmanlı zamanından kalma Ecyad Kalesi'nin yıkılarak yerine inşa edildi.

Harem-i Şerif'i gölgede bırakıyor

Zemzem Towers'ın, Harem-i Şerif'i gölgeleyen görüntüsü akşam ışıkların yanmasıyla birlikte açık bir şekilde görülüyor. Peygamber Efendimiz'e ilk vahyin geldiği bin metre yüksekliğinde sarp kayalıklardan oluşan Hira Dağı'na çıkanlar binanın oluşturduğu kötü manzarayı görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Zemzem Towers, Müslümanlar tarafından Kabe'nin dokusunu bozan ve görüntü kirliliği yaratan bir yapı olarak belirtiliyor
Zemzem Towers, Müslümanlar tarafından Kabe'nin dokusunu bozan ve görüntü kirliliği yaratan bir yapı olarak belirtiliyor

Zemzem Towers hakkında detaylar

  • Zemzem Tower Osmanlı’dan kalan Ecyad Kalesi yıkılarak yerine inşa edilen bir yapı olarak anılıyor.
  • Zemzem Towers 2011 yılında inşa edildi. 601 metre yüksekliğinde olan yapı dünyanın en büyük kulesi olarak anılıyor.
  • Suudi Arabistan yönetimi bu yapıya müsaade ediyor ve Kralın kalması için içerisinde Suudi Kraliyet katıda yer alıyor. Ayrıca saat kısmında 90 metrelik dünyanın en büyük altın kaplamalı minare külahı bulunuyor.
  • Her yönüyle Kabe'nin dokusunu bozan yapı eleştirilere maruz kalmasına rağmen Suudi hükümeti tarafından herhangi bir çalışma yapılmıyor.

Osmanlı'nın inşa ettiği Ecyad kalesi

Osmanlı Devleti’nin kutsal topraklarda inşa etmiş olduğu eserlerden birisi olan Ecyad Kalesi en değerli yapı olarak adlandırılıyordu. Kaleyi Osmanlı paşalarından biri olan, Osman Nuri Paşa 1781 yılında yaptırdı. Kabe'yi koruma altına almak için yaptırılan Ecyad Kalesi uzun yıllar Osmanlı Garnizonu olarak da kullanılıyordu.

Osmanlı'nın yaptığı Ecyad Kalesi'nden bir görünüm
Osmanlı'nın yaptığı Ecyad Kalesi'nden bir görünüm

Osmanlı'dan kalma bu eser Suudi Arabistan tarafından 2002 yılında yıkıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >