Kabus gibi: Kırmızı gözlü eşek arısı

​Kabus gibi: Kırmızı gözlü eşek arısı
​Kabus gibi: Kırmızı gözlü eşek arısı

Eşek arılarından bir farklılık oluşturmak isteyen bilim insanları, eşek arılarının DNA'larına müdahale ederek göz rengini parlak kırmızı hale getirdiler.

Bilim insanları, son yıllarda gen teknolojisi konusunda oldukça ileri gitmeye başladılar. Bu bağlamda çalışmaların sürdüren bilim insanları, laboratuvar ortamında gen teknolojisini kullanarak, kırmızı gözlü mutant eşek arısı yapmayı başardılar. Bilim insanları bu işlem için bizzat DNA'nın genleriyle oynayarak DNA'yı baştan tasarladılar.

CRISPR-Cas9 gen teknolojisi kullanan bilim insanları bu sayede, DNA’ya girip çıkmaları daha önce hiç olmadığı kadar hassas ve hızlı bir şekilde yapabiliyor. Bu teknik daha çok yeni ve geliştirilmeye açık. Entomoloji müdür yardımcısı Omar Akbari yaptığı açıklamada, "Çok çok ince iğne ve mikroskop kullanarak, yüz ile bin embriyonun tek tek enjekte edilmesi gerekiyor. Mikro manipülasyonda gerçekten istikrarlı bir eleğe ihtiyacınız var; zamanla öğrenebileceğiniz en önemli şey, sürecin çok sabır gerektirdiğidir. Laboratuvarımızda doktora sonrası araştırmacı olan Ming Li, bu tekniği en iyi uygulayanlardan birisidir" ifadelerini kullandı.

Bu deneyde de arının siyah gözlerini kontrol eden genleri kesilip ayrılarak, göz pigmentasyon geni elendikçe göz rengi kırmızı gözlü olmaya başladı. Eğer büyük ve kırmızı gözleri olan bir eşek arısı görürseniz, bu deneyden çıkmış olduğunu hatırlarsınız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >