8 maddede liselere tercih ve kayıt süreci

 8 maddede liselere tercih ve kayıt süreci ​
8 maddede liselere tercih ve kayıt süreci ​

Liselere geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımladı. Yerleştirme kılavuzuna göre lise tercihleri 2-13 Temmuz arasında alınacak. Yerleştirme sonuçları da 30 Temmuz'da ilan edilecek. İşte liselere kayıtla ilgili veliler ile öğrencilerin en çok merak ettiği sorular ve yanıtları.

Tamı tamına 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisi bu yıl mezun oldu. Şimdi doğru tercih yapıp istenilen liseye gitme zamanı. MEB liseler için tercih ve yerleştirme kılavuzunu açıklandı. Kılavuzun açıklanmasıyla özellikle adrese dayalı yerleştirmeyle ilgili kafa karıştıran noktalar da açıklığa kavuştu.

İşte 8 maddede liselere kayıtla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları:

Tercihler ne zaman başlayacak?

                                    
                                    
                                    2-13 Temmuz arasında tercihler alınacak. 30 Temmuz'da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz'daysa özel okullar ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.
Tercihler ne zaman başlayacak? 2-13 Temmuz arasında tercihler alınacak. 30 Temmuz'da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz'daysa özel okullar ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.
Öğrenci tercihleri nasıl yapacak ve kaç tercihte bulunabilecek?

                                    
                                    
                                    Önce yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okul "Kayıt Alanı"ndan seçilecek, toplam 5 okul yazılacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) girenler için sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak. Ardından pansiyonlu okul tercih ekranı gelecek.Toplam 15 tercih yapılabilecek. 5'i kayıt alanına girenlerden, öğrenci LGS'ye girdiyse 5'i sınavla öğrenci alan okullardan, 5'i de pansiyonlu okullardan olacak.
Öğrenci tercihleri nasıl yapacak ve kaç tercihte bulunabilecek? Önce yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okul "Kayıt Alanı"ndan seçilecek, toplam 5 okul yazılacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) girenler için sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak. Ardından pansiyonlu okul tercih ekranı gelecek.Toplam 15 tercih yapılabilecek. 5'i kayıt alanına girenlerden, öğrenci LGS'ye girdiyse 5'i sınavla öğrenci alan okullardan, 5'i de pansiyonlu okullardan olacak.
LGS'ye giren öğrenci ile girmeyen öğrenci nasıl tercih yapacak?

                                    
                                    
                                    Sınava girenler de öncelikle Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar yapmak zorunda. Aksi taktirde öğrencilere Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacak.Yerel yerleştirmelerde tercih ekranında okulların hangi kayıt alanında olduğu farklı renklerle belirtilecek. Yeşil renk öğrencinin adresinin bulunduğu ve en yakın okulları gösteren kayıt alanı olacak. Mavi renk komşu kayıt alanını, kırmızı renk ise diğer alanları gösterecek. Yerleşme ihtimalinin en yüksek olduğu okul yeşil renkler belirtilmiş olanlar olacak.
LGS'ye giren öğrenci ile girmeyen öğrenci nasıl tercih yapacak? Sınava girenler de öncelikle Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar yapmak zorunda. Aksi taktirde öğrencilere Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacak.Yerel yerleştirmelerde tercih ekranında okulların hangi kayıt alanında olduğu farklı renklerle belirtilecek. Yeşil renk öğrencinin adresinin bulunduğu ve en yakın okulları gösteren kayıt alanı olacak. Mavi renk komşu kayıt alanını, kırmızı renk ise diğer alanları gösterecek. Yerleşme ihtimalinin en yüksek olduğu okul yeşil renkler belirtilmiş olanlar olacak.
Öğrenci istemediği okula yerleşebilir mi?

                                    
                                    
                                    Yerel yerleştirme tercihlerinde kayıt alanı bölgesinde olmak şartıyla öğrenciler aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) 3 okul seçilebilecek.
Öğrenci istemediği okula yerleşebilir mi? Yerel yerleştirme tercihlerinde kayıt alanı bölgesinde olmak şartıyla öğrenciler aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) 3 okul seçilebilecek.
Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme nasıl olacak?

                                    
                                    
                                    Öğrenciler puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek. LGS puanının eşitliğinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana; 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.
Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme nasıl olacak? Öğrenciler puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek. LGS puanının eşitliğinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana; 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.
Özel okullar ne zaman öğrenci kaydı alabilecek?

                                    
                                    
                                    Özel okullar da kayıtlarını 27 Haziran-13 Temmuz arasında yapacak. Sınavla öğrenci alacak özel okullar taban puanlarını dün duyurdu.
Özel okullar ne zaman öğrenci kaydı alabilecek? Özel okullar da kayıtlarını 27 Haziran-13 Temmuz arasında yapacak. Sınavla öğrenci alacak özel okullar taban puanlarını dün duyurdu.
Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

                                    
                                    
                                    30 Temmuz'da ilan edilecek. Aynı gün okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. İlk nakil dönemi 06-10 Ağustos'ta olacak.
Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? 30 Temmuz'da ilan edilecek. Aynı gün okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. İlk nakil dönemi 06-10 Ağustos'ta olacak.
Yerleştirmeler yapıldıktan sonra nakil işlemleri nasıl olacak?

                                    
                                    
                                    Merkezi yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından 4 kez nakil işlemi yapılacak. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul seçilecek.
Yerleştirmeler yapıldıktan sonra nakil işlemleri nasıl olacak? Merkezi yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından 4 kez nakil işlemi yapılacak. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul seçilecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >