Kağıt kesiği neden çok fazla can yakar?

Kağıt kesiği neden çok fazla can yakar?
Kağıt kesiği neden çok fazla can yakar?

Şeriatin kestiği parmak acımaz ama kağıdın kestiği parmak insanda dayanılmaz bir acıya sebep olur. Peki bunun sebebi ne?

Öğrencilik zamanlarında herkesin başına gelmiştir herhalde. Defterle ve kitapla çok haşır neşir olduğumuz için dünyanın en kötü şeylerinden biri olan kağıt kesiğini yaşamayan yoktur. Bıçak ya da başka bir şeyle de elimizi kesmişizdir ancak hiçbir kesiğin acısı kağıt kesiğinin ki kadar acı verici olamaz. Peki buna sebep olan şey ne?
Sinir uçları
Dermatolog Dr. Hayley Goldbach bunun sinir uçlarından kaynaklandığını söylüyor. Sinir uçları beynin acıyı algılamasını sağlar. Vücudumuzda da sinir uçlarının en çok bulunduğu bölge parmak uçlarımızdır. Aynı şekilde yüz bölgemizde de çok fazla sinir ucu bulunur. Bu sebeple parmak uçlarımız ve yüzümüz acıyı en yoğun şekilde hissettiğimiz bölgelerdir. Parmak uçlarımızda sinir uçlarının çok olmasının sebebi ise, dünyayı keşfetmede ve ince işleri yapmada parmak uçlarını kullanmamız. Bu nedenle burada çok sayıda sinir ucu olması mantıklı.
Kağıt kesikleri neden kanamaz
Kağıdın kenarları tırtıklı bir yapıya sahip olduğundan kağıt elimizi testere gibi keser. Bu da hissedilen acının daha fazla olmasına neden olur. Kağıt kesikleri genelde yüzeysel olduğundan kanama oluşturmazlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >