Kahvesini sade içenler dikkat: Kalbe iyi geliyor

Arşiv
Arşiv

Bilim insanları tarafından sade kahvenin kalp sağlığına iyi geldiği açıklandı. 1948'de başlayan araştırma, Framingham, Massachusetts'te yaşayan, kalp hastalığı teşhisi konmamış 5 binden fazla kişiyi kapsarken bu kişilerin üç kuşak aile bireyleri incelendi. Her gün tüketilen bir fincan sade kahvenin kalp yetmezliği riskini yüzde 5 ila 12 arasında azalttığı tespit edilirken iki veya daha fazla fincan içildiğinde bu oranın yüzde 30’lara çıktığı belirlendi.

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre günde en az bir fincan kahve içmenin kalp yetmezliği riskinizi azalttığı bir fincandan daha fazla kahve içmenin ise bu riski daha da düşürdüğü ortaya çıktı.

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan ve Derneğin dergisi Circulation: Heart Failure'da yayınlanan araştırma 1948'den bu yana Framingham, Massachusetts'te yaşayan, kalp hastalığı teşhisi konmamış 5 binden fazla kişi üzerinde yapıldı.

72 yıl boyunca takip edilen kişiler üç kuşak boyunca incelendi. Toplanan veriler 10 yıl boyunca incelenirken 21 binden fazla kardiyovasküler riski olan kişinin verileriyle birleştirildi.

Üç bardak içildiğinde yüzde 30

İki araştırmanın verilerinin karşılaştırılarak yapılan çalışmada, her gün en az bir fincan kahve içen kişilerin kalp yetmezliği riskinin yüzde 5 ila 12 arasında azaldığı belirtildi.

Araştırmaya göre, günde üç fincana kadar kahve içen kişilerin ise kalp yetmezliği riskinin yüzde 30 daha az olduğunun altı çizildi.

Sade filtre kahve en sağlıklısı

Araştırmanın sonuçlarından diğeri de kahveyi sade içmenin daha faydalı olduğu oldu. Daha önce yapılan araştırmalar filtre demleme olarak içilen kahvenin ise Fransız presi ve kapsül kahvelerden daha sağlıklı olduğu belirtilmişti.

Karaciğer ve kansere iyi geliyor

Kahveye şeker atmak ve süt koymanın ise kalp sağlığı riskini arttırdığı, doymuş yağ oranını yükselttiğinden kalp yetmezliği riskini arttırdığı açıklanırken düzenli olarak sade kahve içmenin aynı zamanda kilo kaybına yardımcı olmaya, yaşlandıkça bilişsel gerilemeyi önlemeye, karaciğer hastalığı ve çeşitli kanser türleri gibi diğer kronik hastalıklara karşı bir miktar koruma sağladığı belirtildi.

Günde en fazla dört bardak

Kahvenin kalp dostu olmasının yanı sıra polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri içermesi sebebiyle antioksidan ve iltihap azaltıcı etkileri olduğu açıklandı.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, sade kahve içmenin uzun vadeli olarak yan etkileri olmadığını belirtirken günde en fazla dört bardak içilmesi gerektiğini, üstüne çıkılırsa zararlı hale geleceğini belirtti.

Kafeinsiz kahve zararlı

Kafeinsiz kahve üzerinde yapılan çalışmada ise ilginç bir veriyle karşılaşıldı. Kafeinsiz kahve içen kişilerin kalp yetmezliği riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kardiyoloji profesörü olan ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Dr.David Kao'ya göre, kafeinin kalp sağlığına yararlı olduğu net olarak ortaya çıktı.

Kalp için en tavsiye hala egzersiz

Kao açıklamasında "Kafein ve kalp yetmezliği riskini azaltma arasındaki ilişki şaşırtıcıydı" dedi. "Kahve ve kafein, genel nüfus tarafından kalp için kötü olarak kabul edilir çünkü insanlar kahveyi çarpıntı, yüksek tansiyon gibi şeylerle ilişkilendirir" ifadelerini kullandı.

Kao, “Hiç kahve içmeyen birine ’Kalbini korumak isteyen kahve içsin’ gibi bir öneride bulunamam. Kalp sağlığı için en iyi tavsiye hala egzersiz yapmak, sağlıklı bir kiloyu korumak” diye ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >