Kalıcı yaz saati uygulamasıyla 6 yılda 6 milyar TL tasarruf sağlandı

Arşiv
Arşiv

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında imzalanan sözleşmede, İTÜ'nün yaptığı analizler sonucunda, Türkiye'de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmişti. Uygulamayla 6.82 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu yapılırken, 6 yılda 6 milyar lira kasada kaldı.

İTÜ, kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili 'Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporu' yayımladı.

Rapora göre 08.30-17.30 mesai saatlerinde daha fazla gün ışığından yararlanıldığı tespit edildi.

Yaz saati uygulamasıyla kış aylarında Avrupa ve Türkiye arasındaki saat farkı bir saat daha artarken, Avrupa Birliği de kalıcı saate geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kalıcı yaz saati uygulaması ile elektrik tüketiminin düştüğü ve tasarruf sağlandığı görüldü.

Toplam tasarruf 6.82 milyar kilovatsaat

Türkiye’deki toplam elektrik tüketimine bakıldığında 06.00-09.00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede artış gözlendi.17.00-18.00 saatlerindeki elektrik tüketiminde azalış ve saat 20.00 civarında ise artış gözlendi.

Yaz saati uygulamasından bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaati buldu.

Türkiye her yıl 1 milyar lirayı aşan oranlarda tasarruf elde etti. Yani 2020 yılında kişi başı elektrik tüketimi 3 bin 661 kilovatsaat olarak hesaplandığında 1.9 milyon kişinin bir yıllık elektrik ihtiyacı buradan elde edilen tasarrufla sağlanmış oldu.

Elektrik enerjisinin saatlik referans fiyatı düştü

Tasarrufun karşılığı 3,97 milyar lira. Farklı saat aralıklarında uygulanan fiyat tarifelerinin ise üç zamanlı tarifeye göre 5,94 milyar lira olduğu belirlendi.

Yaz saati uygulaması ile elektrik enerjisinin saatlik referans fiyatı düştü. Kış saati uygulanırken günlük olarak tüketimin en yoğun olduğu saatlerde (puant) öğle ve akşama doğru iki defa pik yük oluştu. Yaz saati uygulamasıyla sadece öğle saatlerinde bir pik yük zaman aralığı kaldı. Akşam saatlerinde oluşan puant aralığında yük tasarrufu gerçekleşirken puant saatlerde Piyasa Takas Fiyatları’nda da düşüş meydana geldi.

Avrupa da kalıcı yaz saatine geçmeyi planlıyor

Avrupa'da yaz saatini kalıcı hale getirecek Avrupa Birliği Komisyonu, önceki yıllarda kıta genelinde 4,6 milyon Avrupalının görüşüne başvurarak yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeyi masaya yatırdı.

Ankete katılan Avrupalıların yüzde 80’den fazlası yaz saatinden yana oy kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >