Kaliforniya'da İstanbul'un 1,5 katı bir alan kül oldu

California'nın Madera kentinde bir itfaiyeci yangına müdahale ediyor
California'nın Madera kentinde bir itfaiyeci yangına müdahale ediyor

Ağustos ayında yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle ABD'nin Kaliforniya eyaletinde çıkan orman yangınları kontrolsüz bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Trump'ın 'büyük felaket' ilan ettiği olaylarda İstanbul'un 1,5 katına denk gelen bir alan kül oldu. Yangının ne zaman kontrol altına alınabileceği bilinmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde 13 Ağustos'ta başlayan yangınlar devam ediyor.

24 saatten kısa bir sürede 40 bin dönümlük alana sıçrayan yangınlar 25 günün ardından 809 bin hektarlık alana zarar verdi.

  • İstanbul'un yüz ölçümünün yaklaşık 1,5 katına denk gelen yangın kontrolsüz bir şekilde yayılmaya devam ediyor.

Söndürme çalışmaları ne durumda?

Toplamda 8 bin kilometreden fazla bir bölgeye denk gelen yangınların ne zaman kontrol altına alınacağı ise henüz belli değil.

Sıcak ve kuru hava nedeniyle yangının kısa sürede sönmesi ya da kontrol altına alınması beklenmiyor.

Yangın söndürme çalışmaları, bölgeye yıldırım düşme ihtimaliyle sekteye uğrayabiliyor. Öte yandan alanın büyüklüğünden kaynaklanan zorluklar nedeniyle tamamen söndürülmesinin çok uzun zaman alacağı belirtiliyor.

COVID-19 şartları zorlaştırdı

Eyaletin bazı bölgelerinde mevcut hava şartlarının yangının gelişmesine elverişli olmasından dolayı birçok okul ve parkın kullanıma kapatıldığı, evlerini kaybeden 10 binlerce kişinin koronavirüs salgını nedeniyle akraba veya arkadaşlarının yanına sığınmaktan çekindiği ifade edildi.

Öte yandan, Ulusal Meteoroloji Servisi tarafından yapılan bilgilendirmede, Kaliforniya eyaletinde "kırmızı bölge" ilan edilen alanda yaşayan 10 milyondan fazla insanın risk altında olduğu, en az 1200 evin yangında küle döndüğü kaydedildi.

Lyons Valley yolu, Kaliforniya
Lyons Valley yolu, Kaliforniya

Tarihi rekor

Büyük yangınlarıyla bilinen Kaliforniya'daki 2020 yangınları bugüne kadarki en büyük ölçekli yangın oldu. Kaliforniya Orman ve Yangından Korunma Hizmetleri 1987 yılından beri yangın alanlarının kaydını tutuyor.

Bu yıl yaşanan felakete en yakını ise 2018'de gerçekleşmiş ve 793 bin hektar kül olmuştu.

Kaliforniya İtfaiyesi Sözcüsü Lynne Tolmachoff yaptığı açıklamada 'rekorun çok erken geldiğini belirterek' şu ifadeleri kullandı:

Durum sinir bozucu çünkü normalde yangın açısından en kötü geçen aylarımız Eylül ve Ekim'dir. Hava genellikle sıcak olur ve çok fazla rüzgar çıkar.
  • ABD Başkanı Donald Trump 23 Ağustos'ta, binlerce kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı yangınları büyük felaket ilan etmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >