Kalp hastaları dikkat! Soğuk hava size göre değil

Soğuk havalar kalp krizi riskini arttırıyor.

Türkiye kar altında… Hava sıcaklığı ciddi anlamda düşerken, yurdun geneli kar altında kaldı. Havaların soğumasıyla birlikte, hastanelerin acil servisleri dolup taşmaya başladı. Uzmanlar özellikle kalp hastalarını uyarmaya başladı.
Soğuklara dikkat
Soğuk havalar kalp krizi riskini arttırıyor.
Soğuklara dikkat Soğuk havalar kalp krizi riskini arttırıyor.
Dışarıda çalışanları uyardı
Soğuk havaların kalp krizi riskini arttırdığını belirten Kardiyolog Haci Çiftçi, özellikle dışarıda çalışmak zorunda olanlara uyarılarda bulundu.
Dışarıda çalışanları uyardı Soğuk havaların kalp krizi riskini arttırdığını belirten Kardiyolog Haci Çiftçi, özellikle dışarıda çalışmak zorunda olanlara uyarılarda bulundu.
Önlem almak şart
Çiftçi, “Soğuk havalarda damarlar büzüşür. Damar daha önceden darsa daha beter daralacaktır ve bu kalbe yeterince kan gitmesini engelleyecektir. Bu kalp krizini tetikleyen faktörlerden biridir. Diğer bir faktör ise soğuk havanın oluşturduğu stresten ötürü tetikleme ihtimali vardır. Sıcak havalarda ise bunun tersi olur. Soğuk ve sıcak havanın kalp ve damar hastalıklarında kendine has oluşturduğu etkileri vardır. Bunları bilmek ve ona göre önlem almak lazım" dedi.
Önlem almak şart Çiftçi, “Soğuk havalarda damarlar büzüşür. Damar daha önceden darsa daha beter daralacaktır ve bu kalbe yeterince kan gitmesini engelleyecektir. Bu kalp krizini tetikleyen faktörlerden biridir. Diğer bir faktör ise soğuk havanın oluşturduğu stresten ötürü tetikleme ihtimali vardır. Sıcak havalarda ise bunun tersi olur. Soğuk ve sıcak havanın kalp ve damar hastalıklarında kendine has oluşturduğu etkileri vardır. Bunları bilmek ve ona göre önlem almak lazım" dedi.
Kıyafet seçimi önemli
Dışarıda çalışan meslek gruplarının risk altında olduğunu kaydeden Çiftçi, "Dağda, ormanda çalışanlar ile belediye temizlik işçileri ve güvenlik güçleri gibi dışarıda görev yapanların kendilerini soğuktan koruyacak giysiyi seçmeleri çok önemli. Kalp hastalığı olmadığını düşünenler, 10 yıldan fazla şeker hastalığı bulunanlar, tansiyonu olup da tansiyonunu ölçtürmeyenler ve bunun bilincinde olmayanlar da özellikle risk altındadır. Çünkü bu tür hastalar bir şeyim yok deyip soğuğa ve sıcağa aldırmadan hareket ederler" ifadelerini kaydetti.
Kıyafet seçimi önemli Dışarıda çalışan meslek gruplarının risk altında olduğunu kaydeden Çiftçi, "Dağda, ormanda çalışanlar ile belediye temizlik işçileri ve güvenlik güçleri gibi dışarıda görev yapanların kendilerini soğuktan koruyacak giysiyi seçmeleri çok önemli. Kalp hastalığı olmadığını düşünenler, 10 yıldan fazla şeker hastalığı bulunanlar, tansiyonu olup da tansiyonunu ölçtürmeyenler ve bunun bilincinde olmayanlar da özellikle risk altındadır. Çünkü bu tür hastalar bir şeyim yok deyip soğuğa ve sıcağa aldırmadan hareket ederler" ifadelerini kaydetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >