Kalp nakli bekleyen Portekizli Salvador Sobral, Eurovision’da birinci oldu

Salvador Sobral.
Salvador Sobral.

Duygusal şarkısıyla gönüllere dokunan Salvador Sobral, Eurovision tarihinde Portekiz’e bir ilk yaşattı.

62. Eurovision Şarkı Yarışması, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleşti. Portekiz’i temsil eden Salvador Sobral, “Amar Pelos Dois” isimli şarkısıyla birinci oldu. Elde edilen bu sonuçla Portekiz tarihinde ilk kez Eurovision’da zafere ulaştı.

“Farklılığı kutlama” sloganıyla başladı
Kiev Uluslararası Fuar Merkezi’nde "Farklılığı kutlama" sloganı ile yapılan yarışmanın finalinde 26 ülkenin temsilcisi mücadele verdi.
“Farklılığı kutlama” sloganıyla başladı Kiev Uluslararası Fuar Merkezi’nde "Farklılığı kutlama" sloganı ile yapılan yarışmanın finalinde 26 ülkenin temsilcisi mücadele verdi.
Kalp nakli bekliyor
27 yaşındaki Portekizli sanatçının performansı sırasında birçok kişinin aklında "Neden Sobral bu kadar bol kıyafetler giymeyi tercih etti?" sorusu yankılanmış olabilir… Şöyle açıklayalım; Sobral kalp ve böbrek hastası. Genç sanatçı sağlığına kavuşmak için kalp nakli bekliyor. Sobral kalp nakli olana kadar ise vücudunda asılı duran bir aletle yaşamak zorunda. Bu nedenle de Sobral, onu yaşama bağlayan cihazı kamufle etmek için bol kıyafetler tercih ediyor.
Kalp nakli bekliyor 27 yaşındaki Portekizli sanatçının performansı sırasında birçok kişinin aklında "Neden Sobral bu kadar bol kıyafetler giymeyi tercih etti?" sorusu yankılanmış olabilir… Şöyle açıklayalım; Sobral kalp ve böbrek hastası. Genç sanatçı sağlığına kavuşmak için kalp nakli bekliyor. Sobral kalp nakli olana kadar ise vücudunda asılı duran bir aletle yaşamak zorunda. Bu nedenle de Sobral, onu yaşama bağlayan cihazı kamufle etmek için bol kıyafetler tercih ediyor.
Provalara katılamadı
Genç sanatçı kalp nakli beklediği için Eurovision provalarında yer almadı. Onun yerine provalara kız kardeşi Luisa katıldı.
Provalara katılamadı Genç sanatçı kalp nakli beklediği için Eurovision provalarında yer almadı. Onun yerine provalara kız kardeşi Luisa katıldı.
Kendini yormaması gerekiyordu
Sobral, Kiev'e gitmeden önce yaptığı açıklamalarla kalplere dokunmuştu. Sobral, "Şu an kalp nakli için hâlâ bekliyorum. Doktorlarım kendimi yormamam gerektiğini söyledi. Bu nedenle yarı finalden bir gün önce Kiev’e gidebileceğim" ifadelerini kullanmıştı.
Kendini yormaması gerekiyordu Sobral, Kiev'e gitmeden önce yaptığı açıklamalarla kalplere dokunmuştu. Sobral, "Şu an kalp nakli için hâlâ bekliyorum. Doktorlarım kendimi yormamam gerektiğini söyledi. Bu nedenle yarı finalden bir gün önce Kiev’e gidebileceğim" ifadelerini kullanmıştı.
Eurovision’u takip etmediğini itiraf etti
Önceki yıllarda Eurovision’u takip etmediğini belirten Sobral, "Amor Pelos Dois Eurovision için çok farklı. Sadece duygusu olan insanların hissedebileceği bir şarkı" açıklamalarında bulunmuştu.
Eurovision’u takip etmediğini itiraf etti Önceki yıllarda Eurovision’u takip etmediğini belirten Sobral, "Amor Pelos Dois Eurovision için çok farklı. Sadece duygusu olan insanların hissedebileceği bir şarkı" açıklamalarında bulunmuştu.
“Yalnızca hissedenler anlar”
Genç sanatçı ödülünü alırken de bir bakıma kazanmasının sırrını açıkladı. Sahneye çıkan ve ödülünü alan Sobral, "Müzik havai fişek gibi görülebilen bir şey değil. Müzik yalnızca hissedilebilen bir şeydir" ifadelerini kullandı.
“Yalnızca hissedenler anlar” Genç sanatçı ödülünü alırken de bir bakıma kazanmasının sırrını açıkladı. Sahneye çıkan ve ödülünü alan Sobral, "Müzik havai fişek gibi görülebilen bir şey değil. Müzik yalnızca hissedilebilen bir şeydir" ifadelerini kullandı.
Ev sahibi Ukrayna yarışmadan çekildi
Ukrayna’nın doğusundaki Avdeyevka kentinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırısı sonucu 4 sivil yaşamını yitirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, başkent Kiev’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finaline Avdeyevka'da sivillerin hayatını kaybetmesi nedeniyle katılmayacağını bildirdi.Eurovision şarkı yarışmasının Ukrayna için çok önemli olduğunu vurgulayan Poroşenko, “Avdeyevka kentine saldırı düzenlendi ve siviller hayatını kaybetti. Eurovision şarkı yarışmasının finaline katılmayı iptal etmeye karar verdim.” açıklamasında bulundu.
Ev sahibi Ukrayna yarışmadan çekildi Ukrayna’nın doğusundaki Avdeyevka kentinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırısı sonucu 4 sivil yaşamını yitirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, başkent Kiev’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finaline Avdeyevka'da sivillerin hayatını kaybetmesi nedeniyle katılmayacağını bildirdi.Eurovision şarkı yarışmasının Ukrayna için çok önemli olduğunu vurgulayan Poroşenko, “Avdeyevka kentine saldırı düzenlendi ve siviller hayatını kaybetti. Eurovision şarkı yarışmasının finaline katılmayı iptal etmeye karar verdim.” açıklamasında bulundu.
Men cezası alabilirler
Eurovision Komitesi Başkanı Frank-Dieter Freiling, yarışma tüzüğünün ihlali nedeniyle, Rusya ve Ukrayna’ya karşı yaptırımların uygulanabileceğini bildirdi.Eurovision Komitesi Başkanı Frank-Dieter Freiling, yaptığı açıklamada yarışma tüzüğünün ihlali nedeniyle, Rusya ve Ukrayna’ya karşı yaptırımların uygulanabileceğini söyledi. Freiling, Ukrayna’nın, Rus şarkıcı Yuliya Samoylova’nın Eurovision’a katılmasını yasaklayarak, Rusya’nın ise Kiev’de düzenlenen toplantılara katılmamasını gerekçe göstererek, her iki ülkenin iç tüzük kurallarını ihlal ettiğini bildirdi.

  
Eurovision iç tüzüğünde yaptırımlara ilişkin, Avrupa Yayıncılık Birliğinin sponsorluk yardımlarının kaldırılması, para ve 3 yıl yarışmadan men cezası yer alıyor.
Men cezası alabilirler Eurovision Komitesi Başkanı Frank-Dieter Freiling, yarışma tüzüğünün ihlali nedeniyle, Rusya ve Ukrayna’ya karşı yaptırımların uygulanabileceğini bildirdi.Eurovision Komitesi Başkanı Frank-Dieter Freiling, yaptığı açıklamada yarışma tüzüğünün ihlali nedeniyle, Rusya ve Ukrayna’ya karşı yaptırımların uygulanabileceğini söyledi. Freiling, Ukrayna’nın, Rus şarkıcı Yuliya Samoylova’nın Eurovision’a katılmasını yasaklayarak, Rusya’nın ise Kiev’de düzenlenen toplantılara katılmamasını gerekçe göstererek, her iki ülkenin iç tüzük kurallarını ihlal ettiğini bildirdi. Eurovision iç tüzüğünde yaptırımlara ilişkin, Avrupa Yayıncılık Birliğinin sponsorluk yardımlarının kaldırılması, para ve 3 yıl yarışmadan men cezası yer alıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >